blog shbarcelona catal├á   blog shbarcelona espa├▒ol   blog shbarcelona fran├žais   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

De beste plekken om cal├žots in Barcelona te eten

Geschreven door Daniella

Cal├žots zijn een van de meest bekende Catalaanse producten in de lokale gastronomie. Deze flinke lente-ui wordt geroosterd op een hout gestookt vuur en eet je met een typische saus.

Het toont maar weer aan dat eenvoud lang niet altijd onverenigbaar is met een uitmuntende smaak. En hoewel het klopt, dat het eten van cal├žots een zekere vaardigheid vereist – enigszins vergelijkbaar met haring happen -, is het nog steeds een leuke en vooral smakelijke bezigheid.

  • appartementen in Barcelona

 

Traditioneel Catalaans eten is een bijzondere ontdekking voor expats en toeristen die Cataloni├ź bezoeken, en als jij vandaag een van hen bent, mag je dit typische gerecht zeker niet missen.

De smaak zal je verrassen. En daarom deelt ShBarcelona in dit artikel de plekken waar je de beste cal├žots kunt eten in de Catalaanse hoofdstad.

Bekijk de dienstverlening van ShBarcelona

De beste cal├žots in Barcelona

Wat zijn cal├žots eigenlijk?

Cal├žots zijn een soort malse uien, die typisch zijn voor Cataloni├ź, maar vooral voor de provincie Tarragona. Daarnaast is het het meest karakteristieke gerecht van de stad Valls, ook gelegen in deze Catalaanse provincie.

Het is een van de bekendste gerechten uit de Catalaanse keuken en proeven vereist een bepaald ritueel, om te voorkomen dat je de saus – die de groente vergezelt – op weg naar je mond verliest. De cal├žot wordt gegrild en traditioneel op een dakpan geserveerd.

calcots

Foto via Pixabay

Eigenlijk heb je bij het eten van cal├žots een slabbetje en handschoenen nodig, om de vlekken op kleding en handen, door de saus en de kool op de cal├žot, te voorkomen.

De romesco-saus, een typische saus die de bosuien vergezelt, wordt gemaakt van tomaten, brood, amandelen, knoflook, hazelnoten, ├▒oras (gedroogde pepers), rozemarijn, olijfolie, azijn, zout en peper. De cal├žot pel je, door de meest oppervlakkige laag te verwijderen en daarna doop je het dikste deel van de cal├žot in het schaaltje met de romesco-saus.

Het meest bolvormige gedeelte van de ui wordt nu – voorzien van de saus – naar je mond gemanoeuvreerd en opgesmuld. Over het algemeen gaat het menu van cal├žots gepaard met gegrild vlees, meestal worst, lamsvlees of kip. Het eerste gerecht is dan de cal├žots en het tweede het vlees van de grill.

Gerelateerd artikel: Maak een lekkere “pan tumaca”

Waar eet je de beste Cal├žots in Barcelona?

In Barcelona vind je veel restaurants waar cal├žots worden geserveerd, meestal als het seizoen daar is, van midden tot laat in de winter, hoewel het ook mogelijk is om ze in het vroege voorjaar te vinden, afhankelijk van het weer. In dit artikel raadt ShBarcelona je de volgende restaurants aan:

Nogal

Als eerste restaurant Nogal, dat ligt aan de Calle Diputaci├│n 412. Hier vind je in het seizoen menu’s met cal├žots en gegrild vlees, zoals de traditie het voorschrijft.

Cal├žots

Foto via Visualhunt

Can Vador

Ook adviseren we Can Vador, een restaurant met typisch Catalaans eten, dat heerlijke gerechten en gegrilde cal├žots met romesco-saus op de menukaart heeft staan. Ze hebben twee locaties, een aan de Calle Diputaci├│n 367 en een aan de Calle D├ęu i Mata 69-95.

Huur een appartement in Barcelona

Piras Braseria

Tot slot delen we Piras Braser├şa nog met je, een restaurant met mediterrane keuken, dat Catalaanse en Italiaanse gerechten en de beste kwaliteit vlees van de grill serveert. Het restaurant ligt in de wijk Vila de Gracia, aan de Calle Montseny 10.

Vergeet niet dat cal├žots niet het hele jaar door gegeten kunnen worden, maar een seizoensgebonden product zijn. Hierdoor kun je dit gerecht buiten het seizoen dan ook niet op de menukaart vinden bij bovenstaande restaurants.

Welk restaurant raad jij aan om cal├žots in Barcelona te eten?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter

4 + fourteen =