blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Traditionele Catalaanse winterschotels

Geschreven door Daniella

De typisch Catalaanse keuken gebruikt basisingrediënten, die gemakkelijk te krijgen en seizoensafhankelijk zijn. Door geografische kenmerken of het klimaat verandert de inhoud van een typisch Catalaans gerecht wel eens.

  • seizoenshuur barcelona

 

Elke variant is afhankelijk van de plaats en de kok; waar en door wie er gekookt wordt. De Catalaanse gastronomie heeft zijn eigen persoonlijkheid en herkenbaarheid, dankzij de invloed van de verschillende volkeren die al eeuwenlang hier zijn gevestigd en het heeft zeker een uitgesproken mediterraans karakter.

In het winterseizoen helpen de warme en lokale gerechten om de lage temperaturen te verdragen. Als je de typische Catalaanse keuken wilt leren kennen, raadt het team van ShBarcelona je aan enkele traditionele Catalaanse winterspecialiteiten te proeven.

Samen genieten van een warme wintermaaltijd – Catalaanse recepten

L’Escudella amb carn d’olla

Als er iets is dat je in de winter niet mag missen, dan zijn het de soepen. In Catalonië is de typische soep: ‘l’escudella amb carn d’olla’.

Om de bouillon van de l’escudella te maken, doe je groenten (zoals bleekselderij, prei, kool, rapen, wortels, enz.) met aardappelen, beenderen van kip en ham, rundvlees, kikkererwten, zwarte en witte worst en – het  meest kenmerkende – de pilota (een soort langwerpig gehaktbal) in een pan.

catalaanse winterschotel

Foto door JaulaDeArdilla via Visualhunt

Als de bouillon klaar is, wordt de vloeistof gescheiden van de rest. Aan de bouillon wordt pasta toegevoegd en er wordt een soep gemaakt.

Het vlees, de gehaktbal, de worst, de aardappelen en de kikkererwten worden apart geserveerd om ze later op te eten.

Per maand woonruimte huren in Barcelona

Vissoep

Catalonië wordt omringd door de Middellandse Zee en natuurlijk zijn er ook traditionele gerechten met ingrediënten uit de zee. Eén daarvan is vissoep.

Het is een gerecht waarvan de belangrijkste ingrediënten zeeduivel, heek en rotsvis zijn. Samen met de vis worden groenten, knoflook, laurier en een beetje witte wijn gekookt om de bouillon te maken.

catalaanse vissoep

Foto via Pixabay

Voeg vervolgens rijst of noedels toe om de soep te maken. En leg tot slot de inktvis en je garnalen in de kom om de soep compleet te maken. Als je soepliefhebber bent, kun je deze soepen de hele winter door blijven eten.

Gerelateerd artikel: De beste Catalaanse gerechten

Gehaktballen met inktvis

Er is een typisch Catalaanse schotel waarin de zee en de bergen op een voortreffelijke manier bij elkaar komen en het is een van de meest bekende recepten uit Barcelona: de gehaktballen met inktvis.

catalaanse gerechten

Foto door calafellvalo via Visualhunt

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het twee basisingrediënten, maar wat dit recept speciaal maakt, is de saus waarmee het wordt gekookt en dat maakt het tot een smakelijk gerecht waar je je stukjes brood in wilt blijven dopen.

Huur woonruimte tot een jaar bij ShBarcelona

Capipota

Een andere stoofschotel, die ook bedoeld is om brood in te dopen, is de ‘capipota’: een vrij zoet gerecht met als hoofdbestanddelen het uitgebeende hoofd en been van het kalf, de darmen en kikkererwten.

Ondanks de eenvoud van de ingrediënten, is het een arbeidsintensief gerecht om te koken, omdat er verschillende stappen gevolgd moeten worden.

catalaanse schotel

Foto door WordRidden via Visualhunt

Voor de bereiding heb je ook een goede basisbouillon en gehakt knoflook met noten (picada) nodig.

Het is zeker geen recept voor iedereen, maar als je een van degenen bent die het niet erg vindt om alle onderdelen van een dier te eten, dan zal de capipota je goed smaken.

Vind je het leuk om thuis Catalaanse recepten uit te proberen?
Deel je favoriete Catalaanse stoofpot uit de Spaanse keuken met onze lezers!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter