blog shbarcelona català   blog shbarcelona français   blog shbarcelona castellano   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Plaça de les Glòries Catalanes

Geschreven door Daniella Bruls

Op Plaça de les Glòries Catalanes komen de drie breedste en langste wegen van de stad Barcelona samen: Diagonal, Gran Via en Meridiana. De zone die dichtbij de oude binnenstad ligt omvat het Nationale Theater van Catalonië, het Glòries kruispunt en District 22 en het is de opening van de Diagonal richting de stranden en het Fòrum gebied.

In hetzelfde muzikale complex vind je op het Plaça de les Glòries Catalanes het Orquestra Simfònica de Barcelonade Escola Superior de Música de Catalunya en het Museu de la Música. Hiermee focust het Auditoria zich op het muzikale leven van de stad op het vlak van muziceren zelf, het onderwijzen ervan en onderzoek op het gebied van muziek.

Gerelateerd artikel: De theaters aan de Avinguda del Paral·lel

Ontwikkeling

Foto door Maciek Lulko via Visualhunt

De Plaça de les Glòries Catalanes – vaak afgekort tot Glòries – was een groot verkeersplein in Barcelona dat ontworpen is door Ildefons Cerdà en het diende als toegang tot het originele stadscentrum in het oorspronkelijk stadsplan (Pla Cerdà). Het is een tijdje op de tweede plaats gekomen, maar in het begin van 2000 is het project nieuw leven in geblazen. In 2007 is met de uitvoering van het project gestart. Het doel is het verkeersplein een nieuwe rol te geven in Barcelona, waarmee de noordelijke districten van de stad beter bereikbaar worden. Het project draagt ook bij aan grotere stedelijk plannen, zoals die van de gebieden rond de Sagrera en het Fòrum. Het eerste deel van het plan is voltooid en bestond uit het bouwen van de controversiële wolkenkrabber Torre Agbar.

Gerelateerd artikel: De beste eigentijdse architecten van Barcelona

Huidige staat en bezienswaardigheden

Foto door eprimave via Visualhunt

Het lijkt er in geen velden of wegen meer op wat het oorspronkelijk had moeten worden. Het grootste deel van wat er nog over is gebleven van het huidige Plaça de les Glòries Catalanes is gebouwd in de jaren zestig. Er zijn toevoegingen geweest in 1990 en er zijn wat aanpassingen geweest in 1992 voor de Olympische zomerspelen. Grote delen van het gebied beslaan parkeerplaatsen en betonnen muren als onderdeel van de minder esthetische verhoogde snelwegen. De rest van het gebied bestaat uit een winkelcentrum (Centre Comercial Glòries), een middelbare school (IES Salvador Espriu) en de eerder genoemde Torre Agbar. Ook vind je hier één van de meest bekende openluchtmarkten, de Els Encants Vells en het Museu de Disseny de Barcelona. (Barcelona’s Design Museum)

Het Plaça de les Glòries Catalanes  is onder andere te bereiken met de metrolijn L2 (de rode lijn, halte Glòries).

Locatie:  Plaça de les Glòries Catalanes  10

Bent u nog op zoek naar accommodatie in Barcelona? ShBarcelona heeft volop keuze.

* Hoofdfoto door Axelv via Wikimedia Commons

Waardeer dit bericht

Over de auteur

Daniella Bruls

Daniella is een enthousiaste schrijver en vertaler. Zij geniet van het bruisende leven in Barcelona.

Laat een reactie achter