blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Wat is beter? Een gemeubileerd of ongemeubileerd appartement verhuren? Hier zijn 20 overwegingen

Geschreven door Daniella

Verhuur je een appartement en weet je niet of je het gemeubileerd of ongemeubileerd te huur wilt aanbieden? Er zijn nogal wat zaken van invloed als het gaat om het verhuren van een object. Het is dan ook niet vreemd om er goed over na te denken wat de gevolgen zijn van het verhuren met of zonder meubilair. Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen en dus is het handig om alle plussen en minnen op een rijtje te zetten, zodat je de juiste beslissing kunt nemen.

Lees onderstaand artikel om erachter te komen wat jouw voorkeur is, want de belangrijkste voor- en nadelen van het verhuren van een gemeubileerde of ongemeubileerd appartement in Barcelona worden toegelicht. Daar gaan we!

slaapkamer met bed, kast en plant

Foto door Thanos Pal via Unsplash

De voordelen van het verhuren van een gemeubileerd appartement

Het selecteren van meubilair voor een appartement voor de verhuur is niet altijd simpel, want als je het in een keer goed wilt doen vraagt het een investering qua tijd en geld. Het gaat er vooral om dat je de beste producten vindt voor de juiste prijs.

1. Direct bewoonbaar: het appartement heeft alles wat een huurder nodig heeft om er direct in te kunnen trekken.
2. Meer typen huurders: dit type woning – voor tijdelijke verhuur – is het meest interessant voor mensen die voor  werk of studie voor een bepaalde periode woonruimte zoeken. Zij hebben niet de intentie om er permanent te wonen. Er zijn als gevolg meer potentiële huurders waar je als verhuurd op kunt rekenen. Daarnaast zijn dit soort appartementen ook uitermate geschikt voor mensen die een appartement willen delen.
3. De waarde van het appartement: wanneer je in het appartement investeert, in welke vorm dan ook, neemt de waarde ervan toe. Doe je dit ook nog op de juiste manier? Dan is het resultaat een zeer aantrekkelijk appartement, waarmee je op een hogere omzet kunt rekenen.
4. Marketing: Een ingericht appartement ziet er in advertenties beter en overtuigender uit. Bij het zoeken naar woonruimte valt het bij huurders meer op en dus is de kans dat het (sneller) verhuurd wordt groter.
5. Controle over de inventaris: Heb je tijd en energie gestoken in het inrichten van een appartement? Dan heb je als het goed is alle bonnen, handleidingen en garantiebewijzen bewaard. Zodra er problemen met de inventaris zijn, kun je de betreffende informatie er snel bij pakken en het probleem oplossen.
6. Hogere huurprijzen: voor een gemeubileerd appartement kun je in de verhuur meer vragen dan voor een ongemeubileerd appartement. De investering die je in de inventaris hebt gedaan, verdien je op deze manier terug.

bank met kussen en plaid

Foto door Taylor Hernandez via Unsplash

De nadelen van het verhuren van een gemeubileerd appartement

Hoewel je hiervoor hebt kunnen lezen dat het verhuren van een gemeubileerd appartement heel verleidelijk kan zijn, is het ook goed je bewust te zijn van de nadelen als je het met of zonder inventaris verhuurt, zoals bijvoorbeeld zonder witgoedapparatuur.

1. De financiële component: Een appartement inrichten vraagt nu eenmaal om extra investeringen. Alles wat je toevoegt aan het appartement – van wasmachine tot nachtkastjes – kost geld.
2. Schade of storingen aan inventaris: Je dient er rekening mee te houden dat zowel het meubilair als de apparatuur tijdens de verhuurperiode gebruiksporen zullen krijgen en wellicht gaat er ook iets kapot.
3. Inrichten met aandacht voor detail: Trap niet in de valkuil het appartement dat je in de verhuur doet maar te vullen met je eigen, oude meubels en apparaten. Een huurder wil een verzorgd en fris appartement met interieur en uiteindelijk werkt het in je eigen voordeel als je dit de huurder kunt bieden.
4. Tijdelijke bewoning: Waarschijnlijk trek je met een appartement tijdelijke huurders aan en dit wil zeggen, dat je het appartement niet meerdere jaren achter elkaar aan dezelfde huurder verhuurt. Je appartement kan dus wel eens een maand (of aantal maanden) leeg staan, voordat er een nieuwe huurder geïnteresseerd is.
5. Inventarisatie: Wanneer je het appartement verhuurt, dien je goed op de hoogte te zijn van alle aanwezige items in het appartement. Deze inventarisatie voer je bij elk vertrek van een huurder (en komst van een nieuwe huurder) dus weer opnieuw uit.
6. Reparatie of vervanging: Er kan altijd iets kapot gaan. Soms is dit te repareren, soms moet het echter vervangen worden. Wat niet door de huurder betaalt wordt, komt vervolgens uit je eigen zak.

📌 Het is handig te weten dat ShBarcelona uitgebreide onderhoudsservices aanbiedt. Zo weet je zeker dat alle inventaris nagekeken, gerepareerd – en indien nodig – vervangen wordt. Denk er ook aan een verzekering af te sluiten die eventuele schade dekt die niet verhaald kan worden op de huurder.

Verhuur je appartement met onze woonverzekering

wand met kast en planken

Foto door Anna Sullivan via Unsplash

De voordelen van het verhuren van een ongemeubileerd appartement

Na de voorgaande paragrafen vraag je je wellicht af of het wel zinvol is om een appartement ongemeubileerd aan te bieden. We delen daarom diverse voordelen met je, die zeker interessant zijn om te weten.

1. Verhuur voor de lange termijn: Potentiële huurders zullen waarschijnlijk voor een langere periode in het appartement willen wonen. Nieuwe huurders steken tijd en geld in het inrichten van het appartement en richten het naar hun eigen smaak in. Je mag er dan van uit gaan, dat deze huurders voor een langere periode willen huren. Dit betekent stabiele inkomsten.
2. Minder zorgen: Wanneer er een huurcontract voor langere tijd getekend wordt, dan kan het appartement wel eens voor vijf achtereenvolgende jaren verhuurd zijn. Dit betekent dat huurders beter voor het appartement en hun eigen inventaris zullen zorgen. Het gevolg is dat je voor langere periode zeker bent van inkomsten en minder risico loopt op schade of gebreken wanneer een huurder vertrekt. Hij neemt immers zijn eigen spullen weer mee.
3. Huurders zijn vaker tevreden: Wanneer een huurder het appartement zelf en naar eigen smaak in kan richten, geeft hen dit vaker een beter gevoel. Het is toch iemands thuis en hier zelf invloed op kunnen uitoefenen is positief.
4. Geen financiële investering: Als je niet in meubilair en witgoedapparatuur hoeft te investeren, bespaar je op deze uitgaven. Dit geld houd je dan in eigen zak.
5. Toch minimaal investeren? Het minste wat je dan kunt doen is investeren in witgoedapparatuur (en dus niet meubilair). Aangezien dit vrij onpersoonlijke spullen zijn, heeft dit geen invloed op de smaak die een huurder bij het inrichten van een appartement heeft. Tegelijkertijd trek je hiermee wel meer potentiële huurders, omdat je ze iets extra’s biedt waar ze zelf geen geld aan kwijt zijn. Daarnaast kun je de huurprijs iets verhogen, omdat je extra faciliteiten aanbiedt.

Ontdek de lange termijn verhuur bij ShBarcelona

liftdeuren in hal

Foto door Wander Fleur via Unsplash

De nadelen van verhuren van een ongemeubileerd appartement

Als laatste zijn er nog aspecten die van invloed zijn op het verhuren van een ongemeubileerd appartement. Lees hieronder de belangrijksten.

1. Basisvoorzieningen: Zelfs als je geen meubilair in het appartement plaatst, kunnen basiselementen (zoals koelkast en wasmachine) de verhuur aantrekkelijker maken. Extra voorzieningen zie je terug in de huurprijs, zo ook de aanwezigheid van airconditioning en verwarming.
2. Lagere huurprijzen: In tegenstelling tot vroeger kan het nu zijn dat een huurder wil onderhandelen over de prijs van het appartement, omdat het niet gemeubileerd is. De kans op lagere opbrengsten is aanwezig.
3. Minder interesse: Een deel van de huurdersdoelgroep valt af, omdat het appartement niet gemeubileerd is. Sommige huurders zoeken namelijk woonruimte voor bepaalde tijd en willen daarom alleen een gemeubileerd appartement huren. Ook kan het zijn dat ze zelf geen geld hebben voor de hele inventaris van een ongemeubileerd appartement. Deze huurders loop je dan mis.

kop kofie op houten tafel

Foto door Danielle MacInnes via Unsplash

Zit je nog met vragen? Neem dan een makelaarskantoor in de arm

Ook al was dit een artikel met veel informatie, je kunt nog steeds twijfelen over het gemeubileerd of ongemeubileerd verhuren van je appartement. Weet in ieder geval dat er geen standaard antwoord op deze vraag is. Voor zowel verhuurder als huurder is er van alles te zeggen om met of zonder meubilair en apparatuur te huren. Het hangt dus van beide partijen en hun voorkeuren af.

Het kan interessant zijn om voor advies bij een professional aan te kloppen, zodat je voor jouw specifieke appartement de juiste beslissing kunt nemen en je investering veilig stelt. ShBarcelona kent alle ins en outs van het beheren van appartementen in Barcelona, zodat zowel eigenaren als huurders het beste voor henzelf kunnen kiezen.

Neem contact op met ShBarcelona

Generic
Bronvermelding bij dit artikel: 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter