blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Sport en activiteiten

Wereldbeker 2018

Ben je geen liefhebber van voetbal? Dan zul je deze zomer voor jouw gevoel teveel mannen in korte broeken achter een bal aan zien rennen. Als je daarentegen wel van voetbal houdt, zijn de vier jaren weer om en heb je deze zomer geluk. De Wereldkampioenschappen van 2018 zijn namelijk van start gegaan. Bijna alle landen doen mee en het is waarschijnlijk de meest prestigieuze prijs die er te winnen is tussen nationale voetbalteams. Deze beker win je alleen met technische kwaliteiten, doorlopend goede prestaties, een goede strategie en – net als in de rest van het leven – een beetje geluk. ShBarcelona neemt je vandaag mee naar de wereld van voetbal.

Gerelateerd artikel: Bezoek iconisch Camp Nou in Barcelona

Historie

Foto door wuestenigel via Visualhunt

De Wereldkampioenschappen zijn voor het eerst in 1930 gestart als een wedstrijd die elke vier jaar plaats vond. Helaas is het wel eens onderbroken door oorlogen die er op dat moment waren, zoals bijvoorbeeld bij het WK van 1942 en 1946 het geval was. Om deel te mogen nemen aan het WK diende je als voetbalclub door de kwalificatiefase te komen, waaraan meer dan 200 teams uit landen van over de hele wereld deelnamen. Na die eerste fase strijden 32 teams tegen elkaar in een wedstrijd die in totaal ongeveer een maand duurt. In de volgende kampioenschappen wil de FIFA (International Federation of Football Association) het aantal teams trouwens uitbreiden naar 48. Om het land te selecteren, waarin om de vier jaar de kampioenschappen plaats vinden, wordt zes jaar ervoor in Zurich door meerderheid van stemmen een gastland gekozen uit alle landen die zich verkiesbaar hebben gesteld.

Organisatie

De kampioenschappen beginnen met het trekken van lootjes voor de groepen van vier, waarbinnen eerst tegen elkaar gestreden wordt. Na deze strijd wordt de score bepaald en de eerste twee van elke groep gaan door naar de volgende ronde. Er zijn dan 16 teams over gebleven, waarna de kwartfinales, halve finale en de finale plaats vinden. Voor het bepalen van wie derde is geworden, wordt een aparte wedstrijd gespeeld. In de finale wordt bij gelijk spel een verlenging gespeeld. Als deze verlenging geen winnaar oplevert, wordt de uitslag van de wedstrijd bepaald door strafschoppen.

Gerelateerd artikel: Messi

Wetenswaardigheden

Foto door eROV65 via Visualhunt

Het eerste land dat in 1930 gastheer was bij het WK, was Uruguay. Helaas was er bij de inschrijving – waarvoor toen nog geen selectie gespeeld hoefde te worden – geen enkel Europees land van de partij. In Europa vonden teams het te duur en de reistijd te lang om naar Uruguay te vliegen voor een wedstrijd. Zelfs met een financiële vergoeding konden de meeste Europese teams niet enthousiast gemaakt worden om deel te nemen. Uiteindelijk zijn er toen maar vier Europese landen aanwezig geweest bij deze wereldkampioenschappen. Het WK is een van de best bekeken evenementen ter wereld en het evenaart de Olympische Spelen voor wat betreft de kijkcijfers.

Wat is jouw favoriete voetbalevenement?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter