blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Evenementen

Palo Alto

Geschreven door Jarron

Barcelona heeft veel leuke markten en rommelmarkten, waar live muziek vaak een belangrijk onderdeel van de sfeer is. Een van deze markten is Palo Alto. ShBarcelona vertelt je vandaag meer over deze bijzonder sfeervolle markt en haar geschiedenis.

Gerelateerd artikel: Barcelona en haar live muziek

Oorsprong Palo Alto

Photo credit: atuperlu via Visual Hunt / CC BY

Foto via Visualhunt

Weggestopt in een uithoek van de stad daar waar de garagearchitectuur wordt afgewisseld met oude fabrieksgebouwen bevindt zich een culturele vrijplaats die misschien nog het meest doet denken aan het hedendaagse Oost-Berlijn: Palo Alto. Net voorbij Poble Nou ligt een oud industrieterrein waar sinds 1997 de Fundación Privada Centro de Producción Artística y Cultural Palo Alto is gevestigd. Het doel van de organisatie is om culturele en artistieke activiteiten te stimuleren middels de creatie van een kunstzinnige broedplek met verscheidene expositieruimtes, ateliers en evenementen. Vandaag de dag zitten er op het terrein bijna twintig grotere en kleinere ondernemingen en worden er zowel eenmalige als terugkerende evenementen georganiseerd die allemaal hetzelfde soort bohemien publiek aantrekken.

Sloop

De geschiedenis van Palto Alto gaat terug naar 1875 toen Ramon Gal en Juan Puigesch er een textielfabriek openden waarna het in de loop der jaren door verschillende handen ging om in 1940 tijdens de Spaanse Burgeroorlog verlaten en beschadigd te worden door de aanhoudende bombardementen. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1992 ontstond in het kader van de urbane hervormingen die hand in hand gingen met de voorbereidingen van het evenement het plan om de fabriek te slopen. Daarop besloten enkele kunstenaars en ondernemers zich in het complex te installeren om het te behoeden van de sloop en tot op de dag van vandaag hebben deze artiesten dit stedelijke eiland nog niet verlaten.

Gerelateerd artikel: De Beste Rommelmarkten in Barcelona

Palo Alto Market

Photo credit: MoritzBarcelona via Visual Hunt / CC BY

Foto via Visualhunt

Ondertussen zitten er naast de vaste studio’s ook twee grote zalen op het terrein die gebruikt kunnen worden voor exposities en tentoonstellingen en het buitenterrein in het complex is onder handen genomen door Pepichek Farriol die er een tuin heeft aangelegd en het complex daarmee omtoverde tot een ware stedelijke oase. De flora van de tuin is bij elkaar ingedeeld naar textuur, kleur en vorm van de planten waardoor er in elke hoek andere vegetatie groeit. Tussen al het natuurlijk schoon zit bovendien La Cantina de Palo Alto gevestigd waar je van maandag tot en met vrijdag voor elf euro vijftig een middagmenu kan eten in de tuinen van het complex. Daarnaast is sinds een tijdje het maandelijks terugkerende Palo Alto Market in het complex neergestreken. De markt vindt elk eerste weekend van de maand plaats (behalve in augustus) en bestaat onder andere uit een straatmarkt met tweedehands kleding en design spullen, een foodmarket, een kunstgalerie, een designgalerie en een conceptgalerie. Voor vier euro kun je van elf uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds eten, drinken , shoppen en dansen op muziek van verschillende live bandjes. Dus mocht je je afvragen waar alle hipsters uit Barcelona zich verzamelen; dit is de plek. Getrimde baarden, mannenknotjes, afgeknipte spijkerbroekjes, John Lennon zonnebrillen, ecologisch verantwoord eten en heel, heel veel hippe vintage kleding. Palo Alto heeft het allemaal.

Ben jij al bij Palo Alto geweest? Wat vond je er het leukst?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter