blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

Ken jij de beroemde meester-kok Ferran Adrià al?

meesterkok ferran adria
Geschreven door Jarron

Vandaag neemt ShBarcelona je mee in de Catalaanse keuken en niet zomaar een keuken, maar de keuken van meester-koks in wereldberoemde restaurants. Lees verder als je een fijnproever bent!

Een paar dagen naar Barcelona?

Gerelateerd artikel: 100% rauw en veganistisch in Barcelona

Wat je moet weten over Ferran Adrià

El Bulli

Als er één gastronomisch fenomeen is in Barcelona dan is het wel Ferran Adrià. De Catalaanse meester-kok, geboren in L’Hospitalet de Llobregat, was jarenlang de drijvende kracht achter het wereldberoemde restaurant El Bulli gelegen aan het strand in een baai bij het plaatsje Roses op een kleine twee uur rijden van Barcelona.

el bulli

Foto via Pixabay

Hoewel het restaurant aanvankelijk in de jaren ’60 werd opgericht als een simpele eetgelegenheid, verkreeg het restaurant midden jaren ’70 zijn eerste Michelin ster om uiteindelijk in 2006 te worden uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.

Het was met name Ferran Adrià, die vanaf 1984 bij El Bulli begon te werken en het in 1990 kocht, die het restaurant deed uitgroeien tot een culinair instituut. Met zijn experimentele keuken die deels gestoeld is op het ‘moleculaire’ koken veroverde Adrià de wereld.

El Bulli werd de top van de gastronomische Olympus en Ferran Adrià was Zeus. Wilde je bij hem eten, dan diende je een jaar of twee van tevoren te reserveren.

elBullifoundation

Op 31 juli 2011 sloot El Bulli echter zijn deuren voor het publiek. Na veertien jaar koken op een driesterren niveau vond Adrià het mooi geweest. In 2012 en 2013 bleef het stil rondom het restaurant.

elBullifoundation

Foto via Pixabay

Totdat het jaar daarop de elBullifoundation zijn deuren opende in Barcelona. Een ‘culinair laboratorium’ van 3000 vierkante meter met zeventig man personeel dat voortbouwt op de traditie van El Bulli en daar voedselonderzoek aan verbindt.

Filosofen, ingenieurs, historici, alle beroepsgroepen worden bij het project betrokken om tot een beter begrip en grotere kennis over eten en voedsel te komen. De catch frase ‘comer conocimiento para alimentar la creatividad’ (‘kennis eten om de creativiteit te voeden’) vormt de drijfveer achter de gastronomische denktank die onder leiding staat van Ferran.

Definitief in Barcelona vestigen?

Gerelateerd artikel: Restaurants aan zee in Barcelona

elBarri

Maar er is meer. Op de grens tussen de stadsdelen Sant Antoni en Poble Sec heeft Ferran samen met zijn broer Albert een waar imperium gesticht. Onder de naam elBarri Adrià (de Adrià wijk) hebben de broers in de afgelopen jaren vijf restaurants binnen een straal van honderd meter uit de grond gestampt die elkaar aanvullen en allemaal binnen de filosofie van El Bulli passen.

michelin ster gerecht

Foto via Pixabay

Drie van de vijf hebben een Michelin ster en een zesde restaurant opent zijn deuren dit jaar nog. De Adrià’tjes zijn booming business in Barcelona. Met name Ferran heeft de allure van een internationale rockster en verkondigde in een interview dat hij in die zin op Lionel Messi lijkt dat hij alleen met zichzelf kan concurreren. Een uitspraak die alleen de beste zich kan veroorloven, al getuigt het niet bepaald van bescheidenheid.

Desalniettemin heeft Adrià Barcelona en Catalonië inderdaad naar de top van de culinaire wereld geleid. Voortbouwend op het steeds groter wordende publieke besef rondom gezond en verantwoord voedsel, serveert Adrià niet alleen eten, hij probeert zijn gasten ook nog eens wijzer te maken door middel van kennisoverdracht en onderzoek. Ferran Adrià is met recht een meester-kok.

Ben je wel eens bij een van deze restaurants geweest? Hoe vond je het?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter