blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Twee opkomende festivals in Barcelona: TUDANZAS en ACTION!

Geschreven door Maisa

Het is waar Barcelona zit vol met festivals. Maar toch heeft iedere festival zijn eigen karakter, zijn eigen je ne sais quoi wat het zo bijzonder maakt. In de maand april zijn er maar liefst twee prille festivals, festival social TUDANZAS en ACTION! Festival, die in deze lente maand tot bloei komen en hun omgeving vullen met een ware boost van creativiteit, samenhorigheid, inspiratie en kennis. ShBarcelona praat je bij over deze twee festivals.

Gerelateerd artikel: Danslessen in Barcelona

Festival social TUDANZAS

Male dancer

Foto via Visualhunt

In 2012 kwamen de culturele vereniging BACANTOH, het Laboratorium van de architectuur en URBANISMO DANZADO samen om hun wens te vervullen; het creëren van de sociale dans festival TUDANZAS.

TUDANZAS bevordert de interactie tussen de verschillende kunsten, culturen en personen in de sociaal-stedelijke ruimte, door middel van verschillende acties zoals, voorstellingen, workshops, efemere architectuur, tentoonstellingen, lezingen, performances en projecties. Dans is de basis van het hele festival, dat zich ontwikkelt op basis van vrijwilligerswerk. TUDANZAS vindt plaats in het district van Sant Pere , Santa Caterina en Ribera.

Wat TUDANZAS zo bijzonder maakt is het sociale aspect. Het festival organiseert heel veel voor de buurt, op die manier zorgt het ervoor dat de kunst dichter bij de mensen komt en bij alle soorten mensen, van alle leeftijden en achtergronden. TUDANZAS wacht niet alleen op het publiek, het creërt deelnemers.  Alhoewel het ook mogelijk is om alleen als publiek aan het festival deel te nemen.

TUDANZAS

Foto via Visualhunt

De toegang tot TUDANZAS 2018 is gratis en het festival neemt plaats van 27 april tot en met 1 mei. Desalniettemin is het festival al lang begonnen. TUDANZAS is niet alleen maar wat er in die dagen gebeurt, het is ook wat er tijdens de voorbereiding voor het festival gebeurt en het hele jaar door. Nu worden er al verschillende gratis workshops gegeven in dezelfde buurt waar het festival wordt gehouden, onder andere een bijzondere dans workshop voor bejaarden en een laboratorium, waarbij de dans wordt gebruikt als voertuig voor het creëren van andere kunsten. Festival Social TUDANZAS is een reis tussen conceptuele kunst en de traditionele kunst.

Gerelateerd artikel: Het festival van de podiumkunsten in Barcelona

Het ACTION! Festival

brisa

Foto via Visualhunt

Het ACTION! Festival is nog een heel jong festival, dit jaar vindt de vierde editie plaats van 20 en 21 abril, in de Caldera in Gracia. Het festival kost 5 euro.

Het bijzondere van het  ACTION!Festival is, dat het de kunst met de wetenschap combineert. Het presenteert een innovatieve en spannende ruimte, artistieke en wetenschappelijke voorstellingen. Het is een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, professionals in de wetenschap en gezondheid, mensen en culturen, die met elkaar worden verbonden door middel van poëzie, wetenschap en performance.

Soms kan de wetenschap moeilijk verteerbaar zijn, maar het ACTION! Festival zorgt ervoor dat de gewone mens, die normaal niet zoveel in contact komt met de wetenschap, op een interessante ludieke en artistieke manier geprikkeld en geïnspireerd wordt.

Het festival reflecteert ook op hoe wij de moderne mens onze tijd besteden, de sociaal culturele ruimtes die we in nemen en over de natuur van de mens. Het festival deelt met ons verschillende perspectieven en visies.

Ben jij naar een van deze festivals geweest? Wat is je favoriete festival in Barcelona?

Over de auteur

Maisa

Regisseur van de dans theater groep Beneath the Skin en mede oprichter van Literate Laundrettes. Actrice, dichteres en danser.

Laat een reactie achter