blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Ontdekken

Welke platforms zijn er m.b.t. de samenwerkingseconomie?

hand boven tablet
Geschreven door Daniella

Nieuwe technologieën en het gebruik van internet hebben tot nieuwe systemen en platforms geleid die ons in contact brengen met de rest van de wereld. Wie had kunnen vermoeden dat er bepaalde platforms ontwikkeld zouden worden, die nieuwe bedrijven als gevolg hadden. En wie had ooit verwacht dat het gebruik van deze platforms zo’n groot effect op onze samenleving zou hebben.

De samenwerkingseconomie, ook wel collaboratieve consumptie of collaboratieve economie genoemd, bestaat uit het delen of uitwisselen van een reeks producten, goederen of diensten, door het gebruik van elektronische platforms. Centraal staat niet verkopen, maar delen. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je er meer over vertellen.

Gerelateerd artikel: Tips voor het wisselen van valuta

Wat zijn digitale platforms voor de samenwerkingseconomie en hoe werken ze?

Deze digitale platforms zijn een logisch gevolg van steeds verder gaan technologische ontwikkelingen en ze zijn speciaal ontworpen voor het uitwisselen van goederen en diensten. Gezien de trend die hiermee gezet is, neemt het aantal platforms steeds verder toe. Er wordt ook steeds vaker met traditionele bedrijven geconcurreerd.

pennen, telefoon aan het werk

Foto via Pixabay

Platforms zoals Uber, Wallapop (Spaanse Marktplaats), Airbnb of BlaBlaCar hebben de dienstverleningssector aangevuld en verbeteren voor een groot deel van de mensen hun kwaliteit van leven. Dit betekent echter niet dat het allemaal koek en ei is. Neem bijvoorbeeld Uber. Professionele taxichauffeurs hebben namelijk een klacht ingediend, omdat zij op prijsvlak niet met het platform kunnen concurreren vanwege de kosten van een taxilicentie.

De samenwerkingseconomie bestaat sinds 2012 in Spanje. In eerste instantie deed het zijn intrede in de toeristische accommodatiesector, maar daarna volgden al snel de vastgoedsector en personenvervoer. Volgens de gegevens die CNMC in 2017 heeft verkregen, maakt ten minste 25% van de Spaanse bevolking gemiddeld één keer per jaar gebruik van één van de eerder genoemde platforms.

De belangrijkste reden hiervoor is het kunnen besparen op kosten, tenzij er een handigere manier van plannen via het platform is. Als je zelf een tijdstip kunt inplannen of snel kunt verzetten of annuleren, dan wordt hier in een bepaalde behoefte voorzien.

Gerelateerd artikel: Is het een goed moment om in Barcelona in onroerend goed te investeren?

In het overzicht van de geregistreerde platforms vind je alle informatie over mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een platform voor het vinden van een babysitter, eentje voor het terugvragen van het geld van je treinkaartje en een andere om samen een voertuig te delen.

wit appartementencomplex

Foto via Pixabay

Sommige van deze platforms zijn gebaseerd op de aan- en verkoop van allerlei tweedehands artikelen, zoals bijvoorbeeld Vibbo, Wallapop, Tablón de Anuncios en Chicfy. Er zijn echter ook bekende platforms die kamers of accommodatie in hun eigen huis aanbieden. Dit is onder andere het geval bij Rentalia, Airbnb, Workaway en Bed y Casa.

Daarnaast zijn er digitale platforms om samen te reizen. Zo kun je tussen grote steden een auto delen met Voy en Coche, Shareling, Amovens en het bekende Blablacar. En voor vervoer binnen de stad heb je Taxi Sostenible, Cabify, MokMokCars en Carpling. Ook is er een apart platform voor het aanbieden van busjes en campers, zoals Yescapa.

Een heel ander soort platform dat mensen of middelen samenbrengt is crowdfunding. Hierbij wordt het internet ingezet om de financiering voor bepaalde projecten rond te krijgen, waarbij het netwerk bepaalt hoe snel iemand zijn doel haalt. Crowdfunding is steeds populairder en het stopt niet bij zakelijke investeringen, want er zijn ook creatieve doelen of noodverzoeken.

Zo is er ook sprake van crowdfunding bij het financieren van bepaalde projecten door middel van platforms als Potlatch en Lanzanos. En wanneer je het over vacatures hebt, dan zijn Trabeja, Swapsee en Etece. Ook speelt crowdfunding een rol bij diverse milieuprojecten, zoals Greenfunder, Sunfunder en Mosaic.

Ken jij nog andere platforms binnen de samenwerkingseconomie?

https://www.shbarcelona.nl/

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter