blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Bijzondere Catalaanse gerechten

bruin schaaltje met crema catalana dessert
Geschreven door Daniella

De Catalaanse gastronomie is een van de meest bekende keukens, niet alleen in Spanje, maar ook over de hele wereld. Het als gezond bestempelde mediterrane dieet is ook onderdeel van de typisch Catalaanse keuken. Hier komen de lekkerste en meest smakelijke ingrediënten van land en zee samen in één keuken.

Als je vanuit je toeristische accommodatie in Catalonië meer wilt weten over de Catalaanse gastronomie, mis dan dit artikel van ShBarcelona niet. We zullen een aantal bijzondere gerechten van deze autonome regio nader toelichten.

Gerelateerd artikel: Typische Catalaanse gerechten met Kerstmis

Wat je nog niet wist over de Catalaanse keuken

Extremaduraanse ham en pà amb tomàquet

brood met tomaat en olijfolie

Foto via Pixabay

Er zijn twee heerlijke specialiteiten uit de Extremadura en Catalonië die prima met elkaar combineren. Een van de meest typische onderdelen van de Catalaanse gastronomische cultuur is – zoals waarschijnlijk al wel bekend – de heerlijke pà amb tomàquet i pernil (snee goed brood of stokbrood, eventueel geroosterd, met rijpe tomaat ingewreven en wat olijfolie met ham).

Het gerucht gaat, dat de Extremadura ham een van de beste hammen in heel Spanje is. Wanneer je in een groot deel van de provincie Badajoz in de Extremadura voor het ontbijt naar een bar gaat, is het zelfs zo dat een van de meest typische ontbijtjes op de kaart “de Catalaanse” is. Het bestaat uit brood met tomaat (naar Catalaans recept) en ham (de heerlijke Extremadura ham). Het voordeel van de Extremadura ham is dan ook nog, dat het waarschijnlijk Iberische ham is.

De mooie historie van de crema catalana

Crema catalana (of Catalaanse room) is een van de meest typische desserts op Catalaans culinair gebied. Er zijn veel twijfels over waar het dessert oorspronkelijk vandaan komt, maar de meesten geloven dat crema catalana voor het eerst door nonnen uit een 18e eeuws Catalaans klooster werd gemaakt.

Blijkbaar moesten ze destijds voor een belangrijke bisschop koken en het eerder door hen bereidde roomachtige dessert was nog niet gestremd. Daarom dienden ze het dessert op zonder te stremmen en bestond de finishing touch uit een knapperig, gebrand suikerlaagje bovenop de room.

Traditioneel gezien werd dit dessert vooral op zon- en feestdagen gegeten en dan in het bijzonder op 19 maart, ter gelegenheid van de Día de Sant Josep. Deze traditie is echter later verloren gegaan.

In de literaire werken van Josep Pla en dichter Miquel Martí i Pol vind je veelvuldige verwijzingen naar dit heerlijke toetje.

Gerelateerd artikel: De beste plekken om calçots in Barcelona te eten

De winterse gerechten Escudella en carn d’olla

typisch catalaanse soep met vlees

Foto via Pixabay

Escudella en carn d’olla worden over het algemeen meer als een wintermaaltijd gezien. Ondanks dat het een rijkelijk gevulde, stevige soep is, werd het toch ook lange tijd het hele jaar door gegeten. Zo vulde je het lichaam in de zomer weer aan, als je door het zweten veel voedingstoffen verloren had.

Sommige deskundigen geven aan dat ze dit gerecht al in de veertiende eeuw aten. Ze dompelden dan het brood in de soep, iets dat tot ver in de twintigste eeuw gedaan werd. Sommige oudere mensen doen dit nu zelfs nog steeds.

Het was ook niet vreemd om bij de laatste paar lepels een beetje wijn toe te voegen en dan alles te mengen, iets dat in de Occitaanse gastronomie ook veel gedaan wordt.

In plaatsen in de regio Urgell en in Andorra is het van oudsher gebruikelijk om voor San Antonio Abad calderadas te maken. Hiermee werden grote pannen met escudella bedoeld, zodat alle inwoners van de stad er van konden eten.

*Hoofdfoto door paul goyette via Visualhunt

Ken jij nog andere bijzondere gerechten uit de Catalaanse keuken?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter