blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

De steegjes van Barcelona

Geschreven door Jarron

De passages van Barcelona, beter bekend onder de Catalaanse naam passatges, zijn de kleine, veelal alleen voor voetgangers toegankelijke, steegjes waarvan er tientallen te vinden zijn in heel de stad. Elk van de kleine straatjes of doorsteekjes is een compleet eigen wereld afhankelijk van diens geschiedenis, architectuur of hedendaagse gebruik. Ze vormen een wereld op zichzelf. ShBarcelona vertelt je graag meer over deze typische straatjes van de stad.

Gerelateerd artikel: Filmhuizen in Barcelona

Historie

Foto door Almusaiti via VisualHunt

Foto door Almusaiti via VisualHunt

Van origine was het merendeel van de passatges een afsnijdroute tussen twee straten of vormden ze een doodlopende weg die toegang bood tot een aantal woningen. En alhoewel de meeste van de passatges hun residentiële karakter hebben behouden in de loop der jaren, zijn sommige ondertussen getransformeerd tot commerciële centra. Om ze te vinden moet je echter goed zoeken of weten waar ze precies zitten, aangezien ze vaak goed verstopt zitten of in eerste instantie zelfs afgesloten zijn met een hek. Maar ze zitten overal, dwars door parken heen of recht door het hart van een woonblok in Eixample. In totaal telt de stad er wel meer dan honderd.

Verschillende functies

Foto door Alejandro Castro via Visualhunt

Foto door Alejandro Castro via Visualhunt

Maar waar dienden de passatges toe? Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet, doordat de functie meestal per wijk verschilde. Zo dienden (en dienen) de straatjes in Eixample voornamelijk als doorsteekroute tussen de grote negentiende-eeuwse huizenblokken, terwijl ze in de districten rondom de Sagrada Família en in de wijk Poblenou dienst deden als weggetjes in industriële gebieden. Weer elders scheidden de passatges woningen van hun achtertuin of zijn het trappen om een huis op de berg te kunnen bereiken. Mede door deze verschillende functies hebben de straatjes allemaal een andere vorm, variërend van verticaal tot diagonaal en van trappen tot zigzag routes. Zo een beetje alles is er te vinden. Een ding hebben de passatges echter gemeen, het zijn stuk voor stuk zeer charmante en unieke plekken die bij iedereen een ‘wow’-reactie ontlokt. Het gros van de steegjes doet namelijk vorstelijk aan, met grote poorten die toegang bieden tot nauwe straatjes met perfect gerestaureerde hoge gebouwen en een overvloed aan planten en bomen aan weerszijden langs de gevels. Sommigen zijn omgedoopt tot een voetgangersgebied en anderen laten mondjesmaat verkeer door. Weer anderen zijn keurig geplaveid, terwijl bij een enkele elke vorm van bestrating ontbreekt.

Gerelateerd artikel: Bezoek Plaça Sant Felip Neri

Oogstrelend

Foto door Luc Mercellis via Visualhunt

Voor wie eens een keer een andere kant van Barcelona wil zien, bieden de passatges een ideale uitkomst. Niet alleen omdat ze ronduit een lust voor het oog zijn, maar zeker ook omdat de meesten een serene rust uitstralen, die je de drukte van de rest van de stad voor een ogenblik doet vergeten. Hier is een mooie video te zien met enkele van de passatges achter elkaar gemonteerd om een idee te geven, maar aangezien er te veel zijn om op te sommen, is zelf op pad gaan de beste manier om ze te ontdekken.

Zoek je nog een appartement in de stad? ShBarcelona helpt je kiezen.

*Hoofdfoto door moshehar via Pixabay

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter