blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wijken van Barcelona

Wat is Barcelona’s 22@ district?

wijk Poblenou in Barcelona
Geschreven door Daniella

Een groot gebied binnen de stad Barcelona staat bekend als het 22@ district. Hier is sprake van een baanbrekend project om innovatieve technologiebedrijven bij elkaar te laten vestigen. 

Aan het einde van de 20e eeuw is de beslissing genomen om dit gebied (bekend als Poblenou) te moderniseren. Oorspronkelijk was het dit deel van de stad dat voor de industriële revolutie in heel Catalonë heeft gezorgd. 

Na jaren van planologische vorderingen en de bouw van nieuwe panden, zijn er nu in dit district vele hoofdkantoren van grote bedrijven gevestigd. Men is zelfs van plan om het technologische gebied van Barcelona nog verder uit te breiden. 

 • seizoenshuur barcelona

 

Waar vind je het 22@ district in Barcelona?

De zone ligt in het district Sant Marti en iets concreter betreft het de wijken Poblenou, Llacuna del Poblenou en Provençals del Poblenou. Het district loopt van Plaça de les Glories (aan beide kanten van de Diagonal) tot bijna aan het strand.

Wil je meer weten over deze wijk? Lees dan dit blogartikel over het 22@ district en Plaça de les Glories.

Carrer Pere IV

Foto van Carrer de Pere IV in avondlicht

Het doel van 22@; het technologische district van Barcelona

Dit deel van de stad was oorspronkelijk bedoeld om een impuls aan de economie binnen de stad te geven. Er wordt vooral gefocust op technologische bedrijven en kennisdeling en dat is een goede verklaring voor de bijnaam die het heeft gekregen: het technologiedistrict van Barcelona.

Maar dit deel van Poblenou is echt niet alleen ontworpen voor bedrijven, want 22@ voorziet ook in de basisbehoeften, woonbehoeften en ontspanningsbehoeften van de mens. Er zijn woningen, parken en faciliteiten voor de inwoners.

Daarnaast is men bij de bouw van dit district nooit vergeten dat het architectonisch erfgoed behouden moest blijven. Op visueel vlak kun je nog steeds de vroegere industrie in de objecten herkennen.

De beste maandelijks te huren woonruimte in Barcelona

In het 22@ district in Barcelona leven

Kom jij naar Barcelona voor werk of studie en kies je voor 22@? In dat geval is er ruime keuze aan woningen in de drie eerder genoemde wijken in dit district. 

We adviseren je onze selectie aan appartementen in Poblenou te bekijken, huurwoningen in Llacuna del Poblenou te checken wanneer je dichter bij Plaça de les Glories wilt zitten, of langs de Diagonal naar woonruimte in Provençals del Poblenou te zoeken.

Overzicht van bedrijven in Barcelona’s 22@ district

Waarom zou je een heel district inrichten op innovatie? Het doel was duidelijk, de nabijheid van bedrijven zorgt automatisch voor interactie met mensen. Hierdoor ontstonden er weer nieuwe initiatieven en mogelijkheden voor ondernemerschap en ontwikkeling.

Enkele bekende bedrijven in het 22@ district van Barcelona zijn:

 • Mediapro
 • Thoughtworks España
 • Adevinta
 • Aenor
 • Amazon
 • Cisco Systems
 • T-Systems

Op de officiële website van de 22@Network ondernemersvereniging vind je de complete lijst met bedrijven die van Barcelona’s 22@ district hun thuishaven gemaakt hebben.

Torre Glories in Poblenou

Foto van Poblenou met Torre Glories in het midden

Universiteiten en opleidingscentra in de wijk 22@

Een karakteristiek onderdeel van het district moest het creëren en delen van kennis worden. Er zijn dan ook diverse universtiteiten en opleidingsinstituten in dit deel van Barcelona gevestigd.

 • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
 • Universitat de Barcelona – Institut de Formació Contínua (UB – IL3) 
 • Centro de Diseño de Barcelona (BAU)
 • Estudis de Ciències de la Salut (UOC)
 • Escuela de Negocios Europea de Barcelona (ENEB)

Voor meer informatie over opleidingen en je als student vestigen in de stad kun je dit blogartikel over de beste wijken voor studenten in Barcelona lezen. Kijk concreet naar district Sant Marti voor het gebied van 22@.

Ook de gemeente Barcelona ziet het nut in van deze specifieke wijk en daarom is er een speciale vestiging met betrekking tot bedrijfsontwikkeling en het trainen van inwoners van Barcelona. Het heet Barcelona Activa.

Gerelateerd artikel: De wonderen van de openbare centra in Barcelona

Barcelona’s futuristische panden in 22@

De wederopbouw van het gebied 22@ heeft – naast het bewaren van de industriële karakteristieken – ook gezorgd voor futuristische gebouwen. De herstructurering heeft er dan ook toe geleid dat er architectonisch zeer boeiende projecten tot stand kwamen.

Wanneer je door de straten van 22@ wandelt, lijk je een paar jaar in de tijd vooruit te zijn gegaan. Enkele van de meest in het oog springende gebouwen zijn:

 1. Torre Glòries van architect Jean Nouvel
 2. Barcelona Growth Centre (vroeger Media TIC) van architect Enric Ruiz Geli
 3. Comisión de Mercados de Telecomunicaciones (CMT) van de architecten Batlle en Roig
 4. Verbouwing van de Can Framis fabriek (nu museum) van architect Jordi Badia
 5. Het Imagina-Mediapro gebouw – van de architecten Ferrater, Genard en Martí
 6. Het Interface pand, ook weer van de architecten Batlle en Roig

Leer ShBarcelona kennen

De toekomst van kantoren in 22@ – i.v.m. toename telewerken

In november van 2020 is het twintigjarig bestaan van het 22@ stadsproject gevierd. En er zijn nieuwe plannen…

Het is namelijk duidelijk geworden dat de gemeente het 22@ district als project wil blijven promoten. De gemeenteraad heeft in het PGM (Plan General Metropolitano of stadsontwikkelingsplan) een apart deel gewijd aan het technologiedistrict van de stad. 

Er zijn echter wel drie grote verschillen ten opzichte van het oorspronkelijke plan uit 1999. Die bespreken we hieronder.

Diverser bedrijfsaanbod

Het eerste punt dat het lokale bestuur anders ziet, is het openstellen van het zakendistrict voor een veel breder spectrum aan bedrijven. 

De gemeente is er dan ook voorstander van dat bedrijven die zich bezig houden met nieuwe technologieën, groene economie of maatschappelijke doelstellingen zich hier ook gaan vestigen.

De gemeente ondersteunt dit soort initiatieven door het verstrekken van bouwpremies. Dit heeft gewerkt bij het initiële 22@ project en er wordt verwacht dat dit weer positief zal uitpakken.

De ontwikkeling van het telewerken heeft als gevolg dat er veel vierkante meters kantoorruimte vrij is gekomen. Hierdoor kan de huurprijs omlaag en dat betekent dan weer dat het huren van kantoorruimte voor veel bedrijven gunstiger en aantrekkelijker wordt.

Het werkt dan ook als een katalysator wanneer er ruimte in de stad komt die specifiek bestemd is voor de verhuur aan bedrijven en instellingen.

ingang naar park in Poblenou

Foto van ingang naar Parc Central del Poblenou

Meer ruimte voor huurappartementen

Punt twee dat verschilt ten opzichte van het oorspronkelijke plan is de bouw van nieuwe panden die een woonbestemming hebben. Het gaat dan om meer, maar vooral ook meer betaalbare woningen dan in andere delen van de stad.

In cijfers ziet het er als volgt uit: in het eerste plan van 22@ zouden er 9.300 appartementen gerealiseerd worden, nu is het doel 15.800 woningen te realiseren.

Meer groen in de straten van 22@

Het laatste punt van verschil is dat de infrastructuur van het technologiedistrict van Barcelona voor op zijn minst een derde “groene straten” zal betreffen. In werkelijkheid betekent dit dat 70% van de openbare ruimte bestemd zal zijn voor voetgangers en natuur.

Dit zie je grotendeels al terug in de naburige wijk Poblenou waar interessante superilla’s in de afgelopen jaren zijn ontstaan. (De tekst is in het Catalaans, maar het filmpje spreekt boekdelen!)

Wat vind jij van het 22@ district in Barcelona? Zou jij er willen wonen en werken? 
Laat hieronder je mening achter!

Geraadpleegde bronnen: 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter