blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

7 Tips om op je energierekening te besparen

man zet lamp op stapel muntjes
Geschreven door Daniella

Aan het begin van het nieuwe jaar hoor je vaak dat “de elektriciteitsrekening weer omhoog gaat” en als we iets niet willen, dan is het meer betalen voor elektriciteit. Alle alarmbellen gaan af, want elke rekening die omhoog gaat, is er een te veel.

  • appartementen in Barcelona

 

Je hoort dat steeds meer prijzen omhoog gaan en daarom zal dit artikel van ShBarcelona je enkele tips laten zien van hoe je op je elektriciteitsrekening kunt besparen.

lamp voor lucht

Foto via Unsplash

Ontdek onze huurwoningen in Barcelona

Bespaar op elektriciteit: volg de 7 tips

Oké, laten we beginnen. Er zijn tal van manieren om in huis op energie te besparen en een aantal kun je direct in de praktijk brengen. Andere ideeën vragen om wat meer planning, voordat je verschil op je maandelijkse factuur terug ziet. 

We starten met de tips om te besparen op je energierekening waar je meteen mee aan de slag kunt:

Voorzichtig met de verwarming

Verwarming is een van de belangrijkste verbruikers die op de maandelijkse energierekening staan. Als het buiten kouder is, moet je immers je huis verwarmen om er prettig te kunnen verblijven. Verwarm je niet op efficiënte wijze? Dan krijg je in de winter een piek in je energiekosten die direct terug te leiden is tot het verwarmen.

De ideale temperatuur in huis is overdag tussen de 19 en 21 graden Celsius en ‘s nachts als we slapen tussen de 15 en 17 graden Celsius. Is er een handige manier om de temperatuur in huis automatisch te regelen? Jazeker, je kunt de thermostaat namelijk instellen op de gewenste temperaturen en de tijden waarop je een bepaalde temperatuur wilt hebben. 

Door je thermostaat voor te programmeren, voorkom je dat er te grote of plotselinge temperatuurswisselingen zijn. Hierdoor verbruik je minder energie bij het verwarmen van je woning en dat is uiteindelijk het meest efficiënt.

📌 Profiteer van de warmte van de zon en laat je raambekleding overdag open. Zo wordt het in huis vanzelf warmer. ‘s Avonds kan de raambekleding dan weer goed dicht.
digitale thermostaat

Foto via Pixabay

Gerelateerd artikel: Apps die je helpen besparen

Denk aan de standy-by stand van apparaten

In huis zie je diverse apparaten die een rood lampje hebben als ze uit staan. En hier gaat het mis, want je denkt dat ze uit staan en niks verbruiken, maar het rode lampje verbruikt ook energie. Dit heet sluipverbruik.

Er wordt geschat dat dit verbruik voor ongeveer 10% op je energierekening zorgt. Je kunt hier dus op besparen en dit scheelt gemiddeld 52 euro per jaar

Gebruik je apparaten efficiënt

Net als bij de verwarming kunnen ook andere apparaten in huis slimmer gebruikt worden. Hoe je kunt besparen op dit deel van je energierekening lees je in de volgende tips:

  • De koelkast: Dit apparaat verbruikt het meest en dan vooral gedurende de momenten dat de deur open is. Zorg er dan ook voor dat je weet wat je eruit wilt halen, voordat je de deur opent. Plaats de koelkast daarnaast niet te dicht bij warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld een oven of kookplaat.
  • De vaatwasser: Bespaar op elektriciteit door de korte programma’s te selecteren (of het ECO-programma). Je afwasmachine werkt dan op 50 graden Celsius.
  • De wasmachine: Was – indien mogelijk – met koud water en met een kort wasprogramma. Kleding die je alleen naar je werk draagt hoeft bijvoorbeeld helemaal niet heet gewassen te worden om schoon te worden!
witte keuken met zwarte details

Foto via Unsplash

Ga voor energiezuinige gadgets

De meeste gadgets die je tegenwoordig kunt kopen, zijn ingedeeld in energieverbruikklassen (A, A+ en A++). Hiermee kun je tot 55% op je energie besparen

Om je elektriciteitsrekening te verlagen is het dan ook aan te raden om – voordat je een gadget of ander electronisch apparaat koopt – te kijken hoe energiezuinig het is. De aanschafprijs kan wellicht iets duurder zijn, maar op de langere termijn zijn ze zuiniger, waardoor ze minder effect op je energierekening hebben.

Vervang de lampen in huis

Bijna niemand heeft nog gloeilampen in huis. Heb jij ze wel nog? Vervang ze dan door zuinige spaarlampen. Ze hebben meer lichtopbrengst en verbruiken minder energie. Het is maar iets kleins, maar toch scheelt het op je energierekening.

Ook LED-verlichting is een optie. Ook hier krijg je meer licht voor minder verbruik. Wil je investeren in het vervangen van je lampen? Begin bij de kamers waar je ‘s avonds de meeste tijd doorbrengt, dan bespaar je al een beetje op de rekening.

werkplek met lamp

Foto via Pexels

Je bent nu op de hoogte van welke elementen in huis meer energie verbruiken, hoe je dezen aan kunt passen en hoe je gewoonten kunt veranderen. Nu wordt het tijd om over andere zaken te praten die invloed hebben op de energierekening. Het gaat om het volgende:

Bekijk contract energieleverancier

Kijk naar de hoeveelheid energie die voor je verbruik in het verbruikscontract staat. 15KW staat per jaar namelijk gelijk aan ongeveer 52 euro. Zijn er verder problemen met de stroom geweest? Dat kan namelijk als er te veel apparaten (die veel verbruiken) tegelijkertijd aan zijn. De piek kan dan niet opgevangen worden.

Heb je nog nooit problemen met de stroom gehad? Dan heb je wellicht een te duur contract afgesloten voor een hoeveelheid verbruik die je niet nodig hebt. Je kunt dan gaan berekenen wat beter zou zijn voor jou. 

📌 Weet je niet hoe je je energieverbruik moet berekenen? Kijk hoeveel elk apparaat in huis verbruikt. Controleer eventueel het verbruik wanneer het apparaat in gebruik is. Tel daar een marge bij op voor verlichting en andere kleine apparaten. Zo krijg je een redelijk beeld van de werkelijke hoeveelheid energie die je nodig hebt.
wasmachine met display

Foto via Pexels

Energie met piek- en daltarief

Dit vraagt de minste inspanning en levert een flinke besparing op. Afhankelijk van of je een contract hebt waarbij je gebruik maakt van dubbeltarieven, zijn er twee tijden die je in acht moet houden:

  • Daluren (van 22 tot 12 uur): op het moment dat je op deze tijden gebruik maakt van je apparaten, kun je tot 80 euro per jaar besparen.
  • Piekuren (van 12 tot 22 uur): op deze tijden betaal je normaal of een duurder tarief, waardoor je duurder dan tijdens de daluren uit bent.

Maak kennis met ShBarcelona

Oké, je bent nu zover gekomen met lezen, dat je er klaar voor bent om je energierekening te verlagen.

Heb jij nog andere tips voor het besparen op energie?
Laat je mening achter in het commentaarvak!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter