blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Levende kerststallen in Barcelona

kerststal met kerstster
Geschreven door Daniella

Hoewel het soms lijkt alsof klassieke tradities verloren lijken te gaan, is het zeker dat ze allemaal een speciale charme hebben. Vaak denken we terug aan de nostalgie in onze jeugd. Kerstmis draait steeds meer om consumeren en er worden ook gebruiken uit het buitenland overgenomen, die mensen beter bij zichzelf vinden passen.

  • appartementen in Barcelona

 

De waarheid is echter, dat naarmate de tijd verstrijkt, het oorspronkelijke idee van de viering van de geboorte van Jezus van Nazareth een beetje vervaagt. Maar sommige delen – van een meer religieuze en plechtige aard – worden nog steeds actief gevierd.

In dit artikel vertelt ShBarcelona je er meer over. Als je van theater houdt en je bent een tikje nostalgisch, dan vertellen we je graag waar je levende kerststallen in Barcelona kunt bekijken.

De geboorte van Jezus uitgebeeld in Barcelona

Levende kerststallen zijn christelijke weergaven van de geboorte van Jezus van Nazareth, zoals de Bijbel vertelde hoe het oorspronkelijk gebeurde.

Levende kerststal

Barcelona zorgt goed voor het kerstimago, dankzij de straatdecoraties, de kerstverlichting, de kerstliederen die door luidsprekers klinken en tal van activiteiten voor kinderen en volwassenen, die plaatsvinden in de straten en op de pleinen van de verschillende buurten en districten van de Catalaanse hoofdstad.

kindje jezus in kribbe

Foto via Pixabay

Kribben zijn representatieve elementen van het christendom, die volgens de bijbel de geboorte van de Messias benadrukken. Traditioneel wordt dit moment bij de Spanjaarden thuis gevierd door met kleine figuren en andere decoratieve elementen de geboorte van Jezus na te bootsen.

De belangrijkste kerststal benodigdheden zijn het pasgeboren kindje Jezus, met Maria en haar echtgenoot Jozef van Nazareth aan zijn zijde. En dit speelt zich allemaal af in een stal, waarin Jezus rust op zacht stro. Hij wordt warm gehouden door een ezel en een os.

Huur jouw appartement per maand in Barcelona

Gerelateerd artikel: De beste kerstinkopen doen in Barcelona

De Drie Koningen

De Drie Koningen verschijnen met hun kamelen en zij zijn zich bewust van het belang van de geboorte van Jezus. Deze scene wordt elk jaar door acteurs in alle uithoeken van het land nagespeeld en Barcelona is hierop geen uitzondering.

In Barcelona kun je levende kerststallen zien op verschillende locaties en over het algemeen worden ze georganiseerd door verenigingen en openbare centra. Vaak zijn het lokale bewoners, waaronder amateur-acteurs, die Maria, Jozef en de Drie Wijzen uitbeelden.

de os en de ezel in de kerststal

Foto via Pixabay

De herders, engelen en zelfs muilezel en os zijn overigens ook belangrijke kerstfiguren in de kerststal. Op deze manier zie je een levende weergave van een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de katholieke geschiedenis.

Bijzondere locaties met kerststallen

Wie ook wil gaan genieten van levende kerststallen, kan dit doen in het park van La Marina, waar meer dan 250 figuranten – goed voor meer dan dertig scènes – in de bosrijke omgeving van het park hun rol spelen.

Foto via Pixabay

Je kunt ook in de wijk Navas gaan kijken, waar het Gemeenschapshuis van Sant Andreu de kerststal organiseert. In Torre del Suro laten werknemers met een verstandelijke handicap van de Sant Camil school eens per jaar hun theaterkunsten zien.

Espacio Via Barcino (in de wijk Trinitat Vella), El Cottolengo del Padre Alegre (naast Güell Park in de wijk La Salut), of de parochie van Santa Bernardeta (in Torre Baró in het district Nou Barris), zijn andere plaatsen waar de levende kerststallen traditioneel worden gehouden in Barcelona.

Voor langere tijd in Barcelona wonen?

Ga je de levende kerststallen shows met Kerstmis bekijken?
Deel je kersttips met anderen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter