blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Kerstmarkt van Santa Llúcia

kerststukje met kaars
Geschreven door Daniella

De ‘Fira de Santa Llúcia’ is een van de belangrijkste kerstmarkten in Barcelona. Geheel volgens eeuwenoude traditie vind je op de kerstmarkt van Santa Llúcia een groot aanbod aan kerstartikelen, zoals decoraties, lichtjes, kerstbomen of beeldjes voor in de kerststal.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona hebben je meer vertellen over de Fira de Santa Llúcia, de producten die je er kunt kopen en de geschiedenis van deze prachtige kerstmarkt in de Catalaanse hoofdstad.

Gerelateerd artikel: Maak je huis klaar voor de Kerst

Traditionele kerstmarkt: Fira de Santa Llúcia

kerstmannetje in kerstboom

Foto via Pixabay

De kerstmarkt van Santa Lucía begint eind november en er zijn meer dan 270 stands met kerstartikelen (kerstfiguren, kerststukjes en kerstbomen en ambachtelijke producten). De kerstmarkt vindt plaats op de Avenida de la Catedral, tegenover het Pla de la Seu in de Gotische wijk.

Hier vind je alles wat je ook maar nodig denkt te hebben voor het versieren van je huis in kerstsfeer. Er is ook altijd een gezellige en energieke ambiance als je over de kerstmarkt loopt. Dat maakt een bezoekje aan deze markt dan ook heel bijzonder.

Volgens traditie gingen in de achttiende eeuw jonge naaisters uit sommige Catalaanse dorpen op de dag van Santa Llúcia het dorp in om daar samen liedjes te zingen. Ze werden daarom ook ‘llucietes’ genoemd.

Ook gingen de meisjes gezamenlijk langs huizen om daar aan de voordeur te zingen en een aalmoes te ontvangen. Een van hen ging dan versierd met een bloemenkrans als de heilige Lucia en de rest van de meisjes waren dan haar “kardinalen”.

In Barcelona troffen kleermakers elkaar in het Parque de la Ciutadella, waar ze samen een leuk feestje vierden en zo is dan ook de Fira de Santa Llúcia ontstaan. Sinds 1786 wordt de kerstmarkt voor een van de meest populaire kathedralen in de stad georganiseerd. Je vindt er handgemaakte producten en een groot assortiment aan kerstdecoraties die tijdens de mooiste tijd van het jaar niet mogen ontbreken.

Het belang van de Fira de Santa Llúcia werd nogmaals benadrukt in teksten van twee personen uit de Catalaanse cultuur: de aristocraat Rafael Amat, ook wel bekend als de Baron van Maldà, en de folklorist Joan Amades.

Gerelateerd artikel: Levende kerststallen in Barcelona

Wat kom je zoal tegen op de kerstmarkt van Santa Llúcia?

Kerststal met beeldjes

Op de kerstmarkt vind je kribbes en beeldjes voor in de kerststal, kerstverlichting, kaarsen, kerstballen en andere kerstversiering. Het is niet alleen voor de kerstboom zelf, maar ook om je hele huis te versieren.

Kerstbomen, planten en bloemen

kerstengelen

Foto via Pixabay

In diverse stalletjes op de kerstmarkt vind je echte dennenbomen en allerlei takken voor de kerstversiering. Naast echte bomen zijn er ook kunstbomen, maar ook mos, boomstammetjes in diverse afmetingen om de tió te maken, kurk, adventskransen, eucalyptustakken en andere planten en bloemen, die allemaal met de kerst te maken hebben.

Ambachtelijke producten

Handgemaakte producten en accessoires, zoals kleding, sieraden, geschenkartikelen en andere, bijzondere creaties voor de kerst.

Andere typische kerstproducten

Met de kerst wordt er vaak met de hele familie liedjes gezongen. Ook wordt er samen van heerlijke maaltijden genoten. Voor het muzikale element zijn er op de kerstmarkt ook muziekinstrumenten te vinden, zoals de populaire zambomba, tamboerijnen en andere artikelen.

Wanneer vindt de kerstmarkt plaats?

Van 29 november t/m 23 december 2019

Op welke tijden kun je de kerstmarkt bezoeken?

Op weekdagen: van 11.00 tot 20.30 uur

In het weekend en tijdens avondwaken: van 10.00 tot 21.30 uur

Waar vindt de kerstmarkt plaats?

Avinguda de la Catedral

Wat is de dichtstbijzijnde metro?

Lijn 4 (geel), halte Jaume I

Heb jij de kerstmarkt van Santa Llúcia al eens bezocht?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter