blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Wat is er in december in Barcelona te doen?

klooster van montserrat
Geschreven door Daniella

In Barcelona zelf en in de omgeving van Barcelona is van alles te doen, er zijn zelfs gratis activiteiten. Dit betekent dat je geen euro hoeft uit te geven om plezier te hebben. Er zijn dus voldoende opties om de stad en de cultuur te leren kennen, ook voor iemand met een kleine beurs.

Daarnaast is Barcelona, net als veel andere steden, in december op z’n mooist. Er hangt kerstverlichting door de hele stad, de winkels zijn in kerstsfeer ingericht, er zijn shows voor kinderen, winterse activiteiten en speciale tentoonstellingen in de theaters. Gedurende de kerstperiode denk je vaak met een vleugje melancholie terug aan je kindertijd…

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je bijpraten over activiteiten die je in december in de Catalaanse hoofdstad kunt ondernemen. Met deze tips ga je – ook in de donkere maanden – fijn op weg naar de mooiste tijd van het jaar: Kerstmis.

Activiteiten in Barcelona in december

De Kleine Prins

De Kleine Prins is nu al een aantal jaren een van de meest indrukwekkende kindershows tijdens de kerstperiode in Barcelona. Het is een show die ieders hart raakt en dit jaar vindt de show al voor de vijfde keer plaats en wel in Sala BARTS, in de wijk Sant Antoni.

Àngel Llàcer, Manu Guix en La Perla 29 zijn de initiatiefnemers van deze voorstelling en de 200.000 toeschouwers die ernaar komen kijken, zijn het bewijs van het succes en de kwaliteit van de show.

de kleine prins

Foto via Pixabay

De Kleine Prins is een musical die het prachtige verhaal van Le Petit Prince vertelt, een verhaal dat geschreven is door de Franse auteur Antoine de Saint-Exupéry.

De kern van het verhaal draait om de reis van een kind dat zichzelf wil leren kennen. Hij reist hiervoor naar diverse planeten (tussen asteroïde B612 en de aarde) en de show is gevuld met emotionele en leuke liedjes om de intrinsieke waarden van het bijzondere verhaal van Saint-Exupéry te benadrukken.

De Kleine Prins is van 3 december 2021 tot en met 16 januari 2022 te bezoeken. Tickets koop je via BARTS (Barcelona Arts on Stage).

Paar nachtjes in Barcelona overnachten?

Bezoek de abdij van Montserrat

Een van de symbolen van de Catalaanse cultuur en spiritualiteit is de “Moreneta”. De reden voor de benaming van deze figuur is de donkere kleur van het gezicht, dat donkerder is geworden naar verloop van tijd.

Sommigen geloven echter dat het een maagd met een donkere huidskleur betreft. Het gaat hier om een romaans houtsnijwerk dat stamt uit het einde van de 12e eeuw.

abdij van montserrat

Foto via Pixabay

Het beeld moet de Maagd van Montserrat voorstellen en ze is vergezeld van Kindje Jezus op haar schoot. De Maagd houdt met haar rechterhand een bol vast, het symbool van de kosmos, de schepping van de aarde. Het houtsnijwerk bevindt zich in de abdij van Montserrat, een cultureel gebouw dat op het hoogste deel van de berg Montserrat ligt.

Dit rotsgebergte is een van de belangrijkste en meest karakteristieke gebergten van Catalonië en de ligging van het klooster en de abdij creëert een unieke en bijzondere sfeer. Deze plek leent zich prima om in de winter te bezoeken, wanneer je op een heldere dag een prachtig uitzicht hebt.

Ben je er op een minder mooie dag, dan kun je je lekker opwarmen in een van de restaurants of cafés met een warme chocolademelk of koffie.

Gerelateerd artikel: Kerstmarkten in Barcelona

Cursa dels Nassos

De “Cursa dels Nassos” – een hardloopwedstrijd – is een van de meest interessante hardloopwedstrijden van Barcelona (en er zijn er nogal wat verspreid over het jaar!). De wedstrijd vindt altijd plaats op 31 december 2021 en dus de allerlaatste dag van het jaar.

Als je van hardlopen houdt, neem dan deel aan dit evenement, dat voor (bijna) iedereen geschikt is. De wedstrijd start om 17.30 uur aan de Carrer de la Selva de Mar, in de wijk Provençals de Poblenou.

hardloopwedstrijd

Foto via Pixabay

De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar. Ben je 16 of 17 jaar als deelnemer aan de wedstrijd, dan dien je bij het ophalen van je startbewijs vergezeld te zijn van je ouders of voogd, zodat deze voor je deelname kan tekenen.

Het uitgezette parcours is 10 kilometer lang en de route is van perfecte bewegwijzering voorzien, want er is op elke halve kilometer een markering.

Drinkposten heb je halverwege de wedstrijd (op 5 kilometer) en aan de finish. De wedstrijd wordt officieel 1 uur en 20 minuten na de laatste startende deelnemer afgesloten. Ga jij dit jaar meedoen? Schrijf je in voor de Cursa dels Nassos.

Kort verblijf via ShBarcelona boeken

Andere activiteiten in december

Hieronder vind je nog een korte opsomming van wat er in deze laatste maand van het jaar nog meer te doen is:

  • winkelen op zondag – voor de meeste mensen is het normaal dat alle winkels op zondag open zijn, maar in Barcelona is dat niet het geval, behalve in de maand december. 
  • Festivalet – op 11 en 12 december vind je in de oude textielfabriek Fabra i Coats weer Festivalet. We hebben het een paar jaar moeten missen, maar nu kun je hier alle kunstenaars en andere creatievelingen bij elkaar vinden die er hun waren verkopen.
  • Barcelona Jazz Festival – voor wie een dag niet met kerst bezig wil zijn, is er van 21 decmeber 2021 tot en met 28 januari 2022 weer jazz in Barcelona. 
jazz muziekanten

Foto via Pixabay

  • voor wie van Italiaanse films houdt, zijn er tussen 10 en 15 december gratis films in het Italiaans te zien. Bekijk hier het programma bij Cines Verdi
  • kerstmarkten – de kerstmarkten in Barcelona hebben wat speciale karakteristieken die je in Nederland of België niet ziet. Ga er maar eens kijken naar dat vrolijke boomstammetje die ze in de woonkamer zetten.
  • de laatste dag van december – Oud op Nieuw bij de Fontein van Montjuic vieren. Hier verzamelt een grote menigte zich en officieel vind je hier ook het enige beetje vuurwerk dat in Barcelona afgestoken wordt. (Barcelona steekt namelijk vuurwerk af met Sant Joan en niet met Oud op Nieuw!)
rode kerstroos in kerstboom met lichtjes

Foto via Pixabay

Verder kun je alle bekende activiteiten ook gewoon in de decembermaand doen, alleen is er dan veel meer sfeer door alle kerstverlichting die in de grote, maar vooral ook de kleine straatjes opgehangen is. 

Reken wel op een warme jas, want ook al is het in Barcelona meestal niet zo koud als in Nederland in december, het kan toch aardig koud aanvoelen door de wind. 

Let op: ben je in december in Barcelona? Op 6 en 8 december zijn er feestdagen en dan is er veel dicht.

Houd jij van stedentrips in december? Ben je rond deze tijd al in Barcelona geweest?
Laat je beste tips in het commentaarvak achter!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter