blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Onze adviezen

Hoe maak je de beste foto’s voor het verhuren of verkopen van je appartement? 9 Tips met echte voorbeelden

man met camera in handen
Geschreven door Daniella

Heb je een appartement dat je wilt verkopen? Of denk je erover je appartement in de verhuur te doen? Daarmee genereer je een stabiel, maandelijks inkomen. Zelfs als je je appartement bij diverse makelaars en websites hebt aangemeld, kan het helaas nog steeds zo zijn dat je niet de juiste partij aantrekt.

Misschien is het tijd om kritisch naar je advertentie te kijken en e.e.a. te veranderen. Wijzig de beschrijving van je appartement, geef meer informatie over de omgeving of upload nieuwe foto’s. Als je overweegt de foto’s in je advertentie aan te pakken, lees dan dit artikel van ShBarcelona en leer hoe je de beste foto’s kunt maken. Als de ruimtes tip top op de gevoelige plaat vastgelegd zijn, is je appartement zo verhuurd/verkocht!

Voordat je verder leest: Wil jij je appartement verkopen? Wij helpen je!

Tips voor goede foto’s van het appartement dat je verkoopt

ShBarcelona werkt al jaren in de vastgoedsector en adverteert natuurlijk ook via internet. Ons team weet hoe een appartement het best uitkomt en een goed beeld schetsen van de werkelijkheid, trekt uiteindelijk ook de juiste klant aan.

Daarnaast geeft onderzoek aan dat 90% van de potentiële kopers het internet op gaat om te zoeken naar een nieuwe woning. Let dus op de volgende tips als het gaat om het maken van goede foto’s van je appartement.

Ook hebben we Christian Ribasprofessionele vastgoedfotograaf – gevraagd waar hij naar kijkt bij het maken van fotoreportages van woonruimten.

Lees vooral verder en doe je voordeel met de praktische tips die we geven voor het maken van foto’s om je appartement te verkopen.

Home Staging

Home Staging wordt gedefinieerd als de techniek om je appartement d.m.v. de juiste inrichtig en decoratie een optimale uitstraling te geven. Er zijn belangrijke factoren, zoals verlichting, meubilair of sfeermakers, die je te allen tijde in het achtterhoofd moet houden.

📌 Ruim – voordat je de camera er bij pakt – alle kamers op, zet het meubilair weer recht en berg persoonlijke elementen op.

Fotograaf Christian Ribas adviseert vooral aan om de praktische en mooie kanten van het appartement te laten zien.

Met andere woorden: hoe eenvoudiger en sprekender de decoratie, hoe beter. Zo worden de sterke punten van elke ruimte benadrukt en is alles wat kan afleiden opgeborgen of verwijderd.

Gerelateerd artikel: ‘Home staging’ als verkooptechniek

Gebruik natuurlijk daglicht

De perfecte foto vraagt erom dat je bij goed licht foto’s maakt. Foto’s waarop de ruimten goed verlicht zijn maken meer indruk, zeker als er een lange lijst met advertenties bekeken moet worden om de ideale woonruimte te vinden.

De fotograaf moet dus nadenken over op welk tijdstip op de dag de woning het beste uitkomt: met natuurlijk licht door de zon of andere goede verlichting. Denk er aan om de rolluiken en raambekleding te openen voordat je je camera in de hand pakt. Zo is elke kamer het beste en zo natuurlijk mogelijk te zien.

Op de twee foto’s hieronder zie je duidelijk het verschil tussen een goede en minder geschikte foto:

rolluik open en deur open voor daglicht

Foto appartement ShBarcelona

Doe de lichten in het gehele appartement aan

Het is belangrijk het licht in elke kamer dat op de foto komt aan te doen. Vergeet daarbij niet de verlichting in aangrenzende ruimten. Als je de deuren opent, kan er namelijk licht van de ene ruimte in de andere vallen.

Bij het gebruik van kunstlicht is het advies: laat het zo neutraal mogelijk ogen. Hierop is echter één uitzondering: de verlichting bij het bed. In deze intieme ruimte is verlichting met warme kleuren beter op z’n plek.

Gebruik kunstlicht en gebruik de juiste sluitertijd op je camera

Het komt voor dat een kamer geen raam of deur heeft, waardoor er geen daglicht is. De enige optie is dan kunstlicht te gebruiken. Doe alle lampen aan en pas de sluitertijd op je camera aan om de juiste hoeveelheid licht op de foto vast te leggen.

Op de foto hieronder zie je een duidelijke verandering als de sluitertijd van de lens verkeerd en goed gebruikt wordt.

goed licht in appartement

Foto appartement ShBarcelona

Let op de flitser op je camera

Probeer de flitser op je camera zo weinig mogelijk te gebruiken. Dit soort licht komt de weergave van een ruimte niet ten goede. Wanden en meubilair wordt flets en de uitstraling laat te wensen over.

Het gebruk van een flitser is helemaal uit den boze als je ramen of spiegels/glas in de badkamer op de foto zet. Je ziet dan niet alleen de flits terug, maar ook reflecties van jezelf als je je niet goed kunt positioneren.

Bekijk de hoek goed waarin je foto’s neemt

Soms lijkt een kamer kleiner dan hij werkelijk is, doordat je de verkeerde hoek hebt genomen bij het maken van foto’s.

📌 Het is belangrijk om de ruimte vanuit de tegenoverliggende hoek van die ruimte te fotograferen. Zo krijg je de hele lengte van de ruimte en zoveel mogelijk details vastgelegd.

Om de diepte goed zichtbaar te laten zijn, is het raadzaam om foto’s vanaf ongeveer heuphoogte te maken. Laat bovendien een compleet plaatje zien, door zowel de vloer als het plafond in één foto te fotograferen.

Hieronder zie je dat de nadruk vooral op de vloer ligt. Van de rest van de kamer is weinig te zien. De foto daar weer onder is genomen vanuit de uiterste hoek en je ziet nu de hele ruimte.

rechte foto nemen met goed licht

Foto appartement ShBarcelona

Appartement verhuren? Neem contact op met ShBarcelona!

Gebruik een statief voor je camera 

Christian Ribas raadt het gebruik van een statief sterk aan. Het maakt niet uit of het gaat om foto’s met een spiegelreflexcamera, een compactcamera of je telefoon.

Wat levert het gebruik van een statief op? Je kunt er op deze manier voor zorgen dat je foto’s altijd recht neemt. Hiermee voorkom je dat een foto een andere indruk wekt, doordat ze scheef genomen zijn.

Bekijk de volgende twee foto’s maar eens, ze spreken voor zich. Als je het als een professional aanpakt, zie je dat goede foto’s de verkoop van je appartement ten goede zullen komen.

rechte foto nemen in keuken

Foto appartement ShBarcelona

Beeldhoek en rechte lijnen

Het is ook goed om te spelen met de beeldhoek van je camera en de effecten ervan te zien. Je kunt het beeld op de foto (zonder dat het gebogen is) groter laten lijken. De kijker krijgt zo meer informatie over de ruimte.

Denk er ook eens aan om de rasterfunctie aan te zetten, zodat je de compositieregel van derden kunt toepassen.

Door het raster kun je de horizontale en verticale lijnen zichtbaar maken. Je wilt echter wel dat deze lijnen er natuurlijk uitzien.

Let er vooral op dat de natuurlijke lijnen overeenkomen met de lijnen van het raster, want dan weet je zeker dat je de foto “recht” neemt en dat is visueel veel aantrekkelijker.

Welke foto’s zet je in een advertentie om je appartement te verkopen?

Als eerste regel geldt: hoe meer foto’s, hoe beter. Op deze manier kan een potentiële koper of huurder namelijk elke hoek en elk detail van het appartement zien.

Laat de diverse ruimten ook vanuit verschillende hoeken zien, maar voorkom een overkill aan bijna dezelfde foto’s. Zo krijg je als koper een compleet beeld van een ruimte, zonder dat je afgeleid raakt door de hoeveelheid foto’s in een advertentie.

Vergeet natuurlijk niet om foto’s van de buitenkant van het pand (of de buurt) in de advertentie te plaatsen. Dit maakt vooral veel verschil uit bij het verkopen van woonruimte. Ook scheelt het wanneer je een appartement voor de lange termijn wilt verhuren. Je laat zo namelijk meer zien dan alleen het appartement zelf en woningzoekenden waarderen dat.

man met camera maakt foto

Foto door Jakob Owens via Unsplash

Het maken van vastgoedfoto’s vergt best wat tijd en toewijding. Bij ShBarcelona zorgen we ervoor dat elk detail goed in beeld komt. We maken namelijk elke keer een volledige fotoreportage als er een appartement te koop of te huur komt. We passen bovenstaande tips bij elke fotoshoot toe. Ook bewerken we de beelden achteraf professioneel om het maximale uit elke foto te halen.

Het is onze missie om jouw appartement in Barcelona te verhuren of verkopen. Dit proces begeleiden wij van A tot Z.

Wat vond je van dit artikel? Gebruik jij de tips al?
Heb je nog een andere tip?
Laat dan een reactie achter!

Gebruikte bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter