blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Typische Catalaanse gerechten met Kerstmis

Geschreven door Daniella

Met de kerst besteden we veel aandacht aan onze maaltijden. Het delen van voedsel met familie en vrienden hoort bij alle culturen, zeker in de kerstperiode. Daarom heeft elke regio zijn eigen, typische gerechten die geliefden met de kerst delen.

  • appartementen in Barcelona

 

Catalonië is hierop geen uitzondering en er is een reeks typische gerechten in deze tijd van het jaar, die een gemeenschappelijke noemer hebben: stevige en smakelijke gerechten, die nodig zijn om de koude dagen en koude winteravonden beter te doorstaan.

Vandaag vertelt ShBarcelona je over typisch Catalaans eten om Kerstmis te vieren.

Welke Catalaanse kerstlekkernijen zijn er?

De meeste mensen eten met Kerstmis thuis of bij hun familie en de calorierijke en heerlijke Catalaanse gerechten worden samen gedeeld na een uitgebreide voorbereidingsperiode.

catalaans vleesgerecht

Foto via Visualhunt

En omdat er maar heel af en toe lekker weer is met de kerst, komen de meeste gasten aan met jassen en paraplu’s. Daarnaast is er altijd de hoop om een paar kerstkiekjes te schieten met een laagje sneeuw, maar dat is zeldzaam.

Wat voor weer het ook is, het verandert niks aan het meest typische gerecht.

Ontdek ShBarcelona – ook voor de kerstdagen

Typisch kersteten – een populair voorgerecht

Catalanen beginnen meestal met soep. Ja, maar geen waterige, saaie soep. De bekende soep ‘galets’ is gemaakt met spiraalvormige pasta, in een groentebouillon, met aardappelen, kip, groenten en waaraan verder nog zijn toegevoegd gehaktballetjes, eieren, fijngemalen brood, knoflook en peterselie.

Een grote soeplepel van dit gerecht is zeer voedzaam en lekker en het is meestal een van de meest populaire voorgerechten tijdens de kerst.

Gerelateerd artikel: Caga tió – een Catalaanse traditie met de kerst

Catalaanse kip of kalkoen

De tweede gang bestaat in veel Catalaanse families meestal uit gevulde kalkoen uit de oven.

Dit kun je vergelijken met de gevulde kalkoen van het Angelsaksische Thanksgiving-diner en het in het geval van Catalonië, is deze gevuld met gedroogd fruit, pijnboompitten, rozijnen, gedroogde abrikozen en andere soorten gedroogd fruit, zoals appels.

kerstkip

Foto via Pixabay

Dit alles maakt de kip zoet en erg lekker, met een zoete noot die perfect combineert met het smakelijke en zachte vlees van het gevogelte.

Het is belangrijk om te weten, dat wat overblijft van dit diner, zoals het ‘carn olla de la sopa’ of de kip, de volgende dag wordt gebruikt om de beroemde huisgemaakte cannelloni te maken, die traditioneel worden gegeten op 26 december of met San Esteban.

Boek elke soort accommodatie in Barcelona

Kersttoetje

Mochten deze gerechten op het menu nog niet genoeg zijn, dan is er altijd nog het dessert.

Het is gebruikelijk dat het dessert wordt gevormd uit nougat en noten, zoals hazelnoten, amandelen en walnoten.

nougat met amandelen

Foto via Pixabay

Bij het dessert wordt een goede, Catalaanse cava geserveerd, wat het perfecte einde van de ​​traditionele Catalaanse kerstmaaltijd is.

Ken je nog andere traditionele kerstgerechten?
Wat is bij jou het meest populaire voorgerecht met de kerst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter