blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gezondheid

Allergische reacties door bomen in Barcelona

park in barcelona
Geschreven door Daniella

Veel mensen hebben last van seizoensallergieën of zijn allergisch voor sommige boom- of plantensoorten. Over het algemeen geldt de bestuivingsperiode als de tijd die de meest vervelende symptomen veroorzaakt.

  • appartementen in Barcelona

 

Enkele soorten bomen of struiken in het grootstedelijk gebied van Barcelona kunnen verantwoordelijk zijn voor deze vervelende aandoening en het is daarom belangrijk om te weten welke soorten je het beste kunt vermijden, zodat je je blootstelling eraan zoveel mogelijk kunt beperken.

Vandaag vertelt ShBarcelona je graag meer over welke bomen in Barcelona de meeste allergieën veroorzaken.

Begint jouw neus in Barcelona ook te jeuken?

Klachten die je door de natuur kunt krijgen

Er zijn veel boomsoorten die allergieën kunnen veroorzaken. De symptomen die optreden hangen af van elke specifieke soort en jouw gevoeligheid voor bepaalde pollen of sporen. Typische klachten variëren van een kriebelneus of licht hoesten, tot een astmatische aanval.

bomen om sagrada familia

Foto via Pixabay

Andere veel voorkomende effecten van een allergie zijn jeukende of tranende ogen, een loopneus, een jeukende keel, hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs duizeligheid.

Als de symptomen mild zijn, let je er vaak niet op, maar als deze ernstig zijn, kan allergische rinitis met antihistaminica of immunotherapie worden behandeld.

Appartement in Barcelona huren

Boomsoorten die allergische reacties kunnen veroorzaken

Eén van de bomen die de meeste allergieën veroorzaakt en verantwoordelijk is voor hooikoorts bij duizenden mensen in Barcelona, is de Gewone plataan (of Platanus hispanica).

Deze variëteit is helaas ook een van de meest voorkomende boomsoorten in de Catalaanse hoofdstad, want honderden straten genieten van de schaduw van deze grote boom.

bomen in park guell

Foto via Pixabay

 

Hij beschermt je door zijn grote bladeren en grote hoogte immers perfect tegen de zon, maar produceert daarentegen een bijzonder agressief stuifmeel. Het is hoofdoorzaak nummer één bij de meeste allergieën in Barcelona.

Gerelateerde artikelen: Wijken in Barcelona met minder luchtvervuiling

Maar de Gewone plataan is niet de enige die verantwoordelijk is voor allergieën in de diverse wijken van Barcelona.

Olijfbomen (of Olea europaea) kunnen ook allergische reacties teweeg brengen en er zijn veel mensen die symptomen van allergische rinitis hebben, wanneer ze in de buurt van deze bomen zijn.

bomen in park ciutadella

Foto via Pixabay

Hoewel de olijfboom niet zo vaak als de vorige boom in de straten van Barcelona voorkomt, is dit wel het geval in parken en tuinen of in de bergen van Collserola.

Aan de lijst met bomen die in Barcelona allergieën veroorzaken, voegen we ook de Wilde liguster (of Ligustrum vulgare) nog toe. Ook deze boom zie je veel in het straatbeeld en in de parken in de Catalaanse hoofdstad.

Ken jij het portfolio van ShBarcelona al?

Wat nog meer tot allergische reacties kan leiden

Iets anders dat veel allergieën veroorzaakt, is gras. Je komt dit veel tegen in bossen, parken en tuinen en de bloei vindt plaats van mei tot en met juni.

Glaskruid (of Parietaria) bloeit van februari tot en met september, wat dus een veel langere periode is en het zorgt dan ook voor veel allergische problemen.

gras in park barcelona

Foto via Pixabay

Zoals je ziet, zijn er veel bomen in Barcelona die allergieën kunnen veroorzaken. Het is dan ook handig om te weten welke bomen het zijn, zodat je je blootstelling eraan – en hiermee de negatieve effecten – kunt beperken.

Ken je nog een andere boomsoort die voor allergieproblemen in Barcelona zorgt?
Laat je bevindingen hieronder bij het commentaar achter!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter