blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

Zomerse lekkernijen

Geschreven door Daniella

Veel mensen kunnen intens genieten van lekker eten. Denk aan een stuk goede chocolade, een heerlijke taart of een met aandacht versierde cupcake. En ja, vaak is suiker een van de hoofdingrediënten in deze lekkernijen en als we er te veel van eten, heeft dat invloed op onze gezondheid. Lukt het ons om zoetigheid met mate te nuttigen, dan is er niks aan de hand. Dus waarom zou je je die traktaties in de zomer dan onthouden? Vandaag zal ShBarcelona je in dit artikel meer vertellen over typisch zomerse lekkernijen. Krijg jij al trek?

Gerelateerd artikel: De lekkerste zomerse vermouts in Barcelona

Zoete, zomerse traktaties

Foto via Pixabay

De zomer vormt het ideale moment om iets zoets, maar ook iets heerlijk kouds te pakken. Zeker omdat de hitte soms een negatieve invloed op je bloeddruk kan hebben. Suiker kan de lichaamsverschijnselen die bij hoge temperaturen optreden tegen gaan. De eerste traktatie waar we het dan ook met je over willen hebben, is een smoothie. Een smoothie is een soort milkshake, maar dan met fruit. De basis is altijd een zuivelproduct, zoals  melk, yoghurt of een plantaardig melkproduct, zoals bijvoorbeeld sojamelk, havermelk of amandelmelk. Een smoothie hoort lekker koel te zijn en daarom wordt er soms ijs toegevoegd, of is het fruit bevroren, voordat het de blender in gaat. Het fruit kan echter ook vers zijn en voor een optimaal resultaat worden grotere stukken eerst kleiner gesneden. Door de extra toevoegingen is een smoothie meestal iets dikker dan een gewone milkshake. Aangezien een smoothie smeuïger is dan andere lekkere drankjes in de zomer, zoals verse sapjes met watermeloen, is er dus een duidelijk verschil in consistentie. Een zoet drankje dat ze van oudsher in de zomer in Spanje drinken, is horchata. Dit is een verfrissende, ook wat romige drank en het komt oorspronkelijk uit Alboraya, een stad in Valencia. Horchata wordt gemaakt van water, suiker, tijgernoten (ook wel chufa, aardamandel of knolcyperus genoemd), kaneel en het schilletje van een citroen.

Gerelateerd artikel: Top 4 ijssalons in Barcelona

Foto via Pixabay

Tijgernoten zijn nog voor veel mensen iets onbekends. Het zijn kleine knolletjes die aan de wortels van de knolcyperusplant groeien. Zoals al gezegd is dit drankje enorm populair in heel Spanje en ondanks het feit dat het het hele jaar beschikbaar is, is de zomer toch het perfecte moment voor een heerlijk, verse horchata. Je drinkt het met een rietje en vaak worden er fartons bij gegeten. Dat zijn langwerpige briochebroodjes, die je in de horchata doopt en daarna oppeuzelt. Maar voor wie niet van horchata houdt, is er in de zomer natuurlijk ook ijs. Je kunt voor schepijs of roomijs kiezen en je hebt niet voor niets je favoriete ijssalon, want je proeft dat er verschil in kwaliteit is. Als eerste heb je de gewone fabrieksijsjes die je in de supermarkt krijgt, waar kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen aan toegevoegd worden om de smaak en kleur te verbeteren. Maar daarnaast heb je ook heerlijk, op ambachtelijke wijze bereid ijs, dat meestal met de hand wordt gemaakt. Soms heeft een ijssalon de productie van het ambachtelijk ijs zelfs helemaal in eigen hand. In tegenstelling tot ijs dat uit de fabriek komt, worden er aan ambachtelijk ijs geen kunstmatige smaak-, kleur- of conserveringsmiddelen toegevoegd. Er worden enkel verse producten gebruikt en dit ijs ziet er dan ook romig en ontzettend lekker uit. Ambachtelijk ijs kost wel iets meer dan fabrieksijsjes, maar de kwaliteit maakt het verschil. De landen die zich hebben gespecialiseerd in het produceren van ambachtelijk ijs zijn: Italië, Argentinië, Duitsland en Japan.

Wat is voor jou een echte, zomerse traktatie?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter