blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Wat zijn wooncoöperaties?

woonkamer met witte bank
Geschreven door Daniella

Na de vastgoedcrisis en het daaropvolgende (geleidelijke) herstel zijn er steeds meer wooncoöperaties in ons land opgedoken. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je wat meer vertellen over de voor- en nadelen van je aansluiten bij zo’n wooncoöperatie, zodat je weet of je er gebruik van wilt maken ja of nee.

Gerelateerd artikel: Vind je in Barcelona nog koopjes op de vastgoedmarkt?

Wooncoöperaties; wat zijn het en welke voor- en nadelen zijn eraan verbonden?

slaapkamer met raam

Foto via Pixabay

Wooncoöperaties opereren zonder winstoogmerk en ze baseren hun bestaan op het aanbieden van woningen aan hun leden. Een wooncoöperatie wil tegen lagere kosten – of in ieder geval tegen een lagere prijs dan vastgoedontwikkelaars – toegang krijgen tot woningen, terwijl dit kwalitatief gezien wel goede woningen zijn.

De coöperaties bieden deze woningen vervolgens tegen kostprijs aan aan hun leden, dus hiervoor dien je lid van de wooncoöperatie te zijn. Er is dus geen ontwikkelaar die winst op de verkoop of verhuur moet maken en dus kan een woning voor een lagere prijs aangeboden worden.

De leden van de coöperatie zijn daarom zowel opdrachtgever als eindgebruiker. De leden worden betrokken bij alle belangrijke beslissingen met betrekking tot huisvesting. Coöperaties zijn nog steeds een weerspiegeling van de samenleving en er vindt een hoge mate van participatie plaats.

In principe is er dan ook sprake van democratisch handelen. Consensus bereiken binnen de groep is dus altijd het belangrijkste en daarbij speelt het kapitaal dan geen prominente hoofdrol. De coöperaties vallen onder de Wet- en Regelgeving van de Autonome Gemeenschap waarin ze liggen.

Dit betekent dat ze elk hun eigen statuut hebben om de organisatie, structuur en organen (Algemene Vergadering, Raad van Bestuur, etc.) te regelen.

Gerelateerd artikel: Het huis van de toekomst

Ben jij benieuwd welke voordelen het heeft om bij een wooncoöperatie aangesloten te zijn? Lees dan vooral verder en ontdek of ook jij je lid wilt maken:

  • Als algemene regel geldt dat de uiteindelijke prijs van een appartement meestal 20 tot 30% lager dan de werkelijke marktwaarde ligt. Aangezien coöperatieleden opdrachtgever maar ook al eigenaar zijn, hoeft er geen winst gemaakt te worden.
  • De aankoopkosten (notaris, administratie of registratie) zijn lager dan bij de reguliere aankoop van een woning.
  • Je valt in een voordelig belastingtarief, aangezien je vrijgesteld bent van BTW op de aankoop van grond en zegelrecht.
  • De bouw is maatwerk (in termen van ontwerp en bouwmaterialen) en is meestal van hogere kwaliteit.
  • Als je als coöperatielid spijt krijgt van je deelname, is het gemakkelijk om je geld terug te krijgen. Je dient wel te motiveren waarom je je terugtrekt uit een project. Kun je dit niet? Dan kan het je ongeveer 5% kosten van het bedrag dat je ingelegd hebt.
  • Zowel het aankoop- als het bouwproces zijn transparant.
park met flatgebouw

Foto via Pixabay

Er zijn ook nadelen aan wooncoöperaties verbonden. Hieronder lees je de meest opvallende nadelen:

  • De uiteindelijke prijs van de woning is niet vast. Meestal is er echter geen sprake van prijsafwijkingen, maar het kan toch gebeuren dat de uiteindelijke prijs tot 2% hoger ligt.
  • Wil je lid worden van de coöperatie? Dan dien je 20 tot 30% van de uiteindelijke prijs vooruit te betalen.
  • Je kunt – in het uiterste geval – slachtoffer van oplichting worden en zowel je geld als woning kwijt zijn. Voordat je ook maar iets ondertekent, dien je altijd te checken of de coöperatie zich heeft ingeschreven in het coöperatieregister in de betreffende autonome regio waar het actief is.
  • Als lid kun je besluiten je terug te trekken uit de coöperatie, maar hierbij verlies je altijd een deel van het reeds betaalde bedrag. De algemene kosten die de coöperatie al heeft gemaakt worden namelijk gedeeld door de leden.

Weet jij nog iets interessants over wooncoöperaties?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter