blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

Dos Palillos

Geschreven door Jarron

Wie van goed eten houdt kan zijn hart op in Barcelona, de keuze is omvangrijk. Van hippe pincho bar met strakke, moderne inrichting tot stoffige oude herberg met veel varken en aardappel en van met tl-lampen verlichte bodega’s tot romantisch diner bij kaarslicht. De horeca van Barcelona heeft zo een beetje alles te bieden. Voor elk soort gelegenheid en voor elk type mens. ShBarcelona gaat er graag iets dieper op in.

De Catalaanse hoofdstad draait al jaren lang mee in de gastronomische top van de wereld. Nadat Ferran Adrià stopte met het alom geprezen El Bulli, stichtte hij samen met zijn broer een heus imperium van restaurants op in de stad. Daarnaast zijn vele ex-leerlingen, ex-chefs en ander voormalig personeel van Adrià eveneens restaurants begonnen die allemaal gestoeld zijn op de school van Adrià en El Bulli. Allen veelal benadrukkend dat ze een onderdeel vormden van het destijds beste restaurant ter wereld dat inmiddels een mythische status heeft verworven.

Gerelateerd artikel: Ferran Adrià

Tokyo Foodbar

Photo credit: Silverman68 via Visualhunt / CC BY

Foto via Visualhunt

Een van die restaurants is Dos Palillos op de Carrer d’Elisabets in de wijk El Raval. Op het eerste gezicht een normaal ogende tapasbar met een klein terras voor de deur en witte neonlichten met de letters ‘bar’ boven de ingang, is dit niet perse een plek waar je een restaurant met een Michelinster zou verwachten. Schijn bedriegt. Ook hier is een discipel van Ferran Adrià aan het werk, genaamd Albert Raurich die in samenwerking met sommelier Tamae Imachi de Aziatische keuken naar hartje Barcelona haalt op een manier en niveau dat moeilijk te evenaren valt. Raurich werkte jaren zij aan zij met Adrià en runt nu sinds enkele jaren deze Tokyo achtige foodbar die een Aziatische Fusion Kitchen brengt. Dat kan in eerste instantie een beetje afgezaagd klinken, maar niet als je het op het niveau doet dat ze bij Dos Palillos doen.

Gerelateerd artikel: Gaudim

Aziatische Fusion Tapas

Photo credit: Maqroll via Visual hunt / CC BY-NC-SA

Foto via Visualhunt

Het restaurant zelf is opgesplitst in twee delen. Het voorste gedeelte is een ‘normale’ tapasbar waar à la carte en zonder reservering gegeten kan worden. Aan het uiteinde van de bar biedt een opening met een kralengordijn toegang tot het werkelijke restaurant: de keuken waaromheen iedereen aan een lage bar zit te eten. De ruimte is retro kitscherig ingericht en het unieke is dat je terwijl je zit te eten de verschillende chefs aan het werk ziet en ze à la minute je eten ziet maken. Door deze indeling word je ook de hele avond door de keuken en vanuit de keuken bediend. Het gastronomische aanbod is gestoeld op de Japanse cuisine met Chinese, Thaise, Vietnamese en Spaanse invloeden. Misschien wel het best te omschrijven als Aziatische tapas. Er is keuze uit twee tasting menu’s, een van zestien en een van eenentwintig gangen en voor erbij is er een ruim aanbod aan wijn en, voor de liefhebber, sake. De gerechtjes variëren van dumplings gevuld met garnalen en iberico varken tot vers zeewier met kokkels en zeeslakken en van gefrituurde lamshersentjes tot krokant geroosterde varkensbuik met gemberijs. Stuk voor stuk mooie gerechten, maar geen van alle zo moeilijk dat ze onbegrijpelijk worden.  Geheel in lijn met de leer van Adrià, maar met een compleet eigentijdse en gepersonaliseerde touch. Daarom is Dos Palilos voor alles en iedereen die van eten houdt en, het moet gezegd, daar iets aan bereid is uit te geven, een absolute must binnen het gastronomische landschap van Barcelona.

Locatie: Carrer d’Elisabets 9,  Barcelona

Ben je hier al eens gaan eten? Wat was jouw ervaring?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter