blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Evenementen

Chinees Nieuwjaar 2019 in Barcelona

rode chinese lantaarns
Geschreven door Daniella

In Barcelona vind je een grote Chinese gemeenschap, hoewel je daar niet veel van merkt. Het is echter zo, dat hun tradities en festiviteiten diep zijn doorgedrongen in de lokale cultuur, waarbij enkele belangrijke festivals in Barcelona net zo groot worden gevierd, als in het thuisland zelf. Dit is het geval bij het Chinese Nieuwjaar, één van de grootste evenementen van de Chinese kalender en ook van enkele andere landen in Oost-Azië.

Volgens de maankalender van het land van de rijzende zon, zal dit jaar op 5 februari het jaar 4717 gevierd worden, het jaar van het Varken. Vandaag vertelt ShBarcelona je meer over deze feestdag. Vier je mee?

Gerelateerd artikel: Mythes en legendes over Barcelona

Vier het jaar 4717, volgens de Chinese kalender

chinese versieringen voor chinees nieuwjaar

Foto via Visualhunt

Het Chinese Nieuwjaar is een van de belangrijkste evenementen in de Chinese cultuur en een van de meest representatieve festiviteiten van culturele verschillen tussen het Westen en Azië.

In China wordt de maankalender gebruikt en de vieringen voor het nieuwe jaar beginnen de eerste maanmaand en eindigen op de vijftiende dag met het Lantaarnfestival. Miljoenen mensen gaan elk jaar met deze dagen terug naar hun geboorteplaats om deze feestdag, vol symboliek en magie, te vieren.

Hoewel het Chinese Nieuwjaar dit jaar begint op 5 februari, wordt het in Barcelona gevierd op 2 februari. Oudejaarsavond in de Chinese kalender vindt plaats op 4 februari en staat bekend als chuxi.

Andere landen die de Chinese kalender gebruiken en daarom ook het nieuwe jaar op 5 februari 2019 vieren, zijn; Korea, Japan, Vietnam, Singapore, Mauritius en de Filipijnen.

Gerelateerd artikel: Regen in Barcelona; wat nu?

kleurrijke chinese maskers voor chinees nieuwjaar

Foto via Visualhunt

In Barcelona wordt het Chinese Nieuwjaarsfeest, zoals we al eerder zeiden, gevierd op zaterdag 2 februari 2019. Dit festival zal gevierd worden met allerlei soorten activiteiten en je kunt op deze manier iets meer te weten komen over de Aziatische cultuur en tradities. Als je geïnteresseerd bent in de Chinese wereld en haar bijzondere elementen, mis dan dit feest in Barcelona niet.

Op zaterdag 2 februari om 11.30 uur zal er gestart worden met een parade, die begint bij de Estación del Norte in de wijk Dreta de l’Eixample.

Daarnaast zal de Porca de Sant Antoni, de eregod van de parade, met de Giant vedete Rosa op Paral·lel arriveren, vergezeld door haar “speciale” vriend Armand en andere Chinese en Catalaanse figuren. Maar het feest verspreidt zich over meerdere locaties.

Op de Paseo Lluís Companys kun je alle specialiteiten uit de Chinese keuken proeven tijdens de gastronomische beurs die daar plaatsvindt van 10.00 tot 20.00 uur.

Op dezelfde locatie zal ook een culturele beurs met verschillende activiteiten die verband houden met Chinese tradities en cultuur worden georganiseerd, iets dat essentieel is voor wie zich willen onderdompelen in een van de meest interessante culturen in Azië. Naast al deze folkloristische evenementen zullen er verschillende optredens zijn op een podium aan de Paseo Lluís Companys. Van deze optredens kun je genieten tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur.

*Hoofdfoto door trevphotos via Visualhunt

Ga je het Chinese Nieuwjaar in Barcelona bijwonen? 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter