blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Geschiedenis van Internationale Dag van de Vrouw

blokjes met 8 maart erop
Geschreven door Daniella

Iedereen weet dat 8 maart de Dag van de Vrouw over de hele wereld wordt gevierd. Er zijn echter enkele controverses over deze viering, omdat er geen reden lijkt te zijn om een ​​specifieke dag voor een geslacht te creëren.

Hoe dan ook, alles heeft zijn bestaansreden, maar veel mensen weten niet hoe deze dag ooit ontstaan is en wat het werkelijk betekent, promoot of wat het doel ervan is.

ShBarcelona wil diegenen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp en iets meer willen weten, graag informeren. En dat is waarom we vandaag zullen ingaan op de geschiedenis van deze dag en de redenen waarom het een maatstaf werd voor de rechten van vrouwen over de hele wereld.

Gerelateerd artikel: Serie vrouwenfilms in 2018

Vrouwenrechten

tekening van vrouw met "gelijkheid" in handen

Foto via Visualhunt

Internationale Vrouwendag wordt bijna over de hele wereld gevierd. Het is een evenement, waarbij vrouwen van alle culturen, talen en economische en sociale status betrokken zijn, waardoor dit een van de breedste evenementen is, ten gunste van gelijkheid en de rechtvaardiging van vrouwenrechten.

Internationale Vrouwendag is bedoeld voor gewone vrouwen, die elke dag worstelen om hun rechten te doen gelden, in een wereld waarin in de meeste landen de man het min of meer altijd voor het zeggen heeft gehad, in zowel sociaal als institutioneel opzicht.

In het oude Griekenland begon Lysistrata daarom een seksuele aanval tegen mannen, met als doel om de oorlog te beëindigen; in de Franse Revolutie manifesteerden de inwoners van Parijs zich in Versailles, om vrouwenstemrecht te eisen, onder de slogan “vrijheid, gelijkheid en broederschap”.

Het idee van een internationale dag voor vrouwen ontstond aan het eind van de 19e eeuw, een krampachtige eeuw met een flinke bevolkingsgroei, die de opkomst van meer radicale en sociale ideeën als gevolg had.

Gerelateerd artikel: Goedkope lichaamsontharing in Barcelona

reclame voor geweld tegen vrouwen

Foto via Visualhunt

Het Handvest van de Verenigde Naties, ondertekend in 1945, was de eerste internationale overeenkomst om het beginsel van gelijkheid tussen vrouwen en mannen te bevestigen. Sindsdien heeft de VN een reeks protocollen, normen en parameters opgesteld om de niveaus en tekorten van gelijkheid in elk land en in elke regio van de wereld te beoordelen.

In de loop der jaren heeft de VN de participatie van vrouwen om op gelijke voet met mannen te komen, bevorderd, om op deze manier duurzame ontwikkeling, vrede, veiligheid en volledig respect voor de mensenrechten te bewerkstelligen.

En hoewel er veel vooruitgang is geboekt, is het helaas zo dat er nog veel moet gebeuren om de empowerment en gelijkheid van vrouwen aan mannen in alle delen van de wereld voor elkaar te krijgen. Om ervoor te zorgen dat alle vrouwen dezelfde vrijheid en gelijke rechten hebben als mannen, zal op 8 maart de Internationale Dag van de Vrouw worden gevierd.

In Barcelona zal een reeks activiteiten worden georganiseerd, maar deze zijn nog niet duidelijk op de datum van schrijven van dit artikel. Je kunt de website van de gemeenteraad van Barcelona raadplegen, om te weten te komen welke activiteiten er plaats zullen vinden en of ze in Ciutat Vella, Les Corts, Sant Marti of een ander district zullen zijn.

Wat vind jij van de Internationale Dag van de Vrouw?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter