blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vastgoednieuws

Rendementscalculator: Is appartement voor verhuur renoveren rendabel?

renovatietekening met verfkleuren
Geschreven door Daniella

Cijfers uit de vastgoedsector geven aan dat een gerenoveerd appartement beter verhuurt dan een niet-gerenoveerd appartement. Dit geeft aan dat trends aan verandering onderhevig zijn en dat geldt in dit geval dus ook voor de behoeften van de huurders.

Het grondig aanpakken van een appartement wordt al een paar jaar aanbevolen. Op deze manier kun je de waarde van het appartement opnieuw laten bepalen en vaak meer rendement behalen.

bereken de rentabiliteit van de flat

Zoals echter bij elke investering het geval is, is het belangrijk om van de totale investeringskosten en de afschrijvingsperiode op de hoogte te zijn.

Wil je weten of het rendabel is om je appartement te renoveren voordat je het gaat verhuren? Lees dan dit artikel, want we laten je een tool zien die je hier in vijf eenvoudige stappen antwoord op geeft.

Gerelateerd artikel: Appartement voorbereiden op verhuur

Waardebepaling van een appartement: Hoe bepaal je de huurprijs van een object?

Om te weten wat de juiste huurprijs is, kun je het beste de waarde van je appartement officieel laten bepalen. Daarbij wordt rekening gehouden met het volgende:

 • Locatie. De plek waar de woning zich bevindt, bepaalt voor een groot deel de prijs. Zijn er voorzieningen in de buurt? Dan kan dit de waarde van het appartement positief beïnvloeden. Het is ook van belang te weten dat wijken veranderen. Zo kan vastgoed in een oudere woonwijk in waarde stijgen, wanneer de infrastructuur verbeterd wordt.
 • Staat van het vastgoedobject. Zoals bekend wordt de waarde van een appartement ook bepaald door de algemene staat en de inrichting. Het kiezen voor een grote verbouwing of het aanpakken van een aantal kleinere elementen heeft automatisch gevolgen voor de hoogte van de huurprijs. Daarnaast is een gemoderniseerd appartement aantrekkelijk om te zien en hierdoor wordt het sneller verhuurd. Laat de waarde dus opnieuw bepalen wanneer je herinrichten en decoreren. Het is de moeite waard!
kamer met bank, salontafel en decoraties

Foto via Freepik

 • Kwaliteit van de omgeving. Alles in de directe omgeving van het appartement – zoals ziekenhuizen, winkelcentra, openbaar vervoer, scholen, parken en overige voorzieningen – draagt bij aan de waarde van een appartement.
 • Aanbod in de wijk. Het is noodzakelijk om de markt en prijzen van vergelijkbare woningen in dezelfde wijk te kennen om een woning goed op waarde in te kunnen schatten. Zelf heb je die kennis meestal niet en daarom ga je voor goed advies naar een professional.
 • Commerciële activiteiten. De nabijheid van winkels verhoogt de waarde van vastgoed, omdat veel huurders hier het grootste belang aan hechten bij het zoeken naar woonruimte.
 • Geluidsoverlast. Als het appartement in een zeer luidruchtige omgeving ligt, waar veel mensen of veel verkeer bewegen, dan kan de waarde van het appartement dalen. Is dit jouw situatie? Richt je dan vooral tijdens de renovatie op het verbeteren van de geluidsisolatie.
huisje met clipboard en pen

Foto via Pexels

Wat voor soort renovatie is het meest geschikt voor mijn vastgoedobject?

Het antwoord op deze vraag hangt van twee factoren af:

 • De huidige staat van het appartement
 • Het renovatiebudget

Soms schrik je van het woord renovatie, omdat het dan direct om een grote uitgave lijkt te gaan. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Als het apartement dat je wilt gaan verhuren nog in goede staat is, dan kan een kleinere renovatie al genoeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw (laten) verven van de muren, het vervangen van oude apparaten of meubilair, het opfrissen van decoraties of het verbeteren van de verlichting. De kosten hiervan zijn lager en het levert wel een positief effect op.

📌 Wist je dat we bij ShBarcelona een aparte afdeling Herinrichting en Decoratie hebben? Als je een appartement wilt renoveren voor de verhuur of verkoop, neem dan zeker eens contact op met ons team van interieurarchitecten. Op basis van het beschikbare budget kunnen zij een voorstel doen waarmee de woning sneller/beter verhuurt of verkoopt.

Herinrichting & Decoratie

moderne woonkamer met keuken

Foto via Pexels

Als je echter een oudere woning hebt die grondiger aangepakt moet worden, kan het verstandiger zijn om meteen in één keer goed te investeren. Deze investering kun je dan op de korte tot middellange termijn terugverdienen.

Het gaat dan meestal om grotere projecten waarbij de vloer, de keuken of de badkamer wordt gerenoveerd. Dit zijn immers veel gebruikte ruimten in een appartement waar veel belang aan wordt gehecht door een huurder. Het renoveren van deze ruimten staat meestal garant voor langere huurcontracten met hogere verdiensten!

Een ander aspect dat zeker niet vergeten mag worden bij het bepalen van de waarde van een woning, is het energieverbruik. Beter isoleren bestaat dan uit het mogelijk vervangen van de ramen (van enkel naar dubbel glas). Hiermee blijft de temperatuur binnen aangenaam en constant.

Ook kun je de algemene elektrische installatie laten controleren, zeker als het een oud gebouw betreft. Wanneer een appartement een aardschakelaar heeft, voorkomt dit spanningspieken en -dalen en daarmee mogelijk kortsluiting en brand.

📌 Denk er aan dat het hebben van een energiecertificaat verplicht is en dat de elektrische installatie in overeenstemming met de huidige regelgeving moet zijn.

Kortom, het is dus belangrijk om een goede analyse te maken van de renovatie die het appartement echt nodig heeft, voordat je aan de slag gaat. Op die manier valt er maandelijks meer geld te verdienen met de verhuur van het appartement en tegelijkertijd heb je een gerenoveerd en veiliger appartement gerealiseerd.

Vergeet hierbij niet dat je bepaalde vergunningen nodig hebt om een groter renovatieproject uit te mogen voeren.  ShBarcelona adviseert om hierbij gebruik te maken van het aanwezige team van deskundigen. Zij kunnen je bij het gehele proces helpen.

Zo werkt ShBarcelona’s rendementscalculator

Om een inschatting te krijgen van de waarde na renovatie, kun je op de website van ShBarcelona een rendementscalculator raadplegen. Hiermee is het mogelijk om de prijs van een renovatieproject te berekenen en het voordeel dat hiermee te behalen is.

We geven je ter illustratie een voorbeeld. Een aantal aannames in die we bij dit appartement hanteren zijn de volgende:

 • het is 80m² groot
 • de aankoopwaarde zou vandaag de dag 230.000 euro zijn
 • als het in de huidige staat verhuurd wordt, levert het 1000 euro per maand op
stap 1 berekening rendement

stap 1 berekening rendement

Het gaat in deze situatie om een oud appartement, dus het heeft een grondige verbouwing nodig en het dient opnieuw ingericht te worden. Benchmarks tonen aan dat dit soort verbouwing gemiddeld 700 euro/m² bedragen en er is een budget van 50.000 euro beschikbaar. Daarnaast dient een deel van het meubilair vervangen te worden. Er wordt daarom 4.000 euro toegevoegd aan de investering.

stap 2 berekening rendement

stap 2 berekening rendement

Nu wordt het tijd om te bepalen wat de huurprijs na renovatie gaat zijn. Bij tijdelijke verhuur levert een appartement in Barcelona ongeveer 20 of 30 euro per vierkante meter op. De huurprijs wordt daarom op 2.000 euro vastgesteld en dit is dan op jaarbasis 24.000 euro.

stap 3 berekening rendement

stap 3 berekening rendement

Na het invullen van deze gegevens in de calculator, geeft deze aan dat de waarde van het appartement na renovatie 284.000 euro zal zijn. De huurprijs is 2.000 euro per maand (het dubbele van het bedrag voor de renovatie). Jaarlijks levert het ook 12.000 euro meer op. Het resultaat is een rendementstijging van 3,23%.

stap 4 berekening rendement

stap 4 berekening rendement

En als laatste zie je dat het rendement op de totale investering uiteindelijk 22,22% is. Dat is het toch waard, of niet?

stap 5 berekening rendement

stap 5 berekening rendement

In dit laatste scherm kun je vervolgens een PDF downloaden, die je als referentie kunt gebruiken om het renovatieproject verder vorm te geven.

Voor een goede vastgoedinvestering dien je altijd de terugverdientijd tegenover de investering te zetten. Het verhuren van een appartement is de meest gekozen optie, vooral vanwege de garantie op rendement voor de langere termijn. De regels op de vastgoedmarkt zullen echter op elk moment bepalend zijn of het de moeite waard is om te investeren in renovaties of niet.

Gebruikte bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter