blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Fiesta Mayor in Sant Martí

Geschreven door Daniella

Sant Martí is een van de grootste districten van Barcelona en wel het op een na grootste. Het bestaat uit tien buurten, waaronder Camp de l’Arpa, El Clot, El Parc y La Llacuna del Poblenou, La Vila Olímpica, Poblenou, Diagonal Mar i Front Marítim, El Besós y El Maresme, Provençals del Poblenou, Sant Martí de Provençals en La Verdena i La Pau. De eerste twee weken van november vieren verschillende buurten in Sant Martí hun fiesta mayor (of groot feest) en dat is precies waar dit artikel van ShBarcelona over gaat.

Gerelateerd artikel: Fiesta Mayor in de wijk El Raval

De wijk Sant Martí viert feest

Foto via Visualhunt

De kern van de activiteiten vindt plaats in La Verneda i la Pau. De Fiesta Mayor van de wijk Sant Martí vindt plaats ter ere van Sant Martí, de patroonheilige van de wijk aan wie het zijn naam te danken heeft. Sant Martí was ook een van de meest populaire heiligen in de Middeleeuwen. Het gebied Verneda vormt de kern van de festiviteiten en het is tevens de oude kern van het district. De geschiedenis van deze wijk gaat helemaal terug tot de elfde eeuw. De kerk van Sant Martí, het hart van de wijk, werd gescheiden van Santa María del Mar en vormde tot 1897 een aparte stad. Maar dat veranderde aan het begin van de 20e eeuw. Toen werd Verneda weer toegevoegd aan Barcelona. Tot die tijd was het een dorp van boeren, maar het verloor zijn landelijke karakter halverwege de twintigste eeuw, toen de velden en boerderijen plaats maakten voor verschillende stedelijke projecten die in de loop van de jaren werden ontwikkeld. Hiermee veranderde Verneda tot de buurt die het vandaag de dag nog steeds is.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Foto via Visualhunt

Zoals gebruikelijk bij alle Fiesta Mayors van de wijken van Barcelona, ​​opent het feest met een parade van reuzen (of ‘gegants’) door de hoofdstraat van Verneda i la Pau. Deze parade vindt plaats op de eerste zaterdag van november aan de Rambla de la Selva de Mar. De kernfiguren van de reuzenpoppen zijn Martí en Dolça, de reuzengastheer en -gastvrouw. Tegelijk met deze parade wordt er een optreden verzorgd door de castellers van Barcelona (menselijke kasteelbouwers). De castellers laten zich immers vaak op feesten van alle districten en steden van Catalonië zien. De volgende dag vinden er op Rambla de Guipúzcoa en Selva de Mar verschillende acts door de hele buurt plaats. Je vindt er traditionele dansen. En natuurlijk ontbreken de Havaneres ook niet op de Fiesta Mayor. Die vind je in het park van Sant Martí. Al deze festiviteiten zijn onmisbaar in de feestelijke tradities van Barcelona en heel Catalonië. In aanvulling op de eerder genoemde evenementen, vinden er tijdens de Fiesta Mayor van Sant Martí ook nog allerlei sportieve, culturele en recreatieve activiteiten plaats. Als je meer informatie wilt over de activiteiten die georganiseerd worden, ga dan naar het wijkkantoor van Sant Martí aan de Plaça de Valentí Almirall 1.

*Hoofdfoto van calafellvalo via Visualhunt

Ben jij al eens naar de Fiesta Mayor in Sant Martí geweest? Wat vond je er toen van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter