blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Els 4 Gats

Geschreven door Jarron

Vandaag neemt ShBarcelona je mee naar de wijk Barri Gòtic en we vertellen je meer over een bijzonder restaurant in deze wijk. Lees verder over de historie van Els 4 Gats in Barcelona.

Gerelateerd artikel: VIDEO: Ontdek de wijk Gòtic

Els 4 Gats

Photo credit: Pedrito Guzman via Visual hunt / CC BY-SA

Foto via Visualhunt

Midden in de Barri Gòtic verstopt tussen de grote winkelketens en modehuizen op Carrer Montsió 3 huist een van de bekendste café-restaurants van Barcelona: Els 4 Gats. Het gebouw Casa Martí waar het café in is gehuisvest werd in 1896 ontworpen door de architect Josep Puig i Cadafalch, een van de bekendste architecten binnen de stroming van het Catalaanse modernisme. Het idee van els 4 gats op de begane grond van het gebouw kwam van het viertal Ramon Casas i Carbó, Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Morlius en Pere Romeu i Borràs en werd opgericht naar het voorbeeld van Le Chat Noir in Parijs waar het viertal een tijd had doorgebracht. Evenals zijn Frans hoofdstedelijke tegenhanger werd els 4 gats een verzamelplaats voor kunstenaars en bohemiens uit de hele regio en later ook uit heel Europa.

Picasso

Photo credit: Pedrito Guzman via VisualHunt / CC BY-SA

Foto via Visualhunt

Meteen vanaf de opening van het café op 12 juni 1897 vonden er allerlei soorten artistieke optredens en tentoonstellingen plaats variërend van cabaretvoorstellingen tot kunstexhibities. Het was dan ook hier waar de jonge, en destijds nog geheel onbekende, Pablo Picasso verwikkeld raakte in het kunstzinnige milieu van Barcelona en waar hij op zeventien jarige leeftijd, in 1899, zijn eerste individuele kunstexpositie had. Bovendien maakte hij in datzelfde jaar eveneens een poster die als voorkant van het menu van de eetgelegenheid ging dienen en die tot op de dag van vandaag als een van de signatuur tekeningen van het café geldt. Maar els 4 gats was geen lang leven beschoren, al in 1903 viel het doek voor de kroeg naar verluidt doordat Pere Romeu die de gelegenheid op dagelijkse basis runde niet bepaald een zakenman was en dezen en genen op de pof drank liet kopen zonder er ooit iets voor terug te vragen. Tot aan 1936 diende het gebouw nog als thuisbasis van de kunstenaarsgroep van Sant Lluc maar met de uitbraak van de Spaanse burgeroorlog raakte het in verval.

Gerelateerd artikel: 8 beroemde Catalanen

Heropening

Het zou tot 1978 duurde voordat els 4 gats weer onder handen werd genomen. Het werd gerestaureerd en goeddeels in ere hersteld onder leiding van drie prominente zakenmensen uit de tijd met het argument dat het het culturele milieu in Barcelona zou doen opleven nadat dit was gemarginaliseerd onder de dictatuur van Generaal Franco. Het café heropende zijn deuren alhoewel het nog tot 1991 duurde voordat het hele Casa Martí werd hersteld. Desalniettemin staat de gelegenheid als nooit tevoren. Als je naar binnen loopt heb je het gevoel dat je een eeuw terug de tijd instapt. Het geheel is aangekleed als een waar modernistisch kunstwerk, overal hangen schetsen en replicaties van art nouveau artiesten uit het verleden die op een of andere manier iets met els 4 gats te maken hadden en het café is bezaaid met tegelwerk dat zo typerend is voor het Barcelona van eind negentiende, begin twintigste eeuw. De zuilen, kroonluchters en overvloed aan kleuren geven het bijna iets kitscherigs al mag dat natuurlijk niet gezegd worden over een café met zo een kunstzinnig verleden. Dat de gelegenheid een roemrijke geschiedenis heeft is hoe dan ook merkbaar, als is het maar door de hordes toeristen die onder begeleiding van een gids voor het gebouw langs sjokken en de prijzen op het menu. Historie heeft immers ook een prijs.

Ben jij al eens bij Els 4 Gats geweest? Wat vond je er bijzonder?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter