blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Hondvriendelijk Barcelona

Geschreven door Emelie

Als we denken aan Spanje en hun houding tegenover dieren, dan zien we meteen beelden van stieren die, begeleid door het gejoel van bloeddorstige Spanjaarden, op gruwelijke wijze met lange puntige stokken worden gekweld; beelden van gerookte varkenspoten, en van onschuldige viervoeters die van hoge gebouwen worden geduwd in de naam van traditie. ShBarcelona vertelt je graag meer over het hebben van een hond in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Met je hond naar Barcelona

Barcelona met je hond

hond op café

Foto via Visualhunt

Desondanks, als je in Barcelona met je hond aankomt, zal je blij verrast worden door de diervriendelijke bewoners en winkels, restaurants… waar je met je viervoeter terechtkan. Toen ik met mijn puppy in Barcelona aankwam, werd hij meteen met ‘guapo’ (knapperd) en ‘precioso’ (schatje) begroet. Troetelnaampjes die uiteraard honderd procent op mijn hondje van toepassing zijn.

Mensen, en dan vooral oude vrouwtjes, lijken vaak oprecht blij om mijn kleine pluizige hondje te zien en proberen vaak conversaties met me aan te gaan in het snelste Spaans/Catalaans dat je ooit gehoord hebt. Ze beginnen dan geanimeerd over de avonturen van hun eigen hondje te vertellen en er zit mij niets anders op dan te doen alsof ik alles begrijp, terwijl ik verwoed naar woorden zoek die ik herken om daar een coherente zin rond te verzinnen die ze misschien gezegd kunnen hebben.

Barcelona; hondvriendelijke stad

Je zal merken dat vele bars, cafés en restaurants een hart hebben voor honden. Als ze je hond niet binnen laten, zoals op verschillende plaatsen, dan hebben ze meestal een terras waar hij wel welkom is. Vaak krijgt je hond water en in een bepaald restaurant hebben ze zelfs een hondenbed, zodat je lieve viervoeter niet op de harde vloer moet gaan liggen.

"brave honden, welkom"

Foto via Visualhunt

De meeste winkels en restaurants hebben een bordje met ‘no perros’ of ‘no gossos’ (in het Catalaans), maar als je dit niet meteen ziet, kan je het altijd eens vragen, of binnen gaan en wachten of ze je erop zullen wijzen. Dit blijkt de beste methode te zijn.

Je zal ook merken dat vele winkels honden wel verwelkomen. El Corte Inglés (niet de voedselafdeling), Mango en H&M laten stuk voor stuk honden toe, maar winkelcentrums meestal niet. Als je echter een hond hebt die klein genoeg is om op je arm te dragen, dan lijkt er geen haan naar te kraaien.

Publiek transport was minder diervriendelijk tot september 2014. Sindsdien zijn honden officieel toegelaten op de metro buiten de piekuren. Ze zijn ook toegelaten op lokale treinen (cercanias, FFCC), maar niet op middellange- of langeafstandstreinen, tenzij ze minder dan 9kg wegen en in een draagmand meegenomen worden. Honden moeten op de metro en op lokale treinen een muilkorf dragen of in een draagmand gedragen worden. Als je echter een minihond hebt, zal niemand aan een muilkorf denken.

Het enige probleem in Spanje is dat er een belachelijk verbod op honden op het strand is. Afhankelijk van welk strand kan dit verbod het hele jaar door lopen of enkel tussen april en oktober/november. Een boete kan al snel tot honderden euro’s oplopen. Dat gezegd zijnde zal je toch vaak mensen met hun hond op het strand zien wandelen, vooral vroeg in de morgen en laat op de avond.

De politie zegt dat honden in theorie altijd verboden zijn op het strand, maar dat er buiten het toeristisch seizoen en op bepaalde tijden wel een oogje dichtgeknepen wordt. Als je het erop wil wagen zijn heel vroeg in de morgen en heel laat in de avond de beste periodes. Je zou denken dat de politie dan wel betere dingen te doen heeft dan baasjes aan te klagen omdat die hun hond wat plezier in het zand willen gunnen. Het goede nieuws is dat er buiten de stad ook speciale hondenstranden zijn waar je viervoeter wél welkom is, zoals bijvoorbeeld Sant Pol de Mar, Sant Pere Pescador ten noorden, and Port Ginesta en Los Filipinos ten zuiden van Barcelona.

Gerelateerd artikel: De geheime routes door Collserola en het Can Borell reservoir

Advies

hond op strandMijn advies is om te doen wat de lokale bevolking doet. Als er heel veel mensen met hun hond op het strand wandelen en het zeker buiten het seizoen is, dan kan je gerust het risico nemen. Vermijd de belangrijkste stadsstranden en vraag de bewoners of het aanvaardbaar is om met je hond te gaan wandelen. Neem altijd hondenpoepzakjes mee, niet alleen om de cadeautjes van je allerliefste hondje op te ruimen, maar ook om te kunnen bewijzen dat je dat zeker van plan bent te doen, moest er toch een politieagent langskomen. Doe alsof je van niets afweet, trek een dom gezicht en benadruk dat je van het buitenland als je dan toch betrapt wordt.

Ben jij met hond in Barcelona geweest? Wat vonden jij en je hond er van?

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

1 Reactie

  • Is deze info recent of al wat verouderd? Omdat wij ook Barcelona stad willen bezoeken op vakantie
    met onze hond (Border Collie)

Laat een reactie achter