blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Wat is een echte Spaanse paella?

paella met erwten en garnalen
Geschreven door Joost

Het eerste wat vele buitenlandse vrienden van me vragen, wanneer ze naar Barcelona komen, is waar ze een authentieke en betaalbare paella kunnen krijgen. Het klopt dat er diverse mogelijkheden zijn om te genieten van een goede paella, zoals we eerder schreven in een van onze artikelen.

Op vakantie naar Barcelona?

Gerelateerd artikel: Goede paella in Barcelona

Basisinformatie over paella 

Maar de vraag is: wat is de “echte” paella die iedereen zou moeten proberen? Gezien de vele variaties van de paella is het niet makkelijk een antwoord te geven. Een Valenciaan zal zeggen dat de echtte paella met kip en konijn moet zijn.

Iemand uit Barcelona zal je waarschijnlijk vertellen dat een goede paella vol zit met garnalen, gamba’s, mosselen, sepia en ander zeefruit. Sommige mensen zullen je zelfs vertellen dat de echte paella een kruising is tussen de twee.

saffraan in paella

Foto via Pixabay

Ik denk echter dat de waarheid ergens in het midden ligt. De echte paella is een plaatselijk recept en wordt overal in Spanje anders gegeten. Het ligt geheel aan je voorkeuren en de ingrediënten die je gebruikt als je thuis een paella maakt.

Wanneer je een paella bestelt in een restaurant, kies je natuurlijk diegene uit die jou het lekkerste lijkt met de ingrediënten naar je eigen smaak en prijsklasse. De paella met zeevruchten is veelal de duurste, voor vegetariërs heb je ook een overheerlijke paella de verduras (paella met groente) die goedkoper is.

Je kan ook een paella krijgen met “zwarte rijst”, deze is echter niet vegetarisch. De rijst is zwart gekleurd door de sepia. De paella bevat naast de sepia ook andere overheerlijke zeevruchten.

De diverse soorten paella 

La Paella de Marisco – paella met zeevruchten

Deze veelkleurige paella heeft de vele schelpdieren van de zee als ingrediënten: mosselen, sepia (zeekat), gamba’s, baars, garnalen etcetera gemengd met gele rijst.

Een echte paella is geel gekleurd door de saffraan, maar omdat dit vaak te duur is wordt in plaats hiervan een kleurstof gebruikt die de paella nog geler maakt.

paella met zeevruchten

Foto door Jorge Franganillo via Visualhunt

Wanneer je niet zo’n vleeseter bent, is de Paella de Marisco een heerlijk alternatief. Zeker als je in de kustplaatsen van Catalonië bent.

De schelpdieren en vis zijn dan heerlijk vers. Het is één van de paella variaties die absoluut de moeite waard is.

De Valenciaanse Paella

Deze paella variatie wordt door velen gezien als de originele paella. Een rijstschotel die op het platteland gemaakt werd en op hout gestookt.

Ze bevat dan ook de ingrediënten die je op de “campo” kunt vinden. Zoals kip, konijn, groene bonen, garrofones (boterbonen), artisjokken, witte bonen en tomaten

paella

Foto door c.c. via Visualhunt

Wanneer je een vleeseter bent, een stevige honger hebt en houdt van de verschillende ingrediënten, dan is deze paella echt een aanrader.

Neem er de tijd voor en laat je verwennen met deze typische Valenciaanse schotel.

Zoek je woonruimte in Barcelona voor langere tijd?

Gerelateerd artikel: Fideuà eten in Barcelona

De zee en de bergen Paella – of de “mixta”

Deze variatie heeft alle ingrediënten die, zoals de naam al zegt, komen van zowel de zee als van het binnenland van Spanje.

Kip, varkensvlees, garnalen, mosselen, groene bonen, “garrofones”, sepia, rode peper, te veel om op te noemen…

paella

Foto door Northdownsman via Visualhunt

Voor sommigen is deze paella niet echt en een belediging voor de authentieke paella, maar het kan een zeer goede keuze zijn wanneer je de smaak van de Valenciaanse variant wil, maar zonder het zeefruit van Barcelona te missen.

Wist je trouwens dat het woord “paella” van de twee Spaanse woorden “para” en “Ella” komt, wat “voor haar” betekent? De man maakte oorspronkelijk dit gerecht voor zijn vrouw en familie. Best een mooie gedachte!

Waar heb jij de lekkerste paella in Barcelona gegeten?

Over de auteur

Joost

Joost is een Nederlandse beeldend kunstenaar die 10 jaar geleden naar Spanje vertrok. Hij houdt van de Spaanse cultuur, taal en natuurlijk het Mediterraanse klimaat. Hij is een enthousiast blogger die schrijft over cultuur, kunst en sociale trends. Hij houdt zowel van het drukke stads leven als het rustieke platteland van Spanje.

Laat een reactie achter