blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

Het bijzondere gebouw van Gas Natural

In het laatste decennium is de skyline van Barcelona nogal veranderd. Het heeft veel nieuwe architectonische gebouwen gekregen die de stad een nieuw gezicht geven. Opvallend tussen deze moderne constructies is het nieuwe hoofdkwartier van het bedrijf Gas NaturalShBarcelona vertelt je meer over dit bijzondere gebouw.

Gerelateerd artikel: Ontdek Mercat de les Flors

Inhoudsopgave

Het bedrijf

Foto via Visualhunt

Gas Natural is een Spaanse gasmaatschappij. Ondanks hun basis in Barcelona opereren ze in meerdere landen, waaronder in Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Mexico, Colombia, Argentinië, Puerto Rico, Moldavië en Marokko. Behalve het distribueren van gas zorgt de maatschappij ook voor het genereren en verkopen van electriciteit in Spanje en een paar andere landen. Met bijna 10 miljoen klanten en meer dan 6500 medewerkers is het een flink bedrijf en het gebouw moest ook precies die uitstraling hebben.

Het gebouw

Het project werd geleid door het architectenduo Enric Miralles en Benedetta Tagliabue  en het indrukwekkende gebouw van Gas Natural werd in 2008 in gebruik genomen. Door de locatie van het gebouw in Barceloneta – dichtbij de kustlijn – valt het innovatieve ontwerp niet alleen goed op, maar past het ook perfect in zijn omgeving.

Een gigantisch, onconventioneel gevormde glazen toren werd al snel het referentiepunt in dit gedeelte van de stad. Het werd een symbool voor duurzaamheid en dat bleek ook uit de vele zonnepanelen die de laagste gedeelten van het gebouw dragen. Misschien is het niet zo goed te zien met het blote oog, maar er is gebruik gemaakt van ramen met een lage emissie die zeer efficiënt in het energieverbruik zijn. Op deze manier kan er veel beter met energiemanagement omgesprongen worden en wordt de temperatuur binnen in het gebouw optimaal geregeld:

Foto via Visualhunt

koel in de zomer en warm in de winter met daarbij een veel mindere vraag naar energievretende klimaatinstallaties zoals air conditioners. De eenvoud en schoonheid van delen van het gebouw die samen de toren vormen en de imposante kracht van meer dan 3500 ton metaal en glas maken dat Gas Natural de prestigieuze Quatrium onderscheiding heeft gewonnen voor meest innovatieve bedrijfsgebouw.

Het schaalmodel is als onderdeel van een tentoonstelling van nieuwe architectonische trends in Spanje tentoongesteld geweest in het New York’s Museum of Modern Art (MoMa). Daarna heeft het MoMa het schaalmodel zelfs aangekocht voor zijn collectie.

Gerelateerd artikel: Torre Agbar

De stad Barcelona staat bekend om haar prachtige en indrukwekkende historische gebouwen.  Maar Barcelona blijft haar meesters zoals Gaudí en Cadafalch eren door toevoegingen als het Gas Natural gebouw en nog vele andere creatieve bouwwerken. De stad lijkt daardoor namelijk één groot architectonisch buitenmuseum. Mocht je in Barceloneta komen, ga dan zeker een kijkje nemen bij dit adembenemende gebouw van Gas Natural.

Locatie: Plaça del Gas 1

*Hoofdfoto door Bert Kaufmann via Visualhunt

Wat vind jij van het Gas Natural gebouw?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter