blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Internationale Dag van de Vrouw 2020

protest door jonge vrouwen
Geschreven door Daniella

Op zondag 8 maart vieren we de Internationale Dag van de Vrouw 2020. Dit is een zeer belangrijke datum voor vrouwen, waarop elk jaar de rechten van de vrouw weer aangehaald worden. Ook denken we aan hen die strijden om overal ter wereld gelijke rechten voor vrouwen te realiseren, zodat ze gelijk zijn aan mannen en vrij kunnen zijn.

Deze dag wordt echter niet alleen door de Verenigde Naties herdacht, want in de loop van de tijd is het een belangrijke datum in veel landen over de hele wereld geworden. De achterliggende gedachte is het steunen en herdenken van de strijd van vrouwen, die zij al meer dan 100 jaar leveren. Vandaag vertelt dit artikel van ShBarcelona je meer over Internationale Dag van de Vrouw 2020.

Gerelateerd artikel: Geschiedenis van Internationale Dag van de Vrouw

Ken jij de oorsprong en geschiedenis van Internationale Vrouwendag 2020?

button over vrouwenrechten

Foto via Pixabay

De Internationale Dag van de Vrouw is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. In de samenleving was toen een industriële revolutie aan de gang en de weerstand onder arbeiders nam steeds verder toe.

Voor het ontstaan van deze bijzondere dag gaan we terug naar 1910 en wel specifiek naar de datum waarom de Internationale Socialistische Vrouwenconferentie plaats vond. Hier werd unaniem besloten dat 8 maart vanaf dat moment de Internationale Dag van de Werkende Vrouw zou zijn.

De conferentie vond destijds plaats in Kopenhagen en pleitte voor gelijkheid tussen zowel mannen als vrouwen. Vrouwen mochten voor die tijd niet stemmen en dat was nou precies een van die fundamentele rechten waarvoor zij streefden: stemrecht.

Ergens in de jaren daarna heeft de VN besloten om 8 maart officieel uit te roepen tot “Internationale dag voor de rechten van de vrouw en internationale vrede”. Sindsdien verwijst deze dag ook naar de vrouwen die tijdens de beweging een prominente rol in het verleden gespeeld hebben.

Gerelateerd artikel: Holi Festival 2020 – een feest van kleuren

protest door meisjes

Foto via Pixabay

Als we het hebben over de historie van de Internationale Dag van de Vrouw, moet ook de staking van 2017 vermeld worden. Miljoenen vrouwen uit alle hoeken van de wereld kwamen bijeen om hun belangen op diverse terreinen te verdedigen. De staking was dus niet alleen een arbeidsstaking, maar ging veel verder dan dat. (studenten, consumenten en zorg)

Beetje bij beetje slaagde de feministische beweging erin om haar stempel op de publieke agenda’s van verschillende organisaties te drukken. Zij waren het uiteindelijk die verantwoordelijk waren voor de oproep tot staken op 8 maart en het uitvoeren van diverse acties.

Op 8 maart zullen vrouwen in Barcelona, andere Spaanse en andere Europese steden wederom de straat op gaan. Zij blijven op deze manier vechten voor waar ze in geloven. In het algemeen strijdt de feministische beweging voor de volgende rechten:

  • Strijd tegen ongelijkheid en geweld door mannen
  • Strijd om als vrouw vrij te zijn, zonder te hoeven lijden onder mishandeling
  • Strijd voor eerlijk loon voor vrouwen en tegen loonverschillen (verschillen die ook in het pensioen merkbaar zijn)
  • Strijd voor het recht om vrij te mogen beslissen over het eigen lichaam, zonder discriminatie op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit of andere reden
  • Strijd voor de erkenning van huishoudelijke werkzaamheden
  • Strijd voor allochtone vrouwen, omdat zij in een kwetsbaardere situatie zitten (huiselijk geweld, racistische geweld en gender-gerelateerd geweld)
  • Strijd tegen bezuinigingen op gezondheidszorg, sociale voorzieningen en sanitaire voorzieningen, die ten koste van het werk door vrouwen gaan
  • Strijd tegen het discrimineren van lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen, interseksuelen, transgenders, enz.

Nu we het toch over de Internationale Dag van de Vrouw hebben, is het misschien ook interessant om te weten of er ook een Internationale Dag van de Man is. En hoewel het niet zozeer van maatschappelijk nut is, is die er wel. De Dag van de Man wordt namelijk op 19 november gevierd.

Weet jij nog iets interessants over Internationale Vrouwendag 2020?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter