blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Onze adviezen

Noodgevallen in huis

Een noodgeval in huis geeft je altijd kopzorgen. Net als andere verrassingen in het leven, doen ze zich meestal op een moment voor dat het niet uitkomt. En dus zie je de klap, die groter kan zijn afhankelijk van het soort noodgeval, niet altijd aankomen. Vaak heeft het ook nog financiële gevolgen die niet zijn te overzien. Natuurlijk is het belangrijkste altijd dat er geen mensen gewond raken. ShBarcelona adviseert je graag wat je het beste kunt doen wanneer je een noodgeval meemaakt en hoe je je enigszins kunt voorbereiden.

Gerelateerd artikel: Bankrekening openen in Barcelona

Soorten dekking

Foto via Visualhunt

Wanneer je een verzekering voor je huis en inboedel afsluit, zijn er diverse zaken die je in je achterhoofd moet houden. Bijvoorbeeld of je huurder of eigenaar bent, voor hoeveel waarde je spullen in huis hebt en in wat voor omgeving je woont. Sommige woonbestemmingen vragen om een bepaalde verzekering. Allereerst is het van belang om te weten of je je huis en je inboedel kunt verzekeren. Als het een woonbestemming betreft en je kunt een verzekering afsluiten, dan zijn muren, vloeren, installaties en daken in de polis opgenomen. Vraag altijd een verzekeringsmaatschappij om advies wat er precies in je polis inbegrepen is. De ene verzekeringsmaatschappij is namelijk de andere niet. Bij de inboedelverzekering zijn zaken die zich in het huis bevinden verzekerd. Denk aan kleding, sieraden, meubels, apparatuur en witgoed. Ook hier geldt weer: check bij de verzekeraar wat er precies in je polis is opgenomen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, mocht er een keer iets ernstigs in huis gebeuren.

Altijd in je achterhoofd houden

Foto via Visualhunt

Als je een deel van een gebouw in bezit hebt, ben je vaak gezamenlijk met alle andere eigenaren van het gebouw verplicht een bepaalde verzekering af te sluiten. Het verzekerde bedrag staat dan in verhouding tot dat deel van het totale pand dat van jou is. Als je je object wilt verhuren, dien je deze verzekering ook af te sluiten op jouw naam. De eigenaar blijft altijd verantwoordelijk, niet de verhuurder. Als je je woonruimte ook nog gemeubileerd wilt gaan verhuren, is een inboedelverzekering ook nog goed om af te sluiten. Als huurder kun je ook een verzekering afsluiten voor de spullen die je zelf meebrengt, zoals bijvoorbeeld kleding en laptops, maar ook voor het meubilair en witgoed. Zeker wanneer je niet in je eigen land woont, waar je alle regels en verantwoordelijkheden kent, wil je het zekere voor het onzekere nemen.

Gerelateerd artikel: Rijbewijs halen in Barcelona

Wettelijke aansprakelijkheid

Foto via Visualhunt

Wanneer er iets ernstigs gebeurt en het treft niet alleen jezelf, maar ook buren of omstanders, is je WA-verzekering een onontbeerlijk iets. Zeker wanneer je ook nog de veroorzaker van de ramp bent, zoals wanneer je een pan op het vuur hebt laten staan of met een sigaret in slaap gevallen bent en er is brand geweest. Zonder WA-verzekering zijn de gevolgen zo groot, dat je het waarschijnlijk financieel niet overleeft. Het is daarom belangrijk om altijd een WA-verzekering af te sluiten, die je dekt bij dit soort ongevallen en incidenten.

*Hoofdfoto door VABo2040 via Pixabay

Heb jij iets ernstigs meegemaakt in Barcelona? Heb je nog tips?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter