blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Hoe met je huisdier een appartement huren?

hond en kat op gras
Geschreven door Daniella

Het kan soms lastig zijn om een appartement te vinden waar je huisdier welkom is.

Voor veel mensen is het hebben van een huisdier normaal en iets leuks. Onderzoeken tonen daarnaast aan dat een huisdier veel psychologische voordelen heeft. Een huisdier is er altijd en blijft trouw aan de baas. Elk huisdier is onderdeel van het gezin

Een appartement in Barcelona huren wanneer je er met je huisdier wilt wonen, kan echter wel eens problemen opleveren. Dat komt doordat niet alle verhuurders een huisdier toestaan

  • koop appartementen barcelona

 

Het klopt dat woningeigenaren die een woning verhuren zich steeds vaker flexibeler opstellen, maar toch is niet iedere verhuurder er happig op als we onze hond of kat meenemen. Maar waarom is dat eigenlijk?

Vaak is er sprake van angst voor schade die door het huisdier is aangericht. Schade aan het meubilair in een gemeubileerd appartement, of beschadigingen aan het appartement zelf. En die angst is natuurlijk niet geheel onterecht, want er kan altijd iets gebeuren als een huisdier langere tijd alleen in huis is of tijdens het spelen iets laat omvallen. 

jonge poes kijkt omhoog

Foto via Pixabay

 

Vind een appartement in Barcelona waar je huisdier welkom is

Appartement met huisdier huren: Wat zegt de wet hierover?

Als eerste wil je op de hoogte zijn van alle juridische aangelegenheden die over het huren en samenwonen met een mogelijk huisdier gaan.

Wanneer het om huurwoningen gaat heb je in Spanje de LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos of Woningwet). In deze wet- en regelgeving staat niet dat het verboden is om met een huisdier een appartement in Barcelona te huren. Eigenlijk worden verhuurders erin vrijgelaten om te beslissen of ze huisdieren wel of niet toestaan. Dit houdt in dat de huurder en verhuurder samen bepalen wat er in het huurcontract komt te staan over het houden van huisdieren. 

hond op de bank

Foto via Pixabay

Rechten en plichten van de verhuurder en huurder

Zoals bij elke wet- en regelgeving het geval is, zijn er bepaalde rechten en plichten waar je van op de hoogte moet zijn wanneer je op zoek bent naar een huurwoning waar je huisdier ook in mag. Houd hierbij rekening met het volgende:

  Rechten Plichten
Eigenaar/verhuurder

Mag een huisdier in het appartement verbieden , zolang dit in de huurovereenkomst is vermeld.

In de huurovereenkomst staat aangegeven dat huisdieren verboden zijn in het huurappartement.

De huurovereenkomst kan ontbonden worden wanneer niet aan de overeengekomen voorwaarden wordt voldaan.

Als er geen specifieke clausule in het contract staat, dien je te accepteren dat een huurder een huisdier mee het gehuurde appartement in kan nemen.

 

Als het huisdier overlast of schade aan het appartement of aan derden toebrengt, heb je het recht de huurder te vragen het appartement te verlaten en/of de schade te herstellen.

Je bent verplicht de huurder te informeren over alles wat met huisdieren in het gehuurde appartement te maken heeft .

Huurder

Als er geen specifieke clausule in de getekende huurovereenkomst staat, mag je er volgens de wet met je huisdier(en) wonen.

Schade die het huisdier toebrengt aan appartement of derden dienen hersteld te worden.

Je kunt een extra verzekering afsluiten om eventuele schade door je huisdier te dekken, maar je bent hiertoe niet verplicht.

Indien een clausule in het contract dit vereist, moet je een verzekering voor je huisdier afsluiten die de schade dekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meisje met konijn

Foto via Pixabay

📌 Wanneer je hond binnen de categorie PPP valt (Perro Potencialmente Peligroso of een gevaarlijk hondenras), dan ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor mogelijke schade aan derden. Dit is vastgelegd in Wet 50/1999.

Gerelateerd artikel: Met je hond naar Barcelona

Daarnaast is er nog de Spaanse wet Ley de Propiedad Horizontal, die het de VvE in de basis verbiedt om de aanwezigheid van huisdieren in een appartementencomplex af te keuren of tegen te houden.

Centraal staat dat je dan de gemeenschappelijke ruimten altijd netjes houdt, dus wanneer je hond een ongelukje heeft ruim je dit op. Wat als een paal boven water staat, is dat je op geen enkele manier overlast met je huisdier mag veroorzaken. Niet in gemeenschappelijke ruimten en niet voor je buren.

Als huisdiereigenaar moet je je houden aan de regels, de inentingen van je huisdier bijhouden en je huisdier moet een chip ter identificatie hebben.

hond op bed

Foto via Pixabay

Hoe huur je een appartement als je een huisdier hebt?

De handigste zoektocht is naar die appartementen zoeken waarvan je al weet dat het hebben van een huisdier geen probleem is. Het helpt dan als je een makelaar in Barcelona in de arm neemt, want dit werkt veel makkelijker en sneller. Zij weten welke huiseigenaren niet moeilijk doen over een huisdier en of een appartement aan je verdere wensen en eisen voldoet. Er hoeft dan niet speciaal contact opgenomen te worden met de huiseigenaar.

Wil je liever zelf op zoek gaan naar woonruimte in Barcelona waarbij je huisdier ook welkom is? Houd dan in ieder geval rekening met het volgende:

  • Sluit altijd de juiste verzekeringen af, zoals een inboedelverzekering en wellicht ook een extra verzekering die schade door huisdieren dekt. Wanneer de verhuurder moeilijk begint te doen, kan dit altijd een troef zijn om achter de hand te houden.
  • Geef bij de onderhandelingen aan dat je bereid bent een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren die na je vertrek het appartement weer in goede staat brengt. Dit kan een middel zijn om een verhuurder over de streep te trekken.
  • Overhandig een kopie van het paspoort van je huisdier. Je ziet steeds vaker dat je hiermee een huisbaas overtuigt. Houd alle relevante informatie over je huisdier bij, zoals de naam en leeftijd, of het dier gesteriliseerd of gecastreerd is, de gezondheids- en inentingsgegevens, maar ook foto’s van het dier. Je dierenarts kan hier eventueel een bijdrage aan leveren en ook iets vertellen over hoe het dier opgevoed is.
  • Vraag je vorige buren of verhuurder of hij een referentie wil schrijven over je huisdier. Hij heeft immers ervaring met jouw huisdier en kan er veel zinnigs over zeggen. 
koppel op de bank met hond en kat

Foto door Sarandy Westfall via Unsplash

Uiteindelijk gaat het erom dat de eigenaar van het appartement geen twijfels meer heeft over het verhuren van de woning aan jou en je huisdier. Hij is er van overtuigd dat het dier niet voor overlast zal zorgen bij buren of schade aan het appartement zal veroorzaken.

Neem vooral eens een kijkje in het portfolio van ShBarcelona, waarin huisdiervriendelijke appartementen in Barcelona zijn opgenomen. Het portfolio is altijd up to date en laat zien wat er direct beschikbaar is. Heb je nog andere vragen over het huren van woonruimte in de stad? Neem dan gerust contact met ons team op. Daar zijn we voor!

Neem contact op met ShBarcelona

Heb jij moeite gehad met het vinden van woonruimte waar je huisdier ook in mocht?
Deel je ervaring en tips!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter