blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Veganistisch en vegetarisch

Vegan in Spanje

vegan
Geschreven door Emelie

Het vraagt heel wat goede moed (en geld) als je als overtuigde veganist in Spanje wil verblijven. Tenzij je een fruitliefhebber bent tenminste, want dan is het een fluitje van een cent.

  • appartementen in Barcelona

 

ShBarcelona laat je meer weten over veganist zijn in Spanje, of je nu zelf vegan maaltijden maakt, of ergens vegan wilt gaan eten.

Waar je rekening mee moet houden als veganist in Barcelona

Veganist zijn

De uitspraak “Soy vegano/a” (Ik ben veganist) zal veel Spanjaarden de wenkbrauwen doen optrekken. Zelfs bij vegetarisch eten in Barcelona kijken ze je vreemd aan en dat wordt nog erger buiten de grote steden.

groente op tafel

Foto via Pixabay

En dan is het nog maar de vraag of ze wel weten wat het betekent. Als je zegt dat je vegetariër bent (soy vegetariano/a) krijg je vaak een gerecht met vis of zelfs jamón (ham) voorgeschoteld.

De Spanjaarden zijn dol op hun vlees, vis, kaas, wit brood en gebakjes. Er zijn vegetarische en veganistische restaurants in Barcelona en Madrid en enkele andere grote steden, maar daarbuiten zijn ze moeilijker te vinden. De kwaliteit van deze restaurants varieert tussen ronduit slecht en… ok.

Kort bezoek aan Barcelona? Reserveer hier je accommodatie

Op restaurant

Het zal moeilijk zijn om vegetarische of veganistische gerechten te vinden in restaurants die hier niet om bekend staan. De Spaanse keuken draait nu eenmaal niet rond diervriendelijk eten en veganisten zullen dus niet veel interessants vinden op het typische tapasmenu.

patatas bravas

Foto via Visualhunt

De typisch Catalaanse delicatesse pan con tomate (brood met tomaat) is best lekker, maar als dat dan vegan tapas in Barcelona op het menu zijn, dan kan het een beetje saai worden na een week of twee.

Patatas bravas (pikante gebakken aardappels) is ook een lekker typische tapa, maar je weet nooit of het vet waar de aardappels in gebakken zijn plantaardig is en of er geen andere niet-veganistische producten in gebakken zijn.

Hier vind je een lijst met veganistische restaurants en vegan tapas restaurants in Barcelona. Vergeet ook Veggie Garden niet, hun menukaart ziet er voor de echte vegan voortreffelijk en spannend uit.

Gerelateerd artikel: 100% rauw en veganistisch in Barcelona

Zelf koken

Gelukkig zijn er veel meer opties voor de chefs onder ons. Er is een grote variatie aan groenten te vinden: vele soorten sla, verschillende types heerlijk verse (en soms vreemde) tomaten, knobbelige dwergkomkommers, rode en groene paprika’s, aardappels, uien en (de beste bron van gezonde vetten) avocado’s.

roggebrood met spread

Foto via Pixabay

Deze basisgroenten vind je overal in supermarkten, buurtwinkels en markten. Als je voor iets gedurfder wil gaan, zijn grote markten (zoals La Boquería in Barcelona) je beste gok.

Je kan er geïmporteerd exotisch fruit, hele kokosnoten, kale, chilipepers en nog veel meer lekkers vinden.

De beste plekjes om eten te kopen

De beste supermarkt (maar niet de goedkoopste) is Carrefour. Grotere winkels hebben vaak een afdeling gezonde/organische voeding met sojamelk, organische en veganistische koekjes en met een beetje geluk ook rijstmelk.

Als het wat meer mag zijn dan olijfolie en groenten, dan is Veritas de beste plek om in Catalonië inkopen te doen. Veritas is een winkelketen van organische supermarkten, een goede keuze, maar pas wel op, want het is niet de goedkoopste keten.

la boquería

Foto via Visualhunt

Je kan hier veel geweldige producten inslaan: oliën van de beste kwaliteit, zeewier, organische rijst en pasta, tofu, chocolade, kruidenthee, organische koffie, chips en ecologische wasproducten en cosmetica zoals Weleda. Meestal hebben ze ook een klein aanbod aan gebakjes en brood.

De meeste steden en dorpen hebben ten minste één klein organisch winkeltje dat een gamma van glutenvrij brood en pasta’s, soja- en rijstmelk, noten, zeewier, agave siroop, organische suiker en kruidenthee aanbiedt.

Woonruimte voor de langere termijn boeken

Markten zijn een goede plek om koopjes te doen en gelukkig zijn Spaanse markten echt de moeite. Vlees- en viskraampjes zijn er echter overal volop aanwezig en ze zijn niet prettig om naar te kijken.

Je zal als vegetariër een sterke maag nodig hebben om langs deze stalletjes te lopen (of een vriend die je geblinddoekt tot aan de groenten- en fruitkraampjes brengt). Je vindt er heerlijke groenten, fruit, noten en zaden, en meestal aan een betere prijs dan in de supermarkt.

La Boquería in Barcelona (halfweg las Ramblas) is een van de beste markten. Opgepast, want zakkenrollers weten dit ook en zoeken hier vaak hun slachtoffers.

Gerelateerd artikel: Kruidenkenners in Barcelona

Speciale producten

Producten als spirulina, agave, hennepzaad, maca, cacao en kokosolie waren vroeger redelijk moeilijk te vinden, maar daar komt nu gelukkig verandering in. Noten en dadels zijn verkrijgbaar in elke supermarkt, maar meestal maar een paar soorten.

spirulina poeder

Foto via Pixabay

Ze zijn vaak ook erg hard geroosterd en gezouten. Het loont de moeite om noten en dadels in grote aantallen aan te kopen op de lokale markt.

Wees voorbereid

Sojamelk is buiten Barcelona, Madrid en andere grote steden vaak niet voorhanden, dus als je graag op het terras een koffie met melk drinkt, neem dan je eigen soja-, rijst- of amandelmelk mee in een klein flesje.

Neem ook je eigen dressing in een flesje mee en vraag naar een slaatje zonder tonijn of ei. Als je daar nog een pan con tomate bij bestelt, heb je een volledige veganistische maaltijd.

Ben jij veganist in Barcelona? En heb je nog leuke adresjes voor de vegans onder ons?
Deel je tips met onze andere vegan lezers!

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

Laat een reactie achter