blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Onze adviezen

Wat is de beste oriëntatie van een woning in Barcelona?

apartementen met zonsonondergang
Geschreven door Daniella

Weet jij al wat de beste oriëntatie van een woning in Barcelona is? Wanneer je een appartement in Barcelona aan het zoeken bent, of dat nu huur of koop betreft, heb je altijd wat criteria in je hoofd die je helpen om de meest ideale woning te vinden die past bij je behoeften.

De zaken waar je het meest aan denkt, zijn onder andere de prijs, het gebied waarin het appartement ligt, het oppervlak van de woning en de staat waarin het verkeert. Maar je mag de oriëntatie van een woning zeker niet vergeten.

  • appartementen in Barcelona

 

In dit artikel onthullen we welke oriëntaties er zijn en bij welke je van de meeste zonuren geniet. Ook delen we een aantal voor- en nadelen met je die elke ligging in de Ciudad Condal met zich meebrengt.

Welke woningen kunnen van de meeste zonuren in Barcelona genieten?

Een huis op het zuiden of op het oosten? En waarom is de ligging zo belangrijk? Het zijn maar enkele vragen die zeker door je hoofd geschoten zijn toen je over de ligging van een woning aan het nadenken was.

De belangrijkste redenen waar je rekening mee moet houden, zijn het maximaal aantal uren natuurlijk daglicht en het effect dat dit heeft op je energieverbruik en dus je energierekening elke maand.

Gerelateerd artikel: [2021] Veranderingen op je energierekening en 7 tips om te besparen op elektriciteit

blokken met appartementen

Foto via Unsplash

Vergeleken met andere Europese steden heeft Barcelona veel zonuren in elk jaargetijde en wanneer je woning dus de juiste ligging heeft, betekent dit dat je veel daglicht in huis hebt en een warmer huis hebt.

Hoe meer daglicht er door de ramen naar binnen komt, hoe gezelliger en warmer de woning aanvoelt.

Laten we eens kijken hoe het met de zonuren en ligging zit:

Huis dat op het zuiden georiënteerd is

Een huis in Barcelona huren dat op het zuiden ligt, betekent dat je gedurende de gehele dag zonlicht zult ontvangen en dat ook nog voor bijna het hele jaar. Dit lijkt iets positiefs, toch? Maar dit geldt vooral als voordeel wanneer je in een koud klimaat met lange winters woont.

In het geval van Barcelona – waar je met een warm klimaat zit zonder al te extreme temperaturen – kan de ligging echter een paar vervelende gevolgen hebben.

Wanneer je namelijk te veel straling door de zon in huis krijgt en het te warm wordt, moet je de airco aanzetten of je ventilator de gehele dag laten draaien. En dat betekent weer dat je energieverbruik gigantisch kan toenemen.

Aanbevelingen
Hang zonneschermen aan de buitenkant van het raam of hang donkere gordijnen aan de binnenkant om de hoeveelheid zonlicht tegen te houden.

Huis dat op het noorden georiënteerd is

Deze ligging houdt in dat je alleen in de ochtend direct zonlicht zult krijgen. Het voordeel hiervan is dat je de rest van de dag ongeveer dezelfde hoeveelheid licht in huis hebt.

Het nadeel van deze ligging is dat wanneer je in de hoofdvertrekken warmte wilt krijgen, je waarschijnlijk de verwarming zult moeten aanzetten.

Op deze manier kun je natuurlijk wel de gewenste temperatuur in huis creëren, zelfs als je geen warmte van de zon in huis krijgt en dat nog minder het geval is in de winter.

Aanbevelingen
Deze ligging is ideaal voor ruimten als een voorraadkamer, een kleerkamer, de meterkast en het washok. Hier heb je immers geen extra warmte nodig, omdat je er niet verblijft.
appartementen in schaduw

Foto via Unsplash

Huis dat op het oosten georiënteerd is

Waarschijnlijk is dit de beste oriëntatie van een woning in Barcelona wanneer je erover denkt om een appartement in Barcelona te gaan huren. Het licht komt ’s ochtends je woning binnen en zal gedurende de dag minder sterk worden. Dit houdt in dat je woning aan het begin van de dag door de zon opgewarmd wordt, maar dat je naar mate de dag vordert geen extra warmte meer binnen krijgt.

Wanneer je beseft dat we een aardig warm klimaat in de zomer hebben, helpt deze ligging om de avonden en nachten iets koeler door te kunnen brengen.

Aanbevelingen

Iets wat waarde toevoegt aan een woning – behalve de ligging op het oosten – is zeezicht hebben. Bedenk je hoe het is om ’s ochtends wakker te worden met de zon die boven de zee uitkomt. Dat klinkt goed, toch?

Wanneer je vindt dat er te veel licht je woning binnenkomt, kun je er altijd nog voor kiezen om aan de buitenzijde verticale lamellen te hangen waarmee je de hoeveelheid zonlicht kunt regelen.

Gerelateerd artikel: 7 Redenen om in Barcelona in een appartement met uitzicht op zee te gaan wonen

Huis dat op het westen georiënteerd is

Wanneer je een woning op het westen hebt, kun je van het vele zonlicht genieten vanaf de middag. De voordelen hiervan zijn dat wanneer je in een kouder klimaat woont, het richting de avond je vertrekken opwarmt en het in huis veel prettiger aanvoelt.

woonkamer met zon op balkon

Appartement te huur via ShBarcelona met ligging op het zuiden

Dat heeft weer als gevolg dat je in de winter minder hoeft te verwarmen en dus kunt besparen op je energieverbruik, maar in de zomer wordt het dan wel erg warm in huis. Je kunt dan alleen nog maar de airco aanzetten om een beetje comfortable de avonden en nachten door te komen.

Aanbevelingen
Probeer te voorkomen dat je een woning huurt waarbij de slaapkamers en andere verblijfsruimten aan deze zijde liggen wanneer je niet de hele nacht je airco of ventilator wilt laten draaien. Je kunt ook verticale lamellen laten installen om het zonlicht buiten te houden.

Feng Shui en de ligging van een woning

De eerste keer dat je nadenkt over de ligging van een woning denk je waarschijnlijk ook aan Feng Shui, terwijl het een niks te maken heeft met het ander.

Als je dit artikel tot hier hebt gelezen, weet je inmiddels waar we over praten als het gaat om de ligging van een huis: kunnen genieten van de hoeveelheid zonuren en energie kunnen besparen op de rekening elke maand.

grote woonkamer met rond dak

Foto via Unsplash

Daarnaast is er Feng Shui, een Chinese manier om je interieur in te richten waarbij rekening gehouden wordt met het in balans brengen van de energie van een woning om onze gezondheid te bevorderen. Hierbij wordt rekening gehouden met kleuren, maar ook met de plaatsing van meubels in huis en decoraties, zoals spiegels. In dit artikel ontdek je meer details over de filosofie achter het principe van Feng Shui.

Wat is ten slotte de beste ligging van een woning in Barcelona?

Als je alle voors en tegens van de verschillende oriëntaties in ogenschouw neemt, maar ook naar andere aspecten kijkt (zoals isolatie van de wanden en de werkelijke hoogte in de woning), is het bij het wonen in Barcelona het beste om voor een zuidoostelijke ligging te kiezen. Hiermee voorkom je grote temperatuurverschillen in huis.

Wanneer je de temperaturen in de zomer en winter in Barcelona namelijk bekijkt, kun je in de winter de gehele dag van natuurlijk daglicht genieten, terwijl je in de zomer van de middag of namiddag zon in huis hebt.

Vind hier je volgende huurwoning in Barcelona

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter