blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Onze adviezen

Tips om in januari rond te komen

Geschreven door Daniella

Het jaar loopt op zijn einde en in december hebben veel gezinnen veel meer uitgaven dan in de rest van het jaar. Er zijn extra vrije dagen in december, zakelijke diners, familiediners, kerstcadeaus voor iedereen, feest met Oud op Nieuw, nog meer familiediners en – alsof dat nog niet genoeg was – Driekoningen (met nog meer cadeaus) en de uitverkoop. Wanneer december er eenmaal op zit, kijk je naar het saldo op je bankrekening en begrijp je waarom januari een van de meest moeilijkste maanden is voor je portemonnee. ShBarcelona wil je graag een handje helpen met enkele tips om januari beter door te komen.

Gerelateerd artikel: Apss die je helpen besparen

Plan en prioriteer

Foto via Pixabay

Maak een lijst van de vaste inkomsten en uitgaven die voor de komende maanden staan gepland. Stop met piekeren, maar breng je uitgaven in kaart. Noteer elke uitgave in een kasboek. Dat is een interessante oefening, die we eigenlijk allemaal eens zouden moeten doen. Misschien helpt het je te beseffen dat je uitgaven aan spullen hebt, waar je eigenlijk best zonder kunt. Dat zou een besparing op kunnen leveren en dat geld kun je dan weer aan iets belangrijkers of nuttigers besteden. Als je eenmaal overzicht hebt, kun je een ​​budget opstellen en proberen je hieraan te houden. Geef prioriteit aan wat echt nodig is; iets wat urgent of belangrijk is. Kerstmis is in veel opzichten een tijd van ‘teveel’, maar wanneer je een duidelijk budget hebt, kun je financiële problemen in januari voorkomen. Toch is het mogelijk dat je onvoorziene kosten hebt: wanneer je je credit card bijvoorbeeld te veel hebt gebruikt, zul je deze kosten toch een keer moeten betalen, meestal de maand erna. Denk dus goed na, voordat je je geld uitgeeft. Het kan immers maar een keer. En met een beetje nadenken en plannen kun je toch in december genieten van feesten met familie en vrienden. Het is fijn om geschenken te kunnen geven aan je dierbaren en een fantastische kerst te hebben met je financiën onder controle.

Gerelateerd artikel: Barcelona met beperkt budget

Foto via Pixabay

Meteen na de kerst begint de uitverkoop. Als je je tijdens deze dagen laat meeslepen, kun je dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt. Koop bewust en op verantwoorde wijze. Vergelijk prijzen op verschillende plekken, want er zijn winkels die veel interessantere kortingen bieden dan andere. Internet is een geweldig middel om te zoeken en te vergelijken. Grijp je kans om kwaliteitsproducten te kopen, die een goede investering zijn en waar je lang van kunt genieten. Wees voorzichtig met koopjes: zelfs als de prijs van een product erg laag is, koop het dan niet als je het niet echt nodig hebt. Vermijd gewoon de hele uitverkoop als je niets nodig hebt, het is de beste manier om onnodige uitgaven te vermijden. Januari zal financieel veel gemakkelijker verlopen, als je van te voren goed hebt gepland, geprioriteerd en verantwoordelijk omgegaan bent met je budget. En als je nog steeds twijfelt of je het einde van de maand wel zult halen met het saldo op je bankrekening, denk dan aan de kleine besparingen die je kunt doen in het dagelijks leven. Ga te voet naar je werk of met het openbaar vervoer en laat de auto even staan. Die slurpt alleen maar benzine. En als je boodschappen gaat doen, loont het zich ook om rond te kijken bij verschillende supermarkten. Ook hier zijn grote prijsverschillen. Je kunt ook je eigen lunchbox klaarmaken voor je werk, in plaats van elke middag buiten de deur te gaan eten met je collega’s. Dat is goedkoper èn ook nog gezonder.

Heb jij nog tips om januari goed door te komen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter