blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

De beste plekken om calçots in Barcelona te eten

Geschreven door Daniella

Calçots zijn een van de meest bekende Catalaanse producten in de lokale gastronomie. Deze flinke lente-ui wordt geroosterd op een hout gestookt vuur en eet je met een typische saus.

Het toont maar weer aan dat eenvoud lang niet altijd onverenigbaar is met een uitmuntende smaak. En hoewel het klopt, dat het eten van calçots een zekere vaardigheid vereist – enigszins vergelijkbaar met haring happen -, is het nog steeds een leuke en vooral smakelijke bezigheid.

  • appartementen in Barcelona

 

Traditioneel Catalaans eten is een bijzondere ontdekking voor expats en toeristen die Catalonië bezoeken, en als jij vandaag een van hen bent, mag je dit typische gerecht zeker niet missen.

De smaak zal je verrassen. En daarom deelt ShBarcelona in dit artikel de plekken waar je de beste calçots kunt eten in de Catalaanse hoofdstad.

Bekijk de dienstverlening van ShBarcelona

De beste calçots in Barcelona

Wat zijn calçots eigenlijk?

Calçots zijn een soort malse uien, die typisch zijn voor Catalonië, maar vooral voor de provincie Tarragona. Daarnaast is het het meest karakteristieke gerecht van de stad Valls, ook gelegen in deze Catalaanse provincie.

Het is een van de bekendste gerechten uit de Catalaanse keuken en proeven vereist een bepaald ritueel, om te voorkomen dat je de saus – die de groente vergezelt – op weg naar je mond verliest. De calçot wordt gegrild en traditioneel op een dakpan geserveerd.

calcots

Foto via Pixabay

Eigenlijk heb je bij het eten van calçots een slabbetje en handschoenen nodig, om de vlekken op kleding en handen, door de saus en de kool op de calçot, te voorkomen.

De romesco-saus, een typische saus die de bosuien vergezelt, wordt gemaakt van tomaten, brood, amandelen, knoflook, hazelnoten, ñoras (gedroogde pepers), rozemarijn, olijfolie, azijn, zout en peper. De calçot pel je, door de meest oppervlakkige laag te verwijderen en daarna doop je het dikste deel van de calçot in het schaaltje met de romesco-saus.

Het meest bolvormige gedeelte van de ui wordt nu – voorzien van de saus – naar je mond gemanoeuvreerd en opgesmuld. Over het algemeen gaat het menu van calçots gepaard met gegrild vlees, meestal worst, lamsvlees of kip. Het eerste gerecht is dan de calçots en het tweede het vlees van de grill.

Gerelateerd artikel: Maak een lekkere “pan tumaca”

Waar eet je de beste Calçots in Barcelona?

In Barcelona vind je veel restaurants waar calçots worden geserveerd, meestal als het seizoen daar is, van midden tot laat in de winter, hoewel het ook mogelijk is om ze in het vroege voorjaar te vinden, afhankelijk van het weer. In dit artikel raadt ShBarcelona je de volgende restaurants aan:

Nogal

Als eerste restaurant Nogal, dat ligt aan de Calle Diputación 412. Hier vind je in het seizoen menu’s met calçots en gegrild vlees, zoals de traditie het voorschrijft.

Calçots

Foto via Visualhunt

Can Vador

Ook adviseren we Can Vador, een restaurant met typisch Catalaans eten, dat heerlijke gerechten en gegrilde calçots met romesco-saus op de menukaart heeft staan. Ze hebben twee locaties, een aan de Calle Diputación 367 en een aan de Calle Déu i Mata 69-95.

Huur een appartement in Barcelona

Piras Braseria

Tot slot delen we Piras Brasería nog met je, een restaurant met mediterrane keuken, dat Catalaanse en Italiaanse gerechten en de beste kwaliteit vlees van de grill serveert. Het restaurant ligt in de wijk Vila de Gracia, aan de Calle Montseny 10.

Vergeet niet dat calçots niet het hele jaar door gegeten kunnen worden, maar een seizoensgebonden product zijn. Hierdoor kun je dit gerecht buiten het seizoen dan ook niet op de menukaart vinden bij bovenstaande restaurants.

Welk restaurant raad jij aan om calçots in Barcelona te eten?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter