blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

10 videoclips in Barcelona opgenomen

Geschreven door Emelie

Barcelona is altijd al een bron van inspiratie geweest voor veel artiesten. Vandaag vertelt ShBarcelona je over 10 videoclips die in Barcelona zijn opgenomen. Sommigen zijn heel bekend, andere iets minder, maar ze tonen allemaal verschillende kanten van deze veelzijdige stad.

Gerelateerd artikel: Barcelona en haar live muziek

Kylie – Slow

Kylie koos voor Barcelona, en dan specifiek voor het Piscina Municipal de Montjuïc, als setting voor haar hitsingle Slow. De video begint met een zwemmer die van een duikplank in het zwembad duikt met als achtergrond een mooi beeld op de skyline van Barcelona, gefilmd vanop de heuvel Montjuic. De rest van de video zien we Kylie en haar dansers vooral traag op hun handdoeken naast het zwembad bewegen.

Shakira – Loca

Als we het hebben over videoclips in Barcelona, is Shakira een logisch voorbeeld. Ze is verliefd op de stad en in de videoclip van haar single Loca toont ze Barcelona aan de rest van de wereld. We zien hoe ze in de video rolschaatst, danst op het strand van Barceloneta en hoe ze mensen uitnodigt om met haar in de fontein op het Pla de Palau plein te springen. Ze nam misschien net iets té veel risico, want achteraf kreeg ze een boete van de politie omdat ze geen helm op had wanneer ze in de videoclip achterop een brommer door de stad reed.

Evanescence – My Immortal

Deze clip is nog zo’n logische keuze. Hij werd opgenomen op het magische Sant Felip Neri plein en er komen ook andere plaatsen van de El Borne wijk en het historische centrum Ciutat Vella in voor. De video is een ontroerende collectie van zwart-wit beelden die perfect bij de zachte ballade passen.

Keane – Disconnected

De Britse band Keane nam deze video op in een spookhuis in het noorden van Barcelona. De video werd geregisseerd door de Catalaanse regisseur Juan Antonio Bayona. Deze nam twee Spaanse acteurs onder de arm die de rol van starcrossed lovers op zich nemen en rondlopen in het enge spookhuis.

Delafé y las Flores Azules – Espíritu Santo

De straten van de Gotische wijk vormen ook voor deze video de ideale setting waarin verschillende personages met de zangers afwisselen terwijl de camera hen overal volgt. Delafé y las Flores Azules is een band van Barcelona die in het Spaans zingt en indie pop en hip hop in hun muziek mixt.

Gerelateerd artikel: De beste plekken om te fotograferen in Barcelona

Manel – En la que el Bernat se’t troba

Manel is een populaire Cantalaanse band die zowel met pop als folk experimenteert in hun muziek. Ze zingen in het Catalaanse en nemen hun video’s wel vaker in Barcelona op. In een van hun recentere liedjes, En la que el Bernat se’t troba, zingen ze voor de camera terwijl ze door de straten van Eixample wandelen. Ze hebben echter ook andere leuke video’s in Barcelona opgenomen. Voor het liedje La gent normal (een cover van Common People van Pulp) namen ze bijvoorbeeld zelfs twee video’s op: eentje live vanop een markt, en een tweede bovenop een aanhangwagen die door La Rambla en andere toeristische plekken rijdt.

Giulia y los Tellarini – Barcelona

Dit liedje maakt deel uit van de soundtrack van Woody Allens Vicky, Cristina, Barcelona en hoewel het lied doorheen de film vaak op de achtergrond te horen is, heeft het ook zijn eigen videoclip in de stad. In de film krijgen we vooral een landelijke setting te zien, aangezien de fiancés en hun families op het platteland wonen, maar tijdens de trouwscène krijgen we bijvoorbeeld een mooi panoramisch beeld van Barcelona vanop een heuvel. In een van de laatste scènes rent de bruid wanhopig door een lege straat in Barcelona, op de voet gevolgd door haar gasten.

Love of Lesbian – Allí donde solíamos gritar

In deze videoclip van de indie pop-rock band uit Barcelona, Love of Lesbian, zien we een verliefd koppel door willekeurige alledaagse straatjes, winkels en metrohaltes lopen. In de scène waarin het stelletje begint te roepen, krijgen we een mooi panoramisch beeld van de haven van Barcelona, gefimld vanop Montjuic. De video is door Lyona Ivanova geregisseerd, een veelzijdige illustrator die nog veel andere interessante videoclips in Barcelona heeft opgenomen.

Phoenix – Trying to be cool

De internationaal bekende Franse band Phoenix koos voor het Catalaanse productiehuis CANADA om hun clip te regisseren en kwam naar Barcelona om hem op te nemen. Hoewel de clip vooral binnenshuis met veel willekeurige voorwerpen en grappige effecten is gefilmd, springt het beeld even naar buiten (rond minuut 2:34), waar je een typische straat van de Eixample wijk kan herkennen.

Maruja Garrido feat Salvador Dalí – Es mi hombre

De laatste video van deze lijst is een echt kitscherig eerbetoon aan de stad. Maruja Garrido, een Catalaanse rumba en flamenco zangeres uit de jaren zeventig komt in de clip uit een helikopter geklommen en ziet dan de enige echte Dalí op een luxueuze leunstoel voor de Arc de Triomf zitten. Vanaf dit moment combineert de clip beelden van Maruja die in haar flamencojurk danst, met close-ups van Dalí en zijn snor. Deze video werd in 1971 voor een programma op de Spaanse tv opgenomen en kende internationaal succes. Op Youtube kan je tegenwoordig enkel nog een goede versie van 50 seconden vinden. Als je echter de hele video wil zien (waarin Maruja voor het mythische El Molino theater zingt), dan is er nog een zwart-wit versie van minder goede kwaliteit.

Herken jij de plaatsen in deze clips in Barcelona?

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

Laat een reactie achter