blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Geschiedenis van Barcelona’s meest invloedrijke vrouwen

boot in ijswateren
Geschreven door Daniella

Barcelona’s geschiedenis bevat veel vrouwen die naam hebben gemaakt door hun ondernemersgeest, intelligentie, moed en bijzondere bijdragen. Bij het lezen van de namen van deze vrouwen gaat er waarschijnlijk geen belletje bij je rinkelen, maar toch hebben ze op een of andere manier de toekomst van Barcelona – en soms heel Spanje – positief beïnvloed.

Lees vandaag het blog artikel van ShBarcelona en ontdek wat deze vooruitstrevende en pittige vrouwen betekend hebben voor het Barcelona van nu.

Gerelateerd artikel: Onderwijsbeurs Barcelona 2020

Ontdek wie Barcelona’s meest invloedrijke vrouwen zijn geweest

Bekijk hieronder het lijstje van intelligente en inspirerende vrouwen. Misschien zit er wel iemand bij die je nieuwe heldin wordt…

schrijfster met typemachine

Foto via Pixabay

Santa Eulàlia

Santa Eulàlia was een van de invloedrijkste vrouwen en ze is in het jaar 290 geboren in de wijk Horta. Hoewel het christendom in Europa steeds populairder werd, was het het niet altijd makkelijk. Er waren namelijk nog steeds momenten waarop Christenen werden vervolgd en gedood. Dus het was niet voor iedereen even veilig.

Eulàlia bleef echter trouw aan haar religie en hierdoor kwam ze in de gevangenis terecht. Ze werd berecht en gemarteld. Vandaag de dag draagt een straat in de wijk El Gotic nog steeds haar naam: Baixada de Santa Eulàlia.

María Josefa de Massanés

María Josefa de Massanés was in de 19e eeuw een groot schrijfster en dichteres. Haar moeder stierf helaas toen ze nog maar een kind was en ze is daarom dan ook door haar grootouders opgevoed.

Ze hielp haar grootmoeder (van moeders kant) bij haar werk als naaister, maar ze werd ook bevangen en geïntrigeerd door literatuur. Ze liet zich er helemaal in meeslepen. Deze motivatie heeft er uiteindelijk tot geleid dat ze een prestigieuze dichteres is geworden, zelfs de eerste van haar tijd.

Maria Josep Colomer i Luque

Dit verhaal is een verhaal van actie, moed en extreme dapperheid. Maria Josep Colomer i Luque werd in 1913 in Barcelona geboren en zij was de eerste Catalaanse, vrouwelijke piloot. Ze groeide op in een traditionele burgerfamilie, maar ontdekte al snel dat haar toekomst in de luchtvaart zat.

Waar het in de basis op neer komt, is dat ze de architect van het vliegveld in Catalonië heeft ontmoet en daarna werd ze de hoofdpersoon in al zijn marketingcampagnes. Ze koos ervoor om niet naar een school (voor vrouwen) te gaan, maar in het geheim de opleiding tot piloot te volgen.

Ook werkte ze daarbij nog op het vliegveld zelf. Ze gaf later vliegles en werd instructeur tijdens de Burgeroorlog. Uiteindelijk trouwde ze en daarna kreeg ze kinderen, waardoor haar carrière als professioneel piloot geen gevolg meer heeft gehad.

Gerelateerd artikel: Serie vrouwenfilms

piloot

Photo via Pixabay

Margarida Xirgu i Subirà

Margarida Xirgu i Subirà was actrice en theaterregisseuse. Ze werd in 1888 geboren in de stad Molins de Rei in Barcelona en trad voor het eerst op toen ze nog maar 12 jaar oud was. Ze heeft geen gemakkelijke start gehad, want ze moest ook een financiële bijdrage leveren aan haar familie en dit deed ze door in de kledingindustrie te werken.

Later werd ze een grote ster en ze raakte bevriend met Lorca. Ze heeft enkele films gemaakt en werd daarna een fantastische theaterregisseuse. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere vrouw draagt het plein waar het Teatro Lliure in Barcelona aan ligt haar naam.

Josefina Castellví i Piulachs

Josefina Castellví i Piulachs is in de jaren dertig geboren en zij was de eerste Spaanse vrouw die op expeditie naar Antarctica is geweest. Ze is aan de Universiteit van Barcelona gepromoveerd in de biologische wetenschap en was een gerenommeerde onderzoeksprofessor aan het CSIC.

Haar werk is gedurende haar hele carrière bekroond met diverse prijzen, zoals bijvoorbeeld La Cruz de San Jorge en La Medalla de Oro de la Ciudad de Barcelona.

Laia Subirats Maté

Laia werd in 1985 in Barcelona geboren en studeerde aan de Ingenieursopleiding voor Telecommunicatie. Ze heeft een doctoraatstitel in Computerwetenschappen en een Master in Telematica. Ze is dus nog een zeer jonge onderzoeker, die het echter al ver heeft geschopt in de wereld van de kunstmatige intelligentie.

Haar werk bestaat vooral uit het verder verspreiden van de wetenschap en dat als een van de meest invloedrijke denkers van dit moment.

Welke andere invloedrijke vrouwen in Barcelona ken je?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter