blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Driekoningen in Barcelona – weer feest

Geschreven door Daniella

De Drie Wijzen uit het Oosten is een christelijke traditie die ook wel ‘Driekoningen’ wordt genoemd. Het zijn de Wijzen die na de geboorte van Jezus van Nazareth hulde gingen brengen en geschenken gaven. De namen van de Driekoningen verschenen voor de eerste keer op een mozaïek uit de 6e eeuw en de namen zijn Melchior, Caspar en Balthasar. In Spanje viert men Driekoningen vanaf de negentiende eeuw traditioneel met cadeaus voor kinderen. Het is dan ook een echt kinderfeest en het is ongetwijfeld het grootste kinderfeest in heel Spanje. ShBarcelona licht graag toe hoe je het traditionele feest van Driekoningen in Barcelona viert.

Gerelateerd artikel: Oudejaarsavond in Barcelona

Driekoningen: spanning en sensatie voor kinderen

Foto via Pixabay

De ochtend van 6 januari is vanwege alle cadeaus de meest langverwachte ochtend in Spanje. Maar natuurlijk gaat er een spannende periode vooraf aan Driekoningen. Allereerst schrijven kinderen een verlanglijstje aan de koningen. Om ervoor te zorgen dat de koningen ook echt brengen wat ze graag willen hebben, moeten ze zich het hele jaar door goed gedragen. Heb je je niet goed gedragen? Dan kunnen de koningen dit jaar wel eens een stuk zuiniger zijn met de cadeaus. De avond van 5 januari is een van de belangrijkste en meest opwindende momenten: de Cavalcade der Koningen. In alle steden vindt een parade met praalwagens vol geschenken plaats, die de komst van de koningen aankondigt. Deze geschenken moeten in de komende nacht aan alle kinderen worden uitgedeeld. De Cavalcade of parade van Barcelona is een van de grootste en meest spectaculaire. Elk jaar komen er meer dan een half miljoen mensen kijken en de kleinsten zitten op de schouders van hun ouders om de Driekoningen te kunnen zien en hun verlanglijstje te overhandigen.

Gerelateerd artikelTips om in januari rond te komen

Foto via Pixabay

In Barcelona zal de parade van 2019 beginnen met de Drie Wijzen die per boot aankomen in Port Vell. Dit zal rond 16.30 uur zijn, waar ze zullen worden ontvangen door de burgemeester van de stad. Om 18.30 uur beginnen ze aan de parade, waarbij hun kleurrijke praalwagens stralen en er snoep gegooid wordt naar iedereen die aanwezig is. Het eindigt om 21.30 uur in de Fuente de Montjuïc. Na de Cavalcade gaan de kinderen terug naar huis en laten ze water en eten achter, zodat de koningen op kracht kunnen komen tijdens de drukke nacht. Op 6 januari worden kinderen vol spanning en nieuwsgierigheid wakker, omdat ze weten dat de koningen hen cadeaus hebben gebracht. Als afsluiting van de kerstdagen komen de families wederom samen om te eten en als toetje wordt de ‘Roscón de Reyes’ geserveerd. Deze traditionele, zoete lekkernij lijkt verband te houden met een eetbare versie van de adventskrans, maar tegenwoordig zegt de traditie dat er een boon èn een beeldje van een koning in de krans verborgen moet zijn. Wanneer je een stukje van de Roscón de Reyes krijgt met de boon erin, moet je de lekkernij betalen. Krijg jij het beeldje? Dan word jij tot koning of koningin van het huis gekroond.

Heb jij je verlanglijstje al klaar voor Driekoningen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter