blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Evenementen

Grec Festival; festival van de podiumkunsten in Barcelona

Geschreven door Maisa

Het is bijna zover: het Grec festival staat weer voor de deur. Ben jij niet bekend met het Grec festival, dan is het hoog tijd om met dit festival, waar de beste kunst wordt getoond, kennis te maken. ShBarcelona vertelt je in dit artikel graag meer over de ins en outs van het Grec festival in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Muziekfestivals in juli 2019 in Barcelona en omgeving

Het Grec festival

singer

Foto via Visualhunt

Het Grec festival neemt plaats gedurende de hele maand juli en in 2019 ook nog iets eerder, namelijk van 26 juni tot en met 31 juli. Het is Barcelona’s grootste jaarlijkse zomerfestival met dans, theater en muziek met een uitgebreid programma en de beste voorstellingen die op twee locaties in de stad. Grec Montjuïc en Grec Ciutat zijn de twee namen voor de locaties waarop het festival plaats vindt. De hoofdlocatie van het Grec festival is theater Grec op Montjuïc. Het is een magische ruimte dat gehouwen is uit de rots van een oude steengroeve en wordt omringd door parken en tuinen. Deze plek is pure poëzie zelfs wanneer er geen voorstellingen zijn. Daarom zijn de voorstellingen op deze plek, het Grec theater, ook de hoogtepunten van het festival en vandaar dat het festival genoemd is naar dit magische amfitheater. Grec wordt al sinds 1976 gehouden en dat is dus al meer dan veertig jaar. En iedere Grec is weer zeer bijzonder, zelfs nog na veertig jaar van internationaal theater, dans, muziek en circus, met ook nog de beste voorstellingen van de Catalaanse podiumkunsten scene en prachtige shows uit Spanje. Je mag Grec niet onopgemerkt voorbij gaan. In 1976 vond het eerste Grec festival plaats; een oproep voor cultuur en vrijheid. En in 2019 is het dat nog steeds; een oproep voor cultuur en vrijheid. Tegelijkertijd beschikt het wel over budget van 3 miljoen voor de programmering.

Gerelateerd artikel: Bioscoop in de buitenlucht 2019

de stille kracht

Foto via Visualhunt

Wel 140 voorstellingen zijn er geprogrammeerd en een deel van de voorstellingen is gratis toegankelijk. Het programma is voor jong en oud en daarom bestaat er ook speciaal de mini Grec voor de jongeren onder ons. De openingsceremonie vindt plaats op 26 en 27 juni om 22:00 uur, onder leiding van het Kronos Quartet, Esmuc en Alba G. Corral bij Teatre Grec. Naast het plein Margarida Xirgu en het theater Grec zullen er op vele verschillende locaties door de stad voorstellingen worden gehouden zoals; Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Goya, el Teatre Romea, el CCCB, el Born Espai Cultural, Jamboree,  Hiroshima, El Polvorí, Sala Apolo, Harlem en C.A.T. Een leuk feitje in 2016 – ook al is dat alweer een aantal jaren geleden – was, dat de Nederlandse voorstelling De Stille Kracht te zien was, gebaseerd op het boek van Louis Couperus. De voorstelling, in het Catalaans vertaald La Força oculta, werd uitgevoerd door de Toneelgroep Amsterdam, onder de regie van Ivo van Hove. Het verhaal speelt zich af in 1900 op Java, waar de commissaris Otto van Oudijck zijn gewest met alle daadkracht bestuurt. Het is een verhaal over voormalige Nederlandse koloniën en tegelijkertijd ook over de botsing van twee werelden, twee culturen. De Stille Kracht was twee maal te zien. In 2019 staat er een aantal Australische artiesten op het programma, maar er is altijd voor ieder wat wils, of het nu dans, theater, muziek of circus is. Je doet er enorm veel inspiratie op.

Ben jij al eens naar Grec geweest? Wat waren de hoogtepunten van het festival voor jou?

Over de auteur

Maisa

Regisseur van de dans theater groep Beneath the Skin en mede oprichter van Literate Laundrettes. Actrice, dichteres en danser.

Laat een reactie achter