blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wijken van Barcelona

Fiesta mayor in de wijk Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera

Geschreven door Daniella

De fiesta mayor in elke wijk is een ideale gelegenheid om te genieten van de tradities en lokale gebruiken in dat gebied. Je leert dan niet alleen hoe de lokale bevolking plezier maakt en haar identiteit uitdraagt, maar geniet ook mee van de vele activiteiten die dan georganiseerd worden, zoals concerten en gezamenlijke maaltijden. Uiteindelijk leer je de buurt en de mensen op deze manier heel anders kennen. Alle wijken in Barcelona hebben hun eigen fiesta mayor en deze keer wil ShBarcelona de fiesta mayor in de buurt Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera – die gehouden wordt op 20 juni – in de schijnwerpers zetten.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Ontdek de fiesta mayor in de wijk La Ribera

Foto via Pixabay

De wijk Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera maakt onderdeel uit van het district Ciutat Vella, dat uit drie verschillende delen bestaat. De omgeving Sant Pere staat bekend als een familiebuurt, terwijl Santa Caterina dezelfde naam heeft als de grote markt en het deel La Ribera een meer commercieel en kosmopolitisch gebied is. De charme van dit gedeelte van Barcelona heeft te maken met de smalle straatjes, die nog steeds hun middeleeuwse structuur hebben behouden en tot op zekere hoogte zelfs chaotisch zijn. Sommige straten verwijzen naar ambachten uit de Middeleeuwen, zoals hoedenmaker of spiegelmaker. In de negentiende eeuw werd dit gebied een arbeiderswijk, vol met fabrieken en met levensomstandigheden die nogal te wensen overlieten. Later, in de jaren zestig, werden maatregelen genomen om de oude huizen en buurtomstandigheden te verbeteren. Veel huizen in het gebied hadden namelijk niet eens een eigen badkamer en dus moest je als bewoner je omgeving op een of andere manier goed schoon proberen te houden. De hygiënische omstandigheden waren dus behoorlijk gebrekkig. Maar later werden huizen gesloopt en werd de wijk opnieuw gebouwd en deze keer werden er wel badkamerelementen toegevoegd. Ondanks reconstructies zijn de appartementen in dit gebied meestal erg klein van formaat en vrij donker, vooral door de smalle wegen die lichtinval beperken en vanwege het soort bebouwing van vroeger.

Gerelateerd artikel: Plaça Santa Maria

Foto via Pixabay

Net als in de andere buurten van Ciutat Vella zijn de colla de gigantes (de optocht met reuzen) essentieel tijdens het festival. De Reuzen van Santa Maria del Mar, genoemd naar de grootste basiliek in het gebied, vinden haar oorsprong in 1582 en nog steeds zijn dit de hoofdrolspelers tijdens wijkfeesten. Er is zelfs een exclusief optreden door hen: de Dans van historische reuzen, die plaatsvindt in de kerk. Verenigingen zoals de Colles Sardana Laietans, de Colla de Diables of de Esbart Espiga d’Or geven ook uiting aan de Catalaanse volkscultuur, die eerder nog niet bestond in dit gebied: Correfocs (duivels die rondlopen met vuurwerk), reuzen, draken die vuur spugen… het zijn allemaal denkbeeldige beesten, die deel uitmaken van een unieke culturele identiteit. In de buurt is het Parque del Pou de la Figuera de plek waar je moet zijn en het is een park dat na lang wikken en wegen toch bij de wijk is gaan horen. Er zijn activiteiten, zoals een openluchtbioscoop of circusvoorstellingen, en nog vele andere evenementen die het een fantastisch festival maken. Ook de Hortet del Forat en het Centro Social de Barrio Pou de la Figuera zijn essentiële locaties voor activiteiten die tijdens deze fiesta mayor plaatsvinden.

Heb je de fiesta mayor van Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera al eens bezocht?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter