blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Wateraansluiting in Barcelona regelen: Wat kost het en hoe aanpakken?

kraan loopt
Geschreven door Daniella

Een van de eerste zaken die je moet regelen wanneer je een woning in Barcelona huurt of koopt is het laten aansluiten van water. En dat betekent dat je een aantal vragen hebt: Wat kost het om je aan te laten sluiten op water en hoe krijg je dit voor elkaar?

Voor het waterschapsbedrijf betekent het je laten aansluiten op water iets heel anders dan het wijzigen van de contracthouder. In dit laatste geval is er namelijk al een aansluiting, maar moet het contract overgezet worden op een andere naam (zoals bij koop of huur).

Als dit je een heel gedoe lijkt, dan hoef je je geen zorgen te maken, want ShBarcelona vertelt je er vandaag alles over in dit artikel. Als makelaarskantoor in Barcelona zijn wij gewend om dit soort procedures te begeleiden, dus lees vooral verder als het onderwerp wateraansluiting voor jou interessant is.

 • appartementen in Barcelona

 

Wateraansluiting in Barcelona regelen: dit moet je weten

Als eerste zullen we focussen op hoe je je laat aansluiten op het water in Barcelona, aangezien elke gemeente in Spanje een eigen waterschapsbedrijf heeft dat voor haar het water verzorgt.

In Barcelona is dit Aigües de Barcelona. De procedure voor wateraansluiting kan op verschillende manieren plaatsvinden en hiervoor zijn specifieke documenten nodig.

Vind hier je huurwoning in Barcelona

water komt uit douchekop

Foto via Pexels

Wanneer je er voor kiest om naar een van de kantoren te gaan, kun je het gehele proces met behulp van een baliemedewerker doorlopen. Wil je liever online je aansluiting regelen? Dan moet je de machtigingsformulier downloaden, invullen (inclusief datum en je ID-nummer), een kopie van je NIE toevoegen en dit alles toesturen naar atencioalclient@aiguesdebarcelona.cat. Alle papierwerk kun je ook naar een van de kantoren brengen.

Voor een particulier die zich wil laten aansluiten op het water gelden de volgende documenten:

 • NIF of NIE van de aanvrager
 • Je huurcontract of bewijs van eigendom
 • Cédula de habitabilidad (verklaring dat je woning bewoonbaar is)
 • Bewijs van de bank waarop je naam en IBAN staat
 • Wanneer de aansluiting voor iemand anders dan de rekeninghouder is, moet je het ingevulde machtigingsformulier ook bij je hebben

De kosten van de aansluiting op het waterleidingnetwerk verschillen naar gelang het niveau dat er gebruik van wordt gemaakt (huishouden of bedrijf) en het nominale debiet. Je kunt de tarieven hier inzien. De normale afname per jaar kun je checken op de laatste factuur. Heb je hier geen toegang toe? Dan kun je de eigenaar hier naar vragen.

Nee. Deze nutsvoorziening wordt door een enkel bedrijf in het gebied waar jouw woning ligt geregeld. Voor Barcelona geldt dat dit Aigües de Barcelona is.

Aigües de Barcelona zegt dat – normaal gesproken – binnen vier werkdagen de watermeter geïnstalleerd is. Wanneer deze periode wordt overschreden, heb je recht op een bedrag van 15 euro, zonder dat je hiervoor een klacht of formulier hoeft in te dienen.

 

dame rekent waterkosten uit

Foto via Pexels

Gerelateerd artikel: 7 Tips om op je energierekening te besparen

Wateraansluiting bij een huurwoning regelen

Zoals we al eerder zeiden, hebben de meeste huurwoningen in Barcelona al een wateraansluiting en daarom gaat het in dit geval alleen maar om het omzetten van de naam op het contract.

Dit verandert echter wanneer je een woning gaat huren die net opgeleverd is. Hier zul je waarschijnlijk wel de wateraansluiting zelf moeten regelen (net als elektra en eventueel gas) en kun je niet alleen de naam op een reeds bestaand contract laten wijzigen. Hier is nog niemand je voorgegaan en houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

De Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU) stelt dat het verbruik dat de watermeter aangeeft door de huurder moet worden betaald.

De wet zegt ook dat een eigenaar verplicht is de woning in een bewoonbare staat op te leveren. Er wordt echter niet nadrukkelijk vermeld wie verantwoordelijk is voor de aansluiting op het water zelf.

Bij ShBarcelona weten we hoe dit soort administratieve zaken geregeld moet worden. We kunnen je hierdoor tijd en problemen besparen.

hulp nodig bij wateraansluiting regelen

Foto via Pexels

Bekijk onze huurwoningen in Barcelona

Andere zaken waar je rekening mee moet houden

Je hebt nu alle informatie over hoe je je wateraansluiting in een woning in Barcelona moet regelen. Daarnaast informeren we je nog graag over een aantal andere belangrijke zaken waar je van op de hoogte moet zijn:

 • De kosten van een wateraansluiting zijn afhankelijk van het feit of er nog een waterleiding aangelegd moet worden, de afmetingen van de waterleidingen en de plek waar je woning zich bevindt.
 • In deze kosten is de watervoorziening zelf en een borg voor het verbruik opgenomen. Deze borg krijg je aan het einde van het contract weer terug.
 • Wanneer de woning van de ene op de andere persoon overgaat, is het voordeliger om alleen de naam op het contract te laten omzetten en niet het water af te laten sluiten en daarna weer opnieuw een aansluiting te regelen.
 • Het gaat ook niet alleen om het contracteren van een waterleverancier (Aigües de Barcelona), maar ook om het contracteren van een bedrijf dat de waterleidingen onderhoudt. Meestal zal dit MUSA zijn.
 • Heb je problemen met het water of een klacht? Je kunt Aigües de Barcelona op alle dagen van het jaar en 24 uur per dag bereiken op telefoonnummer 900 700 720.
 • Er zijn kantoren te vinden in de stad Barcelona, in Badalona, in L’Hospitalet en in Gavà.

Heb je nog andere vragen over het regelen van je wateraansluiting?
Laat hieronder je reactie achter en wij laten iets van ons horen!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter