blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vastgoednieuws

De huur van een appartement opzeggen

Geschreven door Daniella

Veel mensen huren een appartement in Barcelona en er wordt ook steeds vaker gehuurd in plaats van gekocht, vooral omdat de vereisten van banken voor het kopen van een woning voor velen onhaalbaar zijn. Er zijn alternatieven in Barcelona, zoals lange termijnverhuur (meer dan 2 jaar), toeristische verhuur (voor dagen of weken) of seizoensverhuur (van weken tot 12 maanden). Er is dan ook een hoog verloop in het aantal appartementen in Barcelona. Veel mensen weten wel wat ze nodig hebben om een flat te huren, maar weten niet welke stappen ze moeten zetten om een appartement te verlaten. Vandaag vertelt ShBarcelona je over wat je moet doen om je appartement op te zeggen.

Gerelateerd artikel: Investeren in onroerend goed in Barcelona

De huur in Barcelona opzeggen

Foto via Pixabay

Wanneer je een contract voor een huurappartement tekent, zijn de voorwaarden afhankelijk van het type huurwoning dat je huurt. Huurappartementen voor toeristen, die momenteel erg gebruikelijk zijn in Barcelona, hebben bijvoorbeeld het aantal dagen of weken vastgelegd in het contract. Normaal gesproken wordt een deel van de prijs betaald voor aanvang van het verblijf en de rest bij aanvang van het verblijf. Bij toeristische appartementen wordt het appartement simpelweg verlaten, worden de sleutels teruggegeven, wordt deze achtergelaten in de oorspronkelijke staat (schoongemaakt) en dat is het. In het geval van seizoensverhuur gebeurt er iets soortgelijks en wanneer het contract erop zit, wordt het appartement verlaten of, als het verblijf wordt verlengd, een nieuw contract getekend. Hetzelfde geldt voor langetermijnverhuur, hoewel het in deze gevallen gebruikelijk is om het contract te verlengen, totdat de huurder besluit te vertrekken. En dat is precies het moment dat er twijfel ontstaat.

Gerelateerd artikel: Tips tegen inbraak in je appartement in Barcelona

Foto via Pixabay

Wanneer een huurder besluit een gehuurd appartement te verlaten, moet hij dit op tijd aan de eigenaar melden (meestal staat de opzegtermijn in het contract). Als je besluit om het appartement te verlaten voor het einde van het contract, is het mogelijk dat er een boete betaald moet worden. Het is normaal dat dit in het contract is aangegeven. Zodra de eigenaar of het bureau op de hoogte is gesteld dat het appartement zal worden ontruimd, moet de laatste huurmaand (of het evenredige gedeelte) worden betaald en moet de eigenaar of het bureau de borg retourneren. Je krijgt de volledige borg terug, wanneer het appartement zo wordt opgeleverd, als de staat bij aanvang van de huur van het appartement was. Als er schade of aangebrachte veranderingen zijn, kan een deel of het geheel van de borg worden achtergehouden om reparaties en herstel uit te voeren. Het is daarom belangrijk het appartement in de best mogelijke staat achter te laten en de eigenaar of instantie om goedkeuring te vragen, wanneer je veranderingen wilt aanbrengen. Het kan gaan om het ophangen van foto’s, het veranderen van bestaande meubels of het schilderen van muren. De borg is in feite een verzekering voor de eigenaar, die hij kan inzetten als huurders de bestaande onderdelen van een woning beschadigen of wijzigen. Als het appartement geen meubels heeft, moet de huurder het appartement ook leeg achterlaten, precies zoals het was bij het betrekken van het appartement. Zodra je als huurder verhuisd bent, worden de sleutels teruggegeven aan de eigenaar of het makelaarsbureau. Als je twijfelt over een onderwerp met betrekking tot huren of het opzeggen ervan, kun je altijd contact opnemen met ShBarcelona.

Ga jij de huur van je flat binnenkort opzeggen? Heb je nog advies?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter