blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Piscina Municipal de Montjuïc

Geschreven door Jarron

Het Piscina Municipal de Montjuïc was tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona de plek waar het schoonspringen en de voorrondes van het waterpolo werden gehouden. Het complex opende zijn deuren al in 1929 toen er nog slechts een enkel 50 meter bad was, de eerste keer dat het voor een evenement werd gebruikt was in 1955 tijdens de Mediterraanse Spelen. ShBarcelona vertelt je vandaag iets meer over het gemeentelijke zwembad van Montjuïc.

Gerelateerd artikel: Trek je wandelschoenen aan en verken de natuur rond Barcelona

Piscina Municipal

Photo credit: wallygrom via Visual hunt / CC BY-SA

Foto via Visualhunt

Gelegen op een flank van de Montjuïc is het zonder enige twijfel een van de mooist gelegen Olympische zwembaden die je zult vinden. De steile tribune die plaats biedt aan 4.100 man ligt aan twee zwembaden, één voor het duiken en één 25 meter bad, met daarachter een panoramisch uitzicht over de stad. Poble Sec, het oude centrum, het strand, tot aan de Sagrada Familia en de bergen die het einde van de stad markeren, vallen te bewonderen vanaf de plastic stoeltjes.

Olympische Spelen

Met de Olympische Spelen van 1992 werd het zwembad gerenoveerd en kreeg het zijn huidige vorm. Het werd een onderdeel van de zogeheten Olympische ring, de naam voor het Olympische park op de Montjuïc dat het episch centrum vormde van de spelen van 1992 met onder andere het Olympisch stadion, het Palau Sant Jordi en het Nationale Instituut voor Fysieke Educatie. Nog steeds worden er zo nu en dan evenementen gehost zoals de Wereldkampioenschappen Watersporten van 2013. De beelden van schoonspringers op de hoogste duikplank met op de achtergrond de torens van Gaudi’s Sagrada Familia spreken boekdelen. Een mooiere topsport setting is haast ondenkbaar.

Gerelateerd artikel: Waterparken in Catalonië

Plonzende Kinderen

Photo credit: monannom via VisualHunt / CC BY-NC

Foto via Visualhunt

Toch is het niet alleen maar topsport in het Piscina Muncipal de Montjuïc, gedurende de zomermaanden is het complex voor het publiek toegankelijk en wordt er volop gezwommen door het gewone volk. Het contrast met de Olympische gedachte van de zwembaden kan bijna niet groter. In plaats van afgetrainde lichamen van schoonspringers die tegen de achtergrond van een uitgestrekte stad het water in duiken zonder ook maar een druppel water te doen laten opspatten, rennen er in de zomer veelal dikke kinderen rond het zwembad die met ongecontroleerde sprongetjes en struikelpartijen met platte buik op het water belanden. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het merendeel van zowel de ouders van de kinderen als de kinderen zelf aan een schrijnende vorm van obesitas schijnt te lijden. Tot zo ver de Olympische gedachte. Desalniettemin is het zwembad de moeite waard om een keer te bezoeken, want het zal niet heel veel vaker voorkomen dat je in het water dobbert en uitkijkt over de stadsvlakte van Barcelona. Plonzende kinderen of niet.

Ben jij al eens bij het piscina municipal de Montjuïc geweest? Wat vond je er van?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter