blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Fiesta mayor in de wijk Raval 2019

Geschreven door Daniella

Zodra het zomer is, zijn er ook weer fiestas mayores in veel Catalaanse gemeenten en wijken. De wijk El Raval in het centrum van de stad vormt hierop geen uitzondering en dus kunnen we in Raval binnenkort weer genieten van de fiesta mayor. Deze historische wijk is een van de meest toeristische wijken in de Catalaanse hoofdstad en ze gebruikt de festiviteiten onder andere om de Catalaanse tradities en gewoonten onder de aandacht te brengen. Bovenal is het een week vol plezier en activiteiten voor elke leeftijd. Als je graag iets meer wilt weten over de fiesta mayor, lees dan verder in dit artikel van ShBarcelona.

Gerelateerd artikel: Wandelen door Raval

Geniet van fiesta mayor in Raval

Foto via Pixabay

Het Fiesta Mayor van Raval wordt georganiseerd door de Asociación de Vecinos del Carme (de buurtvereniging van Carme) en tijdens de festiviteiten kun je genieten van diverse activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden en elke interesse, zoals muziek, habaneras (muziekstijl en dans), activiteiten voor kinderen, maaltijden die buren samen op straat nuttigen, theater, reuzen, duivels, castellers (menselijke kastelen), sportwedstrijden en zelfs een rolschaatswedstrijd, die de laatste jaren steeds bekender is geworden. Het fiesta mayor van Raval wordt al sinds 1983 georganiseerd en het is ook ter promotie van de lokale winkels. Zo zijn er kraampjes van ambachtslieden die er diverse producten uitstallen. Het festival wordt gevierd ter ere van Onze Lieve Vrouw van Carmen, die patroonheilige van de belangrijkste parochie in de wijk is. Dit jaar viert men fiesta mayor van 11 tot en met 16 juli, want het vindt altijd de week voor het weekend van 16 juli plaats, wanneer men Onze Lieve Vrouw van Carmen herdenkt. Naast de buurtvereniging van Carme, nemen er nog veel andere verenigingen uit de direct omgeving van Raval deel aan het feest. Behalve het fiesta mayor zijn er ook de Fiestas Alternativas del Raval (de Alternatieve Feesten van Raval). Dit is een levendig en bijzonder feest, dat tegelijkertijd met de traditionele festiviteiten wordt gevierd. De festiviteiten in Raval zijn een van de belangrijkste lokale evenementen in Barcelona en dat is vooral dankzij de medewerking van een groot aantal culturele verenigingen van over de hele wereld.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Foto via Pixabay

Het startsein voor de festiviteiten wordt gegeven op donderdag de 11e, aan Plaça Vicenç Martorell. Daarna vindt een parade door enkele straten van de wijk plaats, met als hoofdrolspelers de reuzen Ramón en Lola, de reus Quimeta Àngels en de dwerg Manolito. Tot slot zal er een gezamenlijke dans aan het einde van de route van dit evenement plaatsvinden. Je ziet hier ook els bouets i la vaqueta (de ossen en de koe). Dit zijn belangrijke, denkbeeldige figuren die deel uitmaken van de geschiedenis van Raval. Een van de meest interessante onderdelen van de fiesta mayor in Raval zijn de habanera liederen op de Rambla del Raval. Daarnaast worden er voor kinderen workshops in het Maritiem Museum georganiseerd en zijn er bioscoopvoorstellingen, zarzuela liederen, Catalaanse volksdansen, culturele activiteiten, schilderworkshops, parades met bastoners (dans met rituele wapens), casteller opvoeringen en allerlei multiculturele gastronomische lekkernijen, die typerend zijn voor het wereldse karakter van deze buurt. Veel musea, theaters en organisaties in de omgeving van de festiviteiten bieden gratis toegang en organiseren rondleidingen. Een voorbeeld hiervan is Palau Güell, het Maritiem Museum, het CCCB, het klooster van Sant Pau del Camp en Liceo.

Heb jij de fiesta mayor in Raval al eens bezocht? Wat vond je er toen van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter