blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wijken van Barcelona

Ontdek de wijk Horta-Guinardó

foto van het district horta-guinardo
Geschreven door Daniella

Horta-Guinardó is één van de tien districten van Barcelona. Het ligt in de noord-oost hoek van de stad en is genoemd naar twee gebieden die samen bijna 12 km² beslaan. Het district bestaat uit 11 verschillende wijken, waaronder Horta, El Guinardó en El Baix Guinardó.

In 1904 sloot Horta-Guinardó aan bij Barcelona. Volgens is het eigenlijk nog steeds een aardig verborgen pareltje en dit komt omdat de afstand tot het centrum van Barcelona het enigszins verborgen houdt voor de toeristen.

Hierdoor behoudt het gebied haar speciale kwaliteiten en tradities die het zo uniek maakt en de tijdloze cultuur van de stad en zijn bevolking, ondanks dat een aantal wijken de laatste jaren gemoderniseerd zijn. Kom je binnenkort naar Barcelona en wil je meer ontdekken dan de gemiddelde toerist? Bezoek dan Horta-Guinardó. ShBarcelona helpt je je weg te vinden.

Gerelateerd artikel: De natuur rond Barcelona

Ontdek de mooiste plekjes in Horta-Guinardo

Calle Aiguafreda

calle aiguafreda in barcelona

Foto via Visualhunt

Dit is een straatje in de wijk Horta met ongeveer 30 huizen, die gebouwd zijn voor de werkende mens aan het begin van de 20ste eeuw. Aiguafreda – dat letterlijk “koud water” betekent – lijkt immuun te zijn voor de ontwikkelingen die de tijd met zich meebrengt.

Het gebied had ondergronds water met veel stroompjes en bronnen, waardoor Calle Aiguafreda bekend werd om zijn wasplaatsen waar vrouwen voor de hogere klasse de was kwamen doen.

Stromend water was in het begin van deze eeuw in de huizen immers nog niet vanzelfsprekend. Tegenwoordig vind je als je door de straten wandelt nog steeds de oude waterputten die de lokale vrouwen gebruikten om wat extra geld te verdienen voor het gezin.

Deze straat – vol met geschiedenis en tradities – is één van de uniekste straten in heel Barcelona.

Plaça Bacardí

Plaça Bacardí in Barcelona

Foto via Visualhunt

Samen met Plaça Ibiza is Plaça Bacardí één van de hoofdaders van de stad. Hier vind je de lokale bevolking die tapas eet en vermout drinkt.

Hier vind je gezinnen die er met hun kinderen spelen en jonge mensen die er in het weekend komen om te relaxen. Hoewel de naam je waarschijnlijk doet denken aan een populaire alcoholische drank, werd dit plein feitelijk genoemd naar de politicus Alejandro Bacardí.

Hij was de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het gebied in 1870 toen de populatie nog steeds erg laag was. Het gebied waar het plein zich bevindt was zelfds ooit privé-eigendom van Alejandro Bacardí. Als je tussen de straten Sant Alexandre en Santa Amalia loopt – die genoemd zijn naar Bacardí en zijn vrouw – valt op dat dit traditionele plein nog steeds de sfeer en essentie van het oude Horta heeft.

En hoewel er meer dan genoeg moderne bars en restaurants zijn om van te genieten, zijn deze ondergebracht in oude (maar opgeknapte) huizen en torens die lang geleden gebouwd zijn. Hiermee wordt huidig comfort en inrichting moeiteloos gemixt met de eigen geschiedenis en traditie van deze unieke plek.

Gerelateerd artikel: Ontdek Passeig de Gràcia

Calle Campoamor

straatbordjes in barcelona

Foto via Visualhunt

Wellicht de meest indrukwekkende straat in het district van Horta-Guinardó is wel Calle Campoamor. Het was één van de favoriete zomervakantiebestemmingen van de elite van Barcelona, waardoor er veel luxueuze huizen en torens gebouwd zijn.

In 1870 verhuisden de meeste rijke families definitief naar Calle Campoamor vanwege de gele koorts epidemie die in de hoofdstad van Catalonië uitbrak. Dit droeg niet alleen bij aan de schoonheid en charme die het nog steeds uitstraalt, maar het is hierdoor ook een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en groei van dit district.

Als je ooit in de buurt bent mag je een bezoek aan dit gebied zeker niet overslaan! Andere wijken binnen hetzelfde district zijn bijvoorbeeld Carmel, Teixonera en Vall Hebron, maar er zijn er nog een paar.

* Hoofdfoto door GLAM via Wikimedia Commons

Ga je binnenkort naar Horta-Guinardó? Laat ons vooral je bevindingen weten! 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter