blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Levende standbeelden op Las Ramblas

Geschreven door Joost

De toeristische attracties in Barcelona zijn bekend en gewaardeerd bij de vele toeristen die de Spaanse stad aandoen, hetzij voor een korte tijd, dan wel door bezoekers die langer willen verblijven in Barcelona voor studie, werk of andere reden.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Eén van de meest spraakmakende straten waar je zeker van gehoord hebt, zelfs als je nog niet in Barcelona geweest bent, is “La Rambla”, ook wel bekend als “Las Ramblas”.

ShBarcelona vertelt je iets meer over Las Ramblas en haar levende standbeelden.

Wat je moet weten of de Ramblas en haar standbeelden

Las Ramblas

De straat begint bij Plaça de Catalunya en eindigt bij Paseo de Colón en de straatnaam is geschreven in het meervoud (Las), omdat elk gedeelte een andere naam heeft.

Zo heb je Rambla de Canaletes, Rambla de los Estudios, Rambla de San José, Rambla de los Capuchinos en Rambla de Santa Mónica, in volgorde van boven naar beneden.

fleurig levend standbeeld

Foto via Pixabay

Deze straat is boordevol toeristen, handelaars, inwoners van de stad zelf natuurlijk, gezellige stalletjes met souvenirs, kunstenaars die karikaturen tekenen en performance kunstenaars.

Kortom: het bruist er van leven. Wellicht kan de ervaring van Las Ramblas stressvol zijn op een zomerse dag, maar het is zeker de moeite waard.

De straat is erg gewaardeerd door de inwoners van Barcelona en een van mooiste en levendigste straten die ik ken.

Locatie: Las Ramblas

Vakantieaccommodatie in Barcelona boeken

Levende standbeelden

Een andere interessante attractie van Las Ramblas zijn de levende standbeelden. De kunstenaars moeten voordat zij op de Rambla hun performance kunnen tonen, eerst worden goedgekeurd door de gemeente.

Zij moeten hun show laten zien voor een jury, die zal beoordelen of de kunstenaars met hun kostuum en concept op de publieke ruimte van Las Ramblas mogen optreden en zo geld en glorie kunnen ontvangen.

levend standbeeld hoofd in pan

Foto door SpirosK photography via Visualhunt

Hoewel het wellicht toevallig lijkt, hebben alle levende standbeelden van Barcelona hun eigen plaats en tijd om te werken.

Er zijn 27 kunstenaars die verdeeld worden in 2 groepen – ’s ochtends en ’s avonds – en zij hebben allemaal een vergunning om op te treden. Deze vergunning kost ze 189 euro per maand.

Elke keer wanneer iemand wat geld gooit in hun hoed of doos, verandert het levende standbeeld van positie of laat het de achteloze bezoeker schrikken, afhankelijk van het personage of de act natuurlijk.

levend standbeeld

Foto via Pixabay

Onlangs was er enig tumult over de levende standbeelden, omdat zij verplaatst werden naar een gedeelte van Las Ramblas waar minder bezoekers zijn, wat dus minder inkomsten betekende.

Dit was gedaan, volgens de gemeente, om menigten te vermijden en zo minder kans te geven aan zakkenrollers.

Gerelateerd artikel: Ontdek Passeig de Gràcia

Ingrijpen gemeente

De controversiële beslissing van de gemeente om “orde” te scheppen daargelaten, is het jammer dat de oorspronkelijkheid, spontaniteit en de natuurlijke charme van de stad zo wordt aangetast.

koppel levende standbeelden

Foto via Pixabay

Het zou zonde zijn wanneer je de levende standbeelden die onwaarschijnlijk stil staan, maar bij een kleine gift een actie maken of een kleine verandering in hun lichaamshouding teweeg brengen, zou moeten missen.

Het zijn personages en fantastische creaties van hoog niveau die zeker niet zouden misstaan in een theatershow!

Paar nachtjes naar Barcelona

Heb jij de levende beelden in Barcelona al gezien?
Laat weten welke je het mooist vindt!

Over de auteur

Joost

Joost is een Nederlandse beeldend kunstenaar die 10 jaar geleden naar Spanje vertrok. Hij houdt van de Spaanse cultuur, taal en natuurlijk het Mediterraanse klimaat. Hij is een enthousiast blogger die schrijft over cultuur, kunst en sociale trends. Hij houdt zowel van het drukke stads leven als het rustieke platteland van Spanje.

Laat een reactie achter