blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Pleegouderschap in Barcelona

Geschreven door Daniella

Als we het hebben over kansarme kinderen, denken we meestal dat we hen het beste kunnen helpen met eten of geld, zodat ze ieder geval voedsel en schoolbenodigdheden of kleding kunnen kopen. Dit alles is zeer noodzakelijk, maar we vergeten dat er kinderen zijn die vanwege verschillende omstandigheden tijdelijk niet bij hun biologische ouders kunnen wonen. Deze kinderen worden overgebracht naar opvangcentra in de stad die, ondanks de inspanningen van de zorgverleners, best wel deprimerend zijn. Vandaag willen we je in dit artikel van ShBarcelona dan ook meer vertellen over hoe je onschuldige kinderen kunt helpen. Je kunt hen die al op een heel jonge leeftijd in minder goede omstandigheden verkeren, tijdelijke opvang bieden in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Spaans en Catalaans leren

Pleegouderschap; een onbaatzuchtige actie die het leven van minderjarigen kan veranderen

Foto via Pixabay

Voor veel mensen is het leven soms even te gecompliceerd. Er zijn namelijk wel eens omstandigheden, waardoor ouders tijdelijk even niet voor hun eigen kinderen kunnen zorgen. Hieronder vallen problemen, zoals het combineren van werk en gezin, gezondheidsproblemen of, bij een kleiner hoeveelheid van de ouders, juridische problemen. Dit alles zorgt ervoor dat minderjarigen overheidsbescherming nodig hebben en dat sociale diensten moeten ingrijpen, zodat ze niet in een hulpeloze en uitzichtloze situatie terechtkomen. De deskundigen van de verschillende instanties – over het algemeen maatschappelijk werkers en psychologen – zien de behoeften van het kind en zoeken oplossingen voor hen. Het liefst voorkomen we dat minderjarigen een opvangcentrum binnengaan, omdat dit contraproductief kan zijn voor het kind. En daarom wordt er tijdelijk een alternatief gezin gezocht, dat geschikt is voor het kind en  het onderdak, zorg en liefde kan geven.

Tijdelijke opvang vindt al vele jaren plaats in Barcelona, maar het is minder in trek dan adoptie. In dit geval hebben kinderen alleen tijdelijk onderdak nodig. Ze hoeven niet geadopteerd te worden, omdat ze op termijn weer terug naar de ouders gaan. Dit houdt veel mensen tegen, aangezien stellen het liefst jonge kinderen permanent willen adopteren. Tijdelijke opvang is niet alleen uiterst noodzakelijk, maar ook een van de meest onbaatzuchtige acties die je als koppel kunt doen. Het is niet de bedoeling om de nieuwe ouders te worden (veel van de tijdelijke pleegouders hebben overigens al kinderen), maar om kinderen te helpen die een trieste situatie doormaken, omdat hun ouders tijdelijk niet voor hen kunnen zorgen.

Gerelateerd artikel: De meest originele cursussen in Barcelona

Foto via Pixabay

Er zijn verschillende manieren om ​​tijdelijke opvang te bieden. Afhankelijk van de behoeften van de kinderen, kun je ze slechts een paar uur per dag, tijdens het weekend of – bij ernstigere gevallen – zes maanden lang elke dag minimaal zes uur in huis hebben. Niet iedereen kan tijdelijk pleegouder worden. Er is een strikt toelatingsprotocol om ervoor te zorgen dat mensen die deel gaan uitmaken van het project, voldoen aan de vereisten en de veiligheid van kinderen kunnen garanderen. De betrokken partijen moeten zich ervan bewust zijn, dat pleegzorg altijd van tijdelijke aard is en dat het welzijn van de minderjarigen altijd voorop staat. Neem bij interesse contact op met de gemeentelijke instanties.

Wat denk je van dit soort opvang?
Zou je bereid zijn om kinderen in dringende situaties te helpen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter