blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

5 Tips om jouw ideale vakantieappartement in Barcelona te vinden

vakantieappartement in barcelona met keuken en zitkamer
Geschreven door Daniella

Barcelona is dé stad in Catalonië waar het gehele jaar door de meeste toeristen naartoe komen. Er zijn diverse typen accommodaties om tijdens je verblijf heerlijk van te genieten, maar wat voor jou de beste keuze is? We kunnen over het type accommodatie met zekerheid zeggen: de vakantieappartementen in Barcelona.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

En ook al lijkt het vinden van een vakantieappartement op het eerste gezicht helemaal niet zo moeilijk, we raden je toch aan om onze 5 tips te lezen en op te volgen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en ontdek je welk type vakantieappartement het meest aan jouw verwachtingen voldoet.

Wat is een vakantieappartement?

Een vakantieappartement in Barcelona is een appartement dat een vergunning heeft om als vakantiewoning verhuurd te mogen worden. Dit type accommodatie is bedoeld voor tijdelijke huurders die maximaal 31 dagen in Barcelona zullen blijven.

Toeristische accommodatie is ontzettend populair, omdat je bij het reserveren van een dergelijk appartement veel meer ruimte tot je beschikking hebt dan bij een pension of hotel. Daarnaast ligt de prijs een stuk lager.

Vind hier jouw vakantiewoning in Barcelona

Vergunningen voor vakantiewoningen

Om de bestemming vanantiewoning te kunnen krijgen, moet er aan een hele reeks wettelijke eisen worden voldaan. De meest belangrijke is die van de gemeente Barcelona, want zij moet de toeristische vergunning administratief hebben geaccordeerd. 

Daarnaast moet je de cédula de habitabilidad (verklaring dat je appartement bewoonbaar is) kunnen overleggen. Hierin staat aangegeven hoeveel huurders er maximaal in je vakantieappartement in Barcelona mogen verblijven. In geen enkel geval mogen er meer huurders tegelijkertijd in overnachten.

Het verhuren van je woning zonder de juiste toeristische vergunning kan grote gevolgen hebben. Er zijn namelijk boetes die opgelegd kunnen worden en deze liggen tussen de 300 en 60.001 euro.

Karakteristieken van vakantieappartementen

Vakantiewoningen moeten aan een diverse criteria voldoen om hun bewoonbaarheid te garanderen: ze moeten gemeubileerd zijn, schoon zijn en alle basiselementen bevatten die een normaal verblijf mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld keukengerei. 

Wettelijk gezien moeten alle vakantieverblijven een klantenservice aanbieden die 24 uur per dag bereikbaar is. Hier kun je terecht met klachten of problemen die je tegenkomt tijdens je vakantie in Barcelona neerleggen en eventueel laten oplossen. Ook wordt op deze manier zeker gesteld dat alle toeristische belastingen correct worden verrekend.

Bij vakantieappartementen wordt een borg gevraagd, die je aan het einde van de vakantie altijd weer terug krijgt als je het appartement hebt onderhouden en weer netjes achterlaat. 

groot gebouw met vakantieappartementen

Foto via Unsplash

Bij toeristische verblijven – vooral in Barcelona – wordt aankomst en vertrek van bezoekers uiterst nauwkeurig geregistreerd. Op deze manier kan de stad gegevens analyseren en toeristische trends achterhalen. Ook maakt registratie het mogelijk om politie te ondersteunen bij hun zoektoch naar mogelijke huurders die zich misdragen hebben. 

Hoe krijg je het meeste waar voor je geld?

Nu je weet aan welke kenmerken een toeristisch verblijf in Barcelona moet voldoen, lees je hieronder hoe je jouw ideale accommodatie kunt vinden.

1. Vooraf reserveren

Er is altijd veel vraag naar accommodatie in Barcelona en daarom raden we je vakantieappartement tijdig te reserveren. Probeer minstens 3 maanden van te voren je vakantieverblijf geregeld te hebben.

Zo ben je er zeker van dat je appartement ook echt voldoet aan je wensen en dat het op een centrale locatie of juist dicht bij het strand ligt. Dit zijn de twee meest populaire bestemmingen in de stad. Boek je ruim van te voren? Dan weet je ook dat je goedkoper uit bent.

Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die last minute boeken (een week van te voren) meestal 2 tot 3 keer zoveel kwijt zijn ten opzichte van reserveringen die 3 maanden daarvoor al gedaan zijn. 

Vind hier jouw ideale verblijf in Barcelona

2. Laagseizoen

Als het jou niet uitmaakt wanneer je Barcelona bezoekt en je kunt je eigen reisdata kiezen, adviseren wij dit in het laagseizoen te doen. Dit begint in november en loopt door tot begin maart. (Alleen tijdens de kerst en oud op nieuw valt niet binnen het laagseizoen.)

Reizen buiten het hoogseizoen kan je tot wel 50% op de kosten schelen.

Wat is de beste wijk om in Barcelona een vakantieappartement te huren?

Zodra je de data voor je reis naar Barcelona weet, gaat het vooral om het soort reis dat je wilt gaan maken, want daar hangt dan vervolgens je locatie weer vanaf. 

3. Je vakantiewoning kiezen naar gelang je behoeften

Wanneer je maar voor een paar nachtjes naar Barcelona komt, moet je weten welke wijken het meest centraal zijn. Ciutat Vella heeft bijvoorbeeld de meeste toeristische bezienswaardigheden. De straten zijn er autovrij, waardoor je makkelijk door de gotische kunstwijk kunt wandelen.

Is jouw vakantie echter meer toegespitst op het strand van Barcelona? Dan is een toeristisch verblijf in La Barceloneta of Vila Olimpica weer een goed idee. 

Wat veel mensen tot Barcelona aantrekt, is de modernistische kunst en dan vooral die van Antoni Gaudi. Dit tref je aan in het district Eixample. Samen met Ciutat Vella vormt dit het echte centrum van de stad Barcelona. 

De meest authentieke en gemoedelijke wijk is toch wel Gracia, dus als je voor deze sfeer wilt gaan, kun je het beste in dit gebied een vakantieappartement zoeken. Dit is de ideale plek wanneer je tijdens je verblijf van het culturele aanbod wilt genieten.

handdoeken opgerold op bed

Foto via Unsplash

Waar kan ik een vakantiewoning reserveren?

4. Bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben

Het probleem waar je tegenaan kunt lopen als je voor een korte periode reserveert, is dat het niet de juiste papieren voor de verhuur heeft. Daarom zouden wij altijd beginnen met de zoektocht naar vakantieaccommodatie bij bedrijven die van te voren checken of de papieren van betreffende accommodaties ook werkelijk in orde zijn. 

ShBarcelona is gespecialiseerd in vakantiewoningen en heeft een uitgebreid portfolio met accommodaties in de toeristische verhuur. Onze medewerkers kunnen je persoonlijk bij je speurtocht naar het meest ideale appartement ondersteunen. 

Daarnaast zijn alle appartementen in ons portfolio goedgekeurd en hebben ze de juiste licenties. Ze zijn ook voorzien van elementen waarmee niks een prettig verblijf meer in de weg staat.

5. Weet zeker dat de accommodatie een vergunning voor toeristische verhuur heeft

Je moet van te voren altijd goed controleren of de licentie in orde is, want dan is de prijs die je betaalt ook inclusief de toeristenbelasting. In de Catalaanse hoofdstad is de toeristenbelasting 3 euro per persoon per nacht en hiermee wordt geld ingezameld om duurzame en toeristische activiteiten te ontwikkelen.

De makelaar is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting, maar de inkomsten gaan uiteindelijk naar de gemeente Barcelona. 

Heb je een appartement zonder toeristische licentie geboekt? Dan kan het zomaar gebeuren dat je terugkomt en niet meer binnen kunt komen, omdat de gemeentelijke inspectie – wanneer het illegale praktijken ontdekt – ingrijpt. Je zit dan ineens zonder dak boven je hoofd tijdens je vakantie.

En jij? Heb jij je vakantieverblijf in Barcelona al gevonden?

Geraadpleegde bronnen:

 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter