blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Hoe zet je een voertuig op naam in Barcelona?

car
Geschreven door Daniella

Bij het kopen of verkopen van een tweedehands auto is er een aantal procedures nodig om de overdracht van het voertuig tussen de huidige en toekomstige eigenaar te regelen.

Het op naam zetten is een van de belangrijkste aspecten en zowel de koper als verkoper maken deel uit van dit proces.

  • koop appartementen barcelona

 

Wil je weten hoe je een auto op naam moet zetten? Lees dan verder, want dit artikel van ShBarcelona vertelt je er meer over.

Wat je moet weten over een auto op naam zetten

Tenaamstelling auto – meld je bij Spaanse DGT

Als je een tweedehands voertuig hebt gekocht, moet je als eerste het wijzigingsformulier voor de tenaamstelling invullen (Solicitud de Cambio de Titularidad). Dit formulier vind je op de website van de Dirección General de Tráfico (of DGT).

Daarnaast betaal je de kosten voor de verandering van eigenaar. Dit bedrag is 54,60 euro voor alle voertuigen, behalve voor bromfietsen. Hiervoor betaal je 27,30 euro.

dame achter stuur

Foto via Pixabay

Zowel de koper als verkoper hebben voor de tenaamstelling hun identiteitsbewijs nodig. Hiervoor mag je een kopie van het DNI of NIE voorleggen.

Heb je een officiële koopovereenkomst, dan is identificatie niet verplicht. Is er geen officiële koopovereenkomst, dan moet het kentekenbewijs van het voertuig ook overlegd worden.

Naar Barcelona verhuizen voor de langere termijn

Proces auto op naam zetten – auto van naam halen

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de officiële tenaamstelling van het voertuig (papierwinkel) en de kosten die voortvloeien uit het hebben van een auto. Je dient namelijk overdrachtsbelasting aan de belastingdienst te betalen door middel van formulier 621 of 060.

Deze procedure kan in sommige autonome regio’s – zoals Castilla y Léon, Andalucía, Madrid, Asturias, Cantabria, Navarra en Murcia – via internet gedaan worden.

autosleutels in hand

Foto via Pixabay

Zodra je het formulier hebt ingediend, krijg je een CET-code. Hiermee kun je aantonen dat je aan je belastingverplichtingen hebt voldaan. Het laatste wat je nu nog moet doen, is een afspraak maken bij de Jefatura de Tráfico om de werkelijke overdracht aanvragen.

Je betaalt dan de bijbehorende kosten en presenteert hiervoor de bovengenoemde documentatie.

Gerelateerd artikel: Een motor in Barcelona huren

Verschil tenaamstelling auto bij kopen van particulier of bij autohandelaar

Normaal gesproken is de koper een natuurlijk persoon, maar de verkoper kan zowel een natuurlijk persoon als een autohandelaar zijn. In dit laatste geval zal de verkoper de meeste formaliteiten in verband met de eigendomsoverdracht voor zijn rekening nemen.

Als het echter om twee natuurlijke personen gaat, is het van essentieel belang te weten wie precies wat moet doen. De verkoper mag het voertuig nooit leveren, voordat hij een factuur of een koopcontract heeft.

Daarnaast is een kopie van het ID, CIF of verblijfsdocument van de koper nodig. Ook moet de exacte datum van de tenaamstelling vermeld zijn. Dit is om toekomstige problemen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij verkeersboetes, een boete voor wanneer de auto niet door de technische keuring (ITV) komt, etc.

handtekening zetten onder tenaamstelling auto

Foto via Pixabay

De koper moet als eerste zijn nieuwe voertuig bij de DGT laten registreren, tenzij de verkoper dus een autohandelaar is en dit voor hem geregeld wordt. De verkoper dient hiervoor het kentekenbewijs en de APK-keuring aan de koper te overhandigen.

Gerelateerd artikel: Lage-emissiezones op Barcelona’s wegen

Belangrijke documenten bij voertuigen op naam zetten

Als de verkoper een natuurlijk persoon is (en geen bedrijf), is het altijd verstandig om een kopie van het koopcontract, de documentatie van het voertuig, een fotokopie van de identiteitskaart en het aanvraagformulier voor de tenaamstelling bij je te hebben.

Houd er rekening mee dat diverse documenten door beide partijen ondertekend moeten worden.

kosten auto op naam zetten - rekenmachine

Foto via Pixabay

De koper en de verkoper komen een maximumtermijn van 15 dagen overeen, waarbinnen de koper een kopie van het kentekenbewijs van het voertuig – waarop de nieuwe tenaamstelling zichtbaar is – naar de verkoper moet verzenden.

Als deze termijn voorbij is en de verkoper geen bewijs van de nieuwe tenaamstelling heeft ontvangen, dan moet hij naar het Jefatura Provincial de Tráfico om aan te geven dat zijn voertuig verkocht is.

Hiervoor moet hij het verkoopcontract en het identiteitsbewijs van de koper kunnen voorleggen en een kleine vergoeding betalen.

Paar jaar in Barcelona wonen? Check ShBarcelona’s portefeuille

Heb je nog andere nuttige informatie voor voertuigen op naam zetten?
Deel je ervaringen met onze lezers!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter